Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:49:08

Μεγάλη η ανάπτυξη των προϊόντων χωρίς ταυτότητα

Μπορεί η ελληνική οικονομία να έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, έστω και αναιμικής, τα προϊόντα όμως ιδιωτικής ετικέτας,( τα λεγόμενα ανώνυμα, μαζικά και γι αυτό πιο φτηνά) οι πωλήσεις των οποίων ενισχύθηκαν κατά τα χρόνια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, εξακολουθούν να καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στα ντουλάπια και στα ψυγεία μας.

Εκτός από τη δελεαστική τους τιμή, οι επενδύσεις στις οποίες προέβησαν τα τελευταία χρόνια οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, χρησιμοποιώντας τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για να προσελκύσουν καταναλωτές αλλά και για να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό, τα κατέστησαν αναγκαίο κομμάτι της επιχειρηματικής δραστηριότητας για το λιανεμπόριο, αλλά και για τη βιομηχανία.

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έρευνα που διενεργεί το Εργαστήριο Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) , σχεδόν τρία στα δέκα προϊόντα που αγοράζουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα από το σούπερ μάρκετ είναι ιδιωτικής ετικέτας. Το 2019, το μερίδιο διαμορφώθηκε σε 29,4%, ελαφρώς αυξημένο σε σύγκριση με το 2018, που ήταν 29,1%, και σαφώς αρκετά υψηλότερο από το μερίδιο που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη έρευνα του 2011 και ήταν 21,5%. (Διευκρινίζεται εδώ ότι το μερίδιο αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις των καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα του ΟΠΑ και όχι από τις αποδείξεις που μετρούν οι εταιρείες ερευνών αγοράς και στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι πωλήσεις που πραγματοποιεί η εκπτωτική αλυσίδα Lidl, τα προϊόντα της οποίας είναι στην πλειονότητά τους ιδιωτικής ετικέτας.)

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι πλέον αγοραστές των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας δεν είναι κάποια ομάδα με συγκεκριμένα δημογραφικά-κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά. Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «οι περισσότερες δημογραφικές επιδράσεις είναι ασθενείς, υποδηλώνοντας ότι τα προϊόντα αυτά δεν απευθύνονται πλέον σε άτομα συγκεκριμένων δημογραφικών χαρακτηριστικών και αποτελούν επιλογή ετερογενούς καταναλωτικού κοινού».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline