Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  06:53:24

Η Κυβέρνηση ούτε βλέπει ούτε επιτρέπει αυξήσεις στις τιμές βενζίνης και πετρελαίου. Οι έλεγχοι έδειξαν, γενικά, σταθερές τις τιμές των καυσίμων σε όλη την Ελλάδα. Κύριο

Για πολλές ημέρες τα αποθέματα καυσίμων στην Ελλάδα, με τις παλαιές τιμές αγοράς και πώλησης. Ελπίδες ότι παρά τη διεθνή ανησυχία δεν θα οξυνθεί και γίνει πολεμική η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κυρίως από την πλευρά του Ιράν και των ΗΠΑ.

Η Κυβέρνηση δεν διαπιστώνει φαινόμενα αυξήσεων σε όλη την Ελλάδα, με ελάχιστες, πολύ μικρές εξαιρέσεις. Σταθερές παρέμειναν την Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου οι τιμές της βενζίνης παρά τις ανατιμήσεις στη διεθνή αγορά και τις τιμές διυλιστηρίου. Λήγει το «θρίλερ» με τη βενζίνη -«Δεν θα έχουμε πρόβλημα», λένε οι βενζινοπώλες και συνιστούν ψυχραιμία στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε (πανελλαδικός μέσος όρος) στο 1,592 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,589 ευρώ τη Δευτέρα (16/09). Ωστόσο οι τιμές διυλιστηρίου (που καθορίζονται με βάση το μέσο όρο των διεθνών τιμών των προηγούμενων 5 ημερών) ακρίβυναν σήμερα κατά επιπλέον 1 λεπτό το λίτρο, ανεβάζοντας τη συνολική αύξηση στην τιμή βάσης της αγοράς, σωρευτικά τις τελευταίες ημέρες περίπου στα 2 λεπτά.

Η υποχώρηση των διεθνών τιμών του αργού δημιουργεί προϋποθέσεις για εκτόνωση των πιέσεων, σε κάθε περίπτωση πάντως η διακύμανση των τιμών στη λιανική δεν ξεφεύγει από τα συνήθη επίπεδα. Σημειώνεται ότι σε επικοινωνία που είχε το iefimerida.gr με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, κ. Μιχάλης Κιούση το... θρίλερ με την τιμή της βενζίνης οδεύει προς λήξη.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη βενζίνη», λέει του ΥΠΕΝ

Στη σύσκεψη με παράγοντες της αγοράς καυσίμων που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόσο οι υφυπουργοί Γεράσιμος Θωμάς και Νίκος Παπαθανάσης όσο και οι εκπρόσωποι διυλιστηρίων, εταιριών εμπορίας και πρατηριούχων επεσήμαναν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι μόνιμες επιπτώσεις θα υπάρξουν μόνο αν οι διεθνείς τιμές παραμείνουν σε συνεχή ανοδική τροχιά.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η μίνι κρίση με τα καύσιμα και τα σενάρια «τερατωδών» αυξήσεων στη βενζίνη δείχνουν να βαίνουν προς το τέλος τους, σύμφωνα με τους εγχώριους παράγοντες της αγοράς καυσίμων.

Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent υποχώρησε την Τρίτη, ενώ και σήμερα παρουσιάζει πτώση, με το κόστος να κυμαίνεται στα 63,40 δολάρια -κατά πολύ μακριά από την «κόκκινη» ζώνη των 70 δολαρίων.

Τη στιγμή που η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ιράν κορυφώνεται, η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις που θα κάνουν σήμερα, Τετάρτη, αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας, αναφορικά με τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco.

Βαίνουμε προς λήξη συναγερμού, λένε οι βενζινοπώλες

Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, υποστηρίζει ότι «από χθες συστήσαμε προς όλους να επιδείξουν ψυχραιμία. Η αγορά κινείται πολύ ομαλά. Και σήμερα η τάση είναι πτωτική και όλα δείχνουν ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα με τη βενζίνη και τα άλλα καύσιμα».

Ο κ. Κιούσης τονίζει ότι «αν η αυξητική τάση που ξεκίνησε τη Δευτέρα συνεχιζόταν και είχαμε τρεις συναπτές ημέρες με αυξήσεις του 10% τότε ναι, οι συνέπειες θα ήταν σοβαρές. Ολα όμως δείχνουν ότι έχουμε φύγει από εκεί. Θα έχουμε διακυμάνσεις στη βενζίνη και γενικά στην αντλία αλλά θα είναι καθημερινής βάσης, δηλαδή της τάξης του +1,5%, του -1,7% κ.ό.κ» προσθέτει.

Γεωργιάδης: «Δεν δικαιολογείται αύξηση τιμής στα καύσιμα σήμερα»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών σημειώνει ότι «έχουμε την τρίτη ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη λόγω των υψηλών φόρων. Η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα δεν συνάδει με την αγοραστική μας δύναμη. Είναι κοντά στις τιμές της Γερμανίας και της Αυστρίας που έχουν πολύ μεγαλύτερους μισθούς και συντάξεις».

Συνεχίζεται το «σαφάρι» για φαινόμενα αισχροκέρδειας στη βενζίνη
Ενδεικτικό της κατάστασης που προκλήθηκε χθες, σύμφωνα με τον Μιχάλη Κιούση, είναι ότι «μας έπαιρναν πελάτες ζητώντας πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ έχουμε 35 βαθμούς. Δεν έπρεπε να πανικοβάλουμε τον κόσμο. Ας ελπίσουμε να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των τιμών» καταλήγει.

Την ίδια ώρα, και μετά τις συσκέψεις που έγιναν χθες στο ΥΠΕΝ αλλά και στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κλιμάκια της ΓΓ Εμπορίου συνεχίζουν τους ελέγχους για, τυχόν, φαινόμενα αισχροκέρδειας στη βενζίνη.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης, από την πρώτη «αυτοψία» των συνεργείων της ΓΓ Εμπορίου προκύπτει ότι η εγχώρια αγορά καυσίμων κινείται ομαλά. Παρότι δεν έχει ανιχνευτεί κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline