Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια εξαγγελία που θα έχει συνέχεια σύντομα με εξαγγελίες στη ΔΕΘ. Μειώνονται κατά 50% τα τεκμήρια περιουσίας-φορολογίας το 2020, ενώ καταργούνται το 2021. Κύριο

Η αρχή των μειώσεων θα γίνει από τα εμβληματικά τεκμήρια της καθημερινότητας.. Το τεκμήριο κατοικιών κατά μέσον όρο ανέρχεται στις 3.500 ευρώ και αναμένεται να περιοριστεί στα 1.750 ευρώ.


Πρώτο στάδιο η ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, μετά έρχεται ο νέος Προυπολογισμός του 2020 και κατόπιν η νέα ειδική φορολογική πολιτική από τις αρχές του νέου χρόνο, με ορίζοντα βέβαια το 2021.. Τελειώνει η οδύσσεια των φορολογουμένων με τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να τα καταργήσει σταδιακά από το 2020 και μετά. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση των τεκμηρίων κατά 50% το 2020 και πλήρη κατάργησή τους το 2021. Η σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί με βάση όλες τις ενδείξεις την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, με το οποίο θα αλλάξουν και θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος, ενώ ταυτόχρονα θα αλλάξουν τα όρια χρήσης μετρητών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεκμαρτά εισοδήματα θα διαμορφωθούν από το 2020 ως εξής:

• Τεκμαρτό εισόδημα άγαμου: Από 3.000 ευρώ σήμερα, στα 1.500 ευρώ.
• Τεκμαρτό εισόδημα παντρεμένου ζευγαριού: Από 5.000 ευρώ θα μειωθεί στα 2.500 ευρώ.
• Τεκμήριο αυτοκινήτου: Από 4.000 ευρώ που ξεκινούν τα τεκμήρια για τα χαμηλού κυβισμού αυτοκίνητα, το κατώφλι θα διαμορφωθεί στα 2.000 ευρώ.
• Τεκμήριο σπιτιού: Σήμερα κατά μέσον όρο ανέρχεται στα 3.500 ευρώ. Το ποσό θα περιορισθεί στα 1.750 ευρώ κατά μέσον όρο.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα τεκμήρια διαβίωσης είναι αναχρονιστικά και πλέον με τις σύγχρονες ελεγκτικές διαδικασίες μπορούν να εντοπισθούν οι περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης. Με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου και τα στοιχεία από τα πιστωτικά ιδρύματα, η εφορία μπορεί να διαπιστώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα περιπτώσεις φοροαποφυγής και να αποκαλύψει κρυμμένα εισοδήματα.

Κάθε χρόνο εκατομμύρια φορολογούμενοι, πλούσιοι και φτωχοί, πέφτουν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων. Χαμηλόμισθοι που διαθέτουν ένα αυτοκίνητο χαμηλού κυβισμού υποχρεώνονται ακόμη και σήμερα να πληρώσουν πρόσθετους φόρους, καθώς συλλαμβάνονται από τα... τεκμήρια. Είναι ενδεικτικό ότι το 2018 πιάστηκαν στα τεκμήρια 1,9 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Ο φόρος, ωστόσο, που πλήρωσαν δεν ξεπέρασε τα 140-150 εκατ. ευρώ. Τα τεκμήρια, λοιπόν, είναι η μεγαλύτερη παγίδα πρόσθετων φόρων για τα νοικοκυριά.

Για παράδειγμα, απειλούν χιλιάδες φορολογουμένους που προχωρούν στην αγορά ενός καινούργιου ή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Και αυτό γιατί στο τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο προσδιορίζεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και την παλαιότητα του αυτοκινήτου, έρχεται να προστεθεί και το ποσό που διέθεσε ο φορολογούμενος για να αποκτήσει το Ι.Χ., το οποίο αποτελεί τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος. Εάν μάλιστα το αυτοκίνητο είναι μεγάλου κυβισμού, 1.929 κ.ε. και άνω, τότε ο ιδιοκτήτης του καλείται να πληρώσει και φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος αγόρασε στις 10 Ιανουαρίου 2017 αυτοκίνητο 1.400 κυβικών ηλικίας 4 ετών στην τιμή των 8.800 ευρώ. Το τεκμήριο διαβίωσης ανέρχεται σε 5.200 ευρώ, ενώ το ποσό των 8.800 ευρώ αποτελεί τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου. Ετσι, το συνολικό τεκμαρτό ανέρχεται σε 14.000 ευρώ, ποσό στο οποίο όταν προστεθεί το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης, που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τον έγγαμο και το τεκμήριο της κατοικίας, φουσκώνει ακόμη περισσότερο. Στην περίπτωση που το συνολικό δηλωθέν εισόδημα του φορολογουμένου είναι μικρότερο από το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο θα έχει προσδιοριστεί από το άθροισμα των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τότε θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετους φόρους για εισοδήματα που ποτέ δεν είχε.

Περιορίζονται οι συναλλαγές με μετρητά

Στη δραστική μείωση των μετρητών στις συναλλαγές των φορολογουμένων με τις επιχειρήσεις αλλά και των επιχειρήσεων μεταξύ τους προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αλλά και την τόνωση των εσόδων του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται:

1. Η αύξηση του ύψους των ετήσιων δαπανών που θα πρέπει να εξοφλούν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ' επάγγελμα αγρότες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προκειμένου να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει εναλλακτικά σενάρια για το αφορολόγητο στην περίπτωση που οι συζητήσεις με τους θεσμούς δεν καταλήξουν σε συμφωνία για το κόστος των μέτρων και αν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει σταθερό αφορολόγητο όριο 6.500 ευρώ, το οποίο θα φθάνει στα 8.636 ευρώ εφόσον ο φορολογούμενος παρουσιάσει στην εφορία πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Δηλαδή, για να επωφεληθεί ο φορολογούμενος από το προσαυξημένο αφορολόγητο θα πρέπει να έχει περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές από αυτές που προβλέπονται σήμερα.

2. Η μείωση του ορίου μέχρι το οποίο επιτρέπεται η χρήση μετρητών για την πραγματοποίηση μιας οικονομικής συναλλαγής που αφορά αγορά προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών. Το όριο αυτό αναμένεται να μειωθεί από τα 500 στα 300 ευρώ, ενδεχομένως και στα 200 ευρώ ανά συναλλαγή.
Πέραν των ανωτέρω, το νομοσχέδιο του Αυγούστου θα προβλέπει επίσης την:

Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας) για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο.
Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B).
Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.
Υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τους προμηθευτές του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης (B2G).

 

Πολυμέσα