Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνοδος έως 20% στο αργό, γύρω στο 5% στην Ελλάδα η πρώτη αύξηση στα καύσιμα. Παγκόσμια ανησυχία για τη διάρκεια των αύξηση στις τιμές πετρελαίου και βενζίνης. Κύριο

Ανησυχίες για τις συνέπειες από τις εξελίξεις στον Κόλπο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη με πρώτη την Γερμανία. Οι τιμές του μπρεντ και του αμερικανικού αργού ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο.

Παγκόσμια η ανησυχία, φόβοι για τις σσυνέπιες στην οικονομία, με μεγαλύτερους φόβους στην Ευρώπη και την Γερμανία ειδικόίτερα. Η τιμή του πετρελαίου ανήλθε χθες σε υψηλό τετραμήνου (σ.σ. και όχι εξαμήνου, όπως είχε μεταδώσει εσφαλμένα νωρίτερα το πρακτορείο Reuters) ύστερα από τις επιθέσεις το σαββατοκύριακο σε εγκαταστάσεις αργού στη Σαουδική Αραβία που προκάλεσαν φόβους για την τροφοδοσία της αγοράς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψαν άνοδο σχεδόν 20% κάποια στιγμή νωρίτερα σήμερα ενώ τα αντίστοιχα για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκαν κατά σχεδόν 16%.
Οι τιμές του μπρεντ και του αμερικανικού αργού ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο.
Ωστόσο, υποχώρησαν από τα υψηλά τους επίπεδα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας για να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία.

Στις 09:40 ώρα Ελλάδας, τα futures για το μπρεντ κατέγραψαν άνοδο 10% στα 66,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύθηκε κατά 9% στα 59,82 δολάρια το βαρέλι.
Ο Τράμπ δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για πιθανή απάντηση στα χτυπήματα στις σαουδαραβικές εγκαταστάσεις, που διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής ή πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού.
Οι εξελίξεις αυτές ενίσχυσαν τους φόβους για ένταση στη Μέση Ανατολή και την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, στρέφοντας τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, με την τιμή του χρυσού να αυξάνεται κατά 1% στα 1.503,4 δολάρια η ουγγιά.

Πετρέλαιο: Αυτοσυγκράτηση ζητούν ΕΕ και Κίνα κρατώντας αποστάσεις από ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει ευθέως το Ιράν, όμως Βρυξέλλες και Πεκίνο ζητούν προσεκτική εξέταση των γεγονότων.
Δορυφορική φωτογραφία από τον χτυπημένο, κομβικό σταθμό επεξεργασίας στο Αμπάικ (European Commission via AP)
SHARE IT
Αυτοσυγκράτηση ζήτησαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα μετά τις επιθέσεις σε δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Σαουδική Αραβία, αποφεύγοντας να ενστερνιστούν την θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι υπαίτιο για τα χτυπήματα είναι το Ιράν.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι είναι σημαντικό να διαλευκανθούν τα γεγονότα προτού αποδοθεί ευθύνη. Επεσήμανε πως οι Βρυξέλλες ζητούν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και αποκλιμάκωση της έντασης.

Η τοποθέτηση της Κομισιόν ουσιαστικά σημαίνει πως η ΕΕ επιμένει στην ήπια γραμμή που υιοθέτησε το Σαββατοκύριακο, μολονότι το τελευταίο 24ωρο η Ουάσιγκτον έχει διαρρεύσει στοιχεία που, όπως υποστηρίζει, καταδεικνύουν την εμπλοκή της Τεχεράνης στα πλήγματα.

Πιο σκληρή γραμμή υιοθέτησε η Κίνα, η οποία διεμήνυσε πως είναι ανεύθυνο να επιρρίπτονται ευθύνες δίχως απτές αποδείξεις.

«Το να σκεφτόμαστε ποιον να κατηγορήσουμε εν απουσία οριστικής έρευνας νομίζω, από μόνο του, δεν είναι ιδιαίτερα υπεύθυνο», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο.
Κάλεσε για ψυχραιμία, σημειώνοντας πως η Κίνα αντιτίθεται σε κάθε κίνηση που θα διευρύνει ή θα επιδεινώσει την σύρραξη.

Η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή στις επιθέσεις. Την ευθύνη έχουν αναλάβει οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που θεωρούνται σύμμαχοι του Ιράν στον πόλεμο κατά της Σαουδικής Αραβίας και άλλων σουνιτικών δυνάμεων στην Υεμένη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει μέσω Twitter ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη και οπλισμένη («locked and loaded»), ανάλογα με το πόρισμα του Ριάντ για τους υπαίτιους της επίθεσης, αν και ούτως ή άλλως έχει εικόνα του δράστη.

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος διέρρευσε νωρίτερα πως τα ευρήματα καταδεικνύουν πως τα βλήματα που έπληξαν τις σαουδαραβικές εγκαταστάσεις δεν προήλθαν από τον νότο, όπου βρίσκεται η Υεμένη, αλλά από δυτικά-νοτιοδυτικά όπου βρίσκεται το Ιράν και το Ιράκ.

 

Πολυμέσα