Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο μετά τον αιφνιδιασμό Μητσοτάκη, με τους Έλληνες ιδιοκτήτες να μετρούν τα πρώτα οφέλη τους. Οι τρεις κατηγορίες τους. Οι 120 δόσεις. Κύριο

Η μείωση ΕΝΦΙΑ θα γίνει με βάση τις υπάρχουσες-δεδομένες αντικειμενικές αξίες, δηλαδή θα υπάρξει συγκεκριμένη μείωση.


Μείωση πραγματική, ειλικρινής, χωρίς κόλπα και εξαπατήσεις. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις τωρινές αντικειμενικές αξίες, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, σημειώνοντας πως από το 2020 οι αντικειμενικές αξίες θα εναρμονιστούν με τις εμπορικές. 

Αναφερόμενος στη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε τρεις κατηγορίες που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο κ. Βεσυρόπουλος εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι μικρή ακίνητη περιουσία είναι έως 60.000 ευρώ, η μεσαία από 60.000 έως ένα εκατομμύριο και η μεγάλη από ένα εκατομμύριο και πάνω.

Ο κ. Βεσυρόπουλος έκανε λόγο για δίκαιη μείωση για φέτος, σημειώνοντας ότι του χρόνου θα υπάρξει και άλλη μία μείωση 10%.

Υπογράμμισε τέλος, ότι η πρώτη δόση από τις πέντε του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί και φέτος στις 30 Σεπτεμβρίου και όλες θα φτάσουν μέχρι και τον Ιανουάριο.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από τον Αύγουστο, αιφνιδίασε ευχάριστα και αξιόπιστα, δεδομένου ότι προεκλογικά η ΝΔ είχε ανακοινώσει πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μόνο, και για όλες τις κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων. Με δέσμευση να υπάρξει μείωση κατά 20% τον επόμενο χρόνο. Συνέβη το αντίστροφο με συνέπεια να προηγηθεί η «μεγάλη μείωση».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του κατά ένα χρόνο νωρίτερα την εφαρμογή μιας βασικής δέσμευσης της ΝΔ, αυτή της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Ο Κ. Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο -δηλαδή σε λίγες μέρες από σήμερα - με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Αυτό σημαίνει ότι αντί για το 2020, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, θα φανεί ήδη σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.

Συγκεκριμένα στα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τον Αύγουστο:

-Για τις μικρές ιδιοκτησίες η μείωση της φορολογίας ακινήτων θα είναι 30%
-Κατά 20% μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε όλη τη μεσαία τάξη της χώρας.
-Και για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (με αξία άνω του 1 εκ) η μείωση θα είναι 10%.

Βελτίωση και στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Με το ίδιο νομοσχέδιο βελτιώνεται και η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο. Βασικός στόχος είναι να μπουν στη ρύθμιση περισσότεροι και να παραμένουν σε αυτήν. Και αυτό θα γίνει με μικρότερη ελάχιστη μηνιαία δόση, ευνοϊκότερα κριτήρια υπαγωγής και κίνητρα παραμονής στη ρύθμιση.

Συγκεκριμένα:

Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.
Το επιτόκιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από 5 σε 3%.
Ανοίγει η ρύθμιση για όλες τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή μέχρι 1 εκ. ευρώ.
Αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.
Θεσπίζεται νέα πάγια ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις, για όσους έχουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους στο δημόσιο.

 

Πολυμέσα