Τρίτη 23 Απριλίου 2024  15:38:18

Ευρωπαϊκή διαπίστωση: Οι πάντες σχεδόν στην Ελλάδα ...κλέβουν τον ΦΠΑ. Τεράστια η απώλεια εσόδων ( ....τρεις ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο), που χειροτέρεψε τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Κύριο

Όλα τα τελευταία χρόνια, κατά μέσο όρο κάθε μήνα, η φορολογική διοίκηση ξεκινά ελέγχους σε δέκα υποθέσεις κλοπής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Μεγάλης κλοπής, προκλητικής όχι όμως σε μερικές ταβέρνες και μπάρ.

Αλλά ακόμη και αυτές είναι απλώς μερικές σταγόνες στον ωκεανό της υπεξαίρεσης και κλοπής ΦΠΑ που χαρακτηρίζει το ελληνικό φορολογικό σύστημα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τα διαφεύγοντα από τα κρατικά ταμεία έσοδα ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα στοιχεία από ο 2015 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν μια διαρκή επιδείνωση , καθώς υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο χάνονται από τα κρατικά ταμεία περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ από ΦΠΑ λόγω της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Ουσιαστικά χάνεται το 28,2% του ΦΠΑ, δηλαδή δεν εισπράττεται από το δημόσιο το ένα στα τέσσερα ευρώ φόρου. Η Ελλάδα βρίσκεται με βάση αυτήν την επίδοση στην τρίτη χειρότερη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς σε χειρότερη θέση βρίσκεται μόνο η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Ειδικότερα, τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ λόγω της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας παρουσιάζει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ» που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα έχασε το 2017 το 34% των εσόδων από ΦΠΑ ή 7,34 δισ. ευρώ λόγω της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.
Μάλιστα, σε σχέση με το 2016 η κατάσταση εμφανίζει επιδείνωση, καθώς αυξήθηκε η απώλεια εσόδων από τον φόρο.
Σε χειρότερη θέση σε σχέση με την Ελλάδα βρίσκεται μόνο η Ρουμανία με κενό ΦΠΑ 36%.

Από τη σχετική έκθεση προκύπτει ότι οι χώρες της Ε.Ε. απώλεσαν έσοδα 137 δισ. ευρώ από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) το 2017.
Η ύπαρξη του σημαντικού αυτού ελλείμματος ΦΠΑ καταδεικνύει εκ νέου, σύμφωνα με την Κομισιόν, την ανάγκη για συνολική μεταρρύθμιση των κανόνων της Ε.Ε. για τον ΦΠΑ, όπως προτάθηκε το 2017 από την Επιτροπή, καθώς και για αυξημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, ώστε να καταπολεμηθεί η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ και να εξασφαλιστεί η λειτουργία των κανόνων για νομοταγείς επιχειρήσεις και εμπόρους.
Το έλλειμμα ΦΠΑ μετρά την αποτελεσματικότητα των μέτρων επιβολής και συμμόρφωσης σχετικά με τον ΦΠΑ σε κάθε κράτος-μέλος, καθώς παρέχει μια εκτίμηση της απώλειας εσόδων λόγω απάτης και φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής, πτώχευσης, οικονομικής αφερεγγυότητας και εσφαλμένων υπολογισμών.

Ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε τα εξής για το ζήτημα:

«Το ευνοϊκό οικονομικό κλίμα και ορισμένες βραχυπρόθεσμες πολιτικές λύσεις που έθεσε σε εφαρμογή η Ε.Ε. συνέβαλαν στη μείωση του ελλείμματος ΦΠΑ το 2017. Ωστόσο, για να επιτευχθεί πιο ουσιαστική πρόοδος, θα πρέπει να υπάρξει ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ, ώστε να θωρακιστεί περισσότερο έναντι της απάτης.
»Οι προτάσεις μας για τη θέσπιση οριστικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις συστήματος ΦΠΑ παραμένουν επί τάπητος. Τα κράτη-μέλη δεν έχουν την πολυτέλεια να αδρανούν τη στιγμή που χάνονται δισεκατομμύρια από παρανομίες, όπως η αλυσιδωτή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, καθώς και από ασυνέπειες στο σύστημα».

4.9.2015. Στοιχεία-σοκ για την κλοπή ΦΠΑ

Τα 4 από τα 10 ευρώ, που κανονικά θα έπρεπε να καταλήγουν στα κρατικά ταμεία, γεμίζουν τις τσέπες των επιτήδειων, οι οποίοι εξακολουθούν να κλέβουν το ΦΠΑ, που πρέπει να πληρώνουν ακόμα και τα πιο ασθενή στρώματα των Ελλήνων πολιτών.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Κομισιόν, όπως τα επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ, με φόντο τις νέες αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ που ψηφίστηκαν και την αδυναμία ή απροθυμία των αρμόδιων Αρχών, να βρουν τα κατάλληλα «εργαλεία» για να αντιμετωπίσουν την προκλητική φοροδιαφυγή. Ουδείς ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να ανακαλύψει την... Αμερική, αφού αρκεί να υιοθετήσει και να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο τις πρακτικές που έχουν εφαρμόσει με επιτυχία άλλες χώρες, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος, δηλαδή πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Ακόμα κι εδώ, όμως, η Ελλάδα είναι ουραγός. Παρά την αύξηση που έχει σημειωθεί από το 2001, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταλαμβάνει πολύ χαμηλές θέσεις στις σχετικές κατατάξεις. Με βάση την αξία συναλλαγών ανά κάτοικο το 2013, η Ελλάδα βρισκόταν υψηλότερα μόνο από την Κροατία και τη Βουλγαρία, ενώ σε όρους αριθμού συναλλαγών ανά κάτοικο, η Ελλάδα κατείχε την τελευταία θέση στην κατάταξη, με περίπου 20 συναλλαγές όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση αγγίζει τις 200 συναλλαγές ανά κάτοικο!

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Τι γίνεται στην Ελλάδα; Επί του παρόντος υπάρχει μόνο η δήλωση του υπηρεσιακού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ότι υπάρχει σκέψη για σύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Ωστόσο, η προετοιμασία βρίσκεται στο... μηδέν και είναι λίαν αμφίβολο αν η κυβέρνηση που θα προκύψει- αν προκύψει- μπορεί να προλάβει να εφαρμόσει το μέτρο από τον Ιανουάριο. Σημειωτέον ότι διανύουμε το Σεπτέμβριο και δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για το αν οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να συγκεντρώσουν φέτος συγκεκριμένο αριθμό αποδείξεων, προκειμένου να έχουν την επόμενη χρονιά το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ! Κατόπιν τούτου, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι στους ελέγχους- που ξεκίνησαν με καθυστέρηση- το 93% των παραβάσεων αφορά στη μη έκδοση αποδείξεων...

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline