Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:43:45

Βρούτσης: Πλασματική αύξηση σε συντάξεις και λαθροχειρία στο "ΗΛΙΟΣ"

Για "λαθροχειρία" ακόμη και στο σύστημα "ΗΛΙΟΣ" καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Βρούτσης την κυβέρνηση.

Για "λαθροχειρία" ακόμη και στο σύστημα "ΗΛΙΟΣ" καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Βρούτσης την κυβέρνηση.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η κυβέρνηση "αλλοίωσε" τα στοιχεία, "φουσκώνοντας" με αέρα τις τσέπες των συνταξιούχων, για να δείξουν ότι οι συντάξεις αυξήθηκαν.

Με δελτίο Τύπου του, ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρει ότι "η άνευ προηγουμένου προσπάθεια του υφυπουργού Eργασίας κ. Πετρόπουλου να εξαπατήσει τους συνταξιούχους από το βήμα της Βουλής προσβάλλει τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, στην προσπάθειά του να αποκρύψει το χάος και τη διάλυση που επικρατεί στον ΕΦΚΑ, κυρίως όμως τις αχρείαστες περικοπές που έγιναν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε στο σημείο να δηλώσει -επικαλούμενος τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ- ότι τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ οι συντάξεις αυξήθηκαν.

Μια τέτοια προκλητική δήλωση δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη, ιδιαίτερα μάλιστα όταν όλοι οι συνταξιούχοι έχουν νιώσει ήδη τις απώλειες στην τσέπη τους, τονίζει ο κ. Βρούτσης. Τα στοιχεία που ανέφερε στη Βουλή και που απορρέουν από το σύστημα ΗΛΙΟΣ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, αποτελούν προϊόν αλχημείας, καθώς από τον Ιούλιο του 2015 το υπουργείο μεθόδευσε την πλασματική εμφάνιση αυξημένου μέσου όρου των συντάξεων, προσθέτοντας στον υπολογισμό και τις κρατήσεις υπέρ Υγείας και ΑΚΑΓΕ. Ποσά δηλαδή που ουδέποτε κατέληξαν στην τσέπη των συνταξιούχων.

Μάλιστα, όπως τονίζει ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, στις επικουρικές πρόσθεσαν και την επιβληθείσα από το ΣΥΡΙΖΑ -για πρώτη φορά- εισφορά υγείας 6%. Η μεθόδευση αυτή, αποδεικνύεται με απλή σύγκριση των δυο εκθέσεων για τον Ιούλιο του 2015, που υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ.

sys77

Εκεί, αποδεικνύεται ότι:

-η μέση κύρια σύνταξη από τα 666,07 ευρώ εμφανίζεται πλασματικά αυξημένη στα 714,20 Ευρώ –πλασματική αύξηση 7,23%.
-η μέση κύρια σύνταξη Γήρατος από τα 743,50 ευρώ εμφανίζεται πλασματικά αυξημένη στα 802,64 ευρώ –πλασματική αύξηση 7,95%.
-η μέση επικουρική από τα 169 ευρώ εμφανίζεται πλασματικά αυξημένη στα 172 ευρώ– πλασματική αύξηση 1,7%.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει σταματήσει τη δημοσίευση των στοιχείων του συστήματος ΗΛΙΟΣ -εδώ και 5 μήνες- προκειμένου να μην αποτυπωθεί η αρνητική επίδραση των πολύ χαμηλών συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλου που έχουν απονεμηθεί στο διάστημα αυτό και επιδεινώνουν περαιτέρω τους μέσους όρους, υποστηρίζει ο κ. Βρούτσης.

Συγκεντρωτικά, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τον προϋπολογισμό του 2019 και τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ, η κυβέρνηση -για το 2018- "φούσκωσε" με αέρα τις τσέπες των συνταξιούχων κατά 1,44 δισ. ευρώ (700 εκατ. ευρώ εισφορά υπέρ υγείας και 740 εκατ. ευρώ ΑΚΑΓΕ).

sys78

Προκαλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να δημοσιεύσει σήμερα το πραγματικό ύψος της μέσης σύνταξης, μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και ΑΚΑΓΕ και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους συνταξιούχους.

Αν το έκαναν, θα διαπιστώναμε όλοι, αυτό που ήδη βιώνουν και γνωρίζουν οι συνταξιούχοι καλύτερα από τον κ. Πετρόπουλο: ότι έχει χαθεί μια ολόκληρη σύνταξη, καθώς η μέση κύρια σύνταξη έχει μειωθεί πάνω από 60 ευρώ το μήνα και πάνω από 750 ευρώ ετησίως, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015, δηλαδή τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, στις ανωτέρω απώλειες δεν περιλαμβάνονται η απώλεια του ΕΚΑΣ ύψους 900 εκατ. ευρώ και η αφαίμαξη από την πρώτη μείωση του αφορολογήτου του ΣΥΡΙΖΑ", υποστηρίζει ο κ. Βρούτσης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline