Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  09:54:52

Τα σχέδια Καραμανλή για την χρυσοφόρα Αττική Οδό

Η προετοιμασία της επόμενης ημέρας για την Αττική Οδό, της οποίας η σύμβαση λήγει το 2004, θα ξεκινήσει μόλις κλείσουν τα πρώτα, «βαριά» ανοιχτά μέτωπα του υπουργείου (μετρό Θεσσαλονίκης, οδικός άξονας Πάτρας - Πύργου).

Οι πρώτες συζητήσεις ανάμεσα στον κ. Καραμανλή και στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα έχουν ήδη ξεκινήσει και αφορούν τα χρηματοδοτικά μοντέλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον διαγωνισμό. Ένα από αυτά είναι και η τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων του Δημοσίου από τα χρυσοφόρα διόδια του άξονα, ως μέσο για την κατασκευή επεκτάσεων στον οδικό άξονα ή και άλλων οδικών ή συγκοινωνιακών έργων στην Αττική. Σε κάθε περίπτωση, στόχος του υπουργείου είναι ο διαγωνισμός να προετοιμαστεί εγκαίρως και να προκηρυχθεί μέσα στο 2021, ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος τόσο για το διαδικαστικό κομμάτι όσο και για το αδειοδοτικό (των όποιων έργων αποφασιστούν).

Ως προς τους όρους της μελλοντικής σύμβασης, η ηγεσία του υπουργείου επιθυμεί ένα μοντέλο πιο ισορροπημένο, καθώς εκτιμάται ότι η πλάστιγγα κλίνει σήμερα σαφώς υπέρ του παραχωρησιούχου. Το υπουργείο, πάντως, θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των ατόμων (νομικοί και τεχνικοί σύμβουλοι), καθώς η πρόσφατη εμπειρία των υπόλοιπων οδικών παραχωρήσεων απέδειξε ότι στις κρίσιμες στιγμές το αποτέλεσμα κατά κανόνα δεν ήταν υπέρ του Δημοσίου, ενώ οι συμβάσεις είχαν «χτιστεί» ως «μηχανές αποζημιώσεων».

H Αττική Οδός Α.Ε., πάντως, που διατηρεί γενικά χαμηλούς τόνους (ιδίως μετά την αντιπαράθεση για τις αυξήσεις στα διόδια), είναι πολύ πιθανό να διεκδικήσει την επέκταση της σύμβασης ή γενναίες αυξήσεις στα διόδια, καθώς υποστηρίζει ότι δεν έχει επιτύχει την απόδοση που προβλέπει η σύμβαση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε τον Ιούνιο, η Αττική Οδός «έχει καθήκον απέναντι στους μετόχους της την υγιή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, ώστε να αποσβέσουν τα κεφάλαια που επένδυσαν έπειτα από 25 χρόνια», σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις «στοιχειοθετούνται πλήρως και πέραν πάσης αμφισβήτησης από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο χρηματοοικονομικό μοντέλο και στις αναφορές που υποβάλλονται στο ελληνικό Δημόσιο».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline