Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  22:13:33

Ο υπουργός-καθηγητής Γεραπετρίτης: Με δόσεις από τις 4 Οκτωβρίου τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Η καταβολή θα αρχίσει από τα τέλη του μηνός, με την σύνταξη του Νοεμβρίου. Κύριο

Παράλληλα ο υπουργός Επικρατείας προανήγγειλε ότι «λόγω της άνθισης της ελληνικής οικονομίας, θα υπάρξει ένα πλεόνασμα το οποίο μας επιτρέπει να δώσουμε ένα ποσό γύρω στα 200 εκατομμύρια σε ευάλωτες κατηγορίες ανθρώπων, το οποίο θα δοθεί τον Δεκέμβριο».

Μέσα στον Οκτώβριο θα αρχίσουν να δίνονται τα αναδρομικά σε δόσεις, ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι όσοι δικαιούνται τα αναδρομικά, θα τα πάρουν. Και πρόκειται για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και δικαιούχους των αναδρομικών από τις 4 Οκτωβρίου, όταν εκδόθηκε η σχετική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας,

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του σε πρωινή εκπομπή του OPEN, ο κ. Γεραπετρίτης είπε: «Όσοι δικαιούνται τα αναδρομικά θα τα πάρουν. Υπολογίζουμε ότι εντός του Οκτωβρίου θα αρχίσουν να δίνονται τα αναδρομικά. Ωστόσο, έχουμε κάνει μία μελέτη για το βάθος του χρόνου για τα αναδρομικά, τα οποία θα δοθούν ανάλογα με το τι δικαιούται κάποιος με δόσεις. Με δόσεις γιατί πρέπει να συγκρατηθούν οι δαπάνες. Όσο για τις συντάξεις, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μείωση».

Παράλληλα ο υπουργός Επικρατείας προανήγγειλε ότι «λόγω της άνθισης της ελληνικής οικονομίας, θα υπάρξει ένα πλεόνασμα το οποίο μας επιτρέπει να δώσουμε ένα ποσό γύρω στα 200 εκατομμύρια σε ευάλωτες κατηγορίες ανθρώπων, το οποίο θα δοθεί τον Δεκέμβριο».
Αναφερόμενος στο επίδομα θέρμανσης που ξεκινά να διατίθεται την Τρίτη, σημείωσε ότι «σκοπός της κυβέρνησης είναι το επίδομα να δοθεί προκαταβολικά μέσα στον Οκτώβριο σε αυτούς που θα προμηθευτούν πετρέλαιο».

Για το θέμα των επιθέσεων της Τουρκίας στη Συρία τόνισε «ότι είναι ένα παιχνίδι ισχύος στη διεθνή σκακιέρα, όπου επιχειρείται μια γενικότερη αποσταθεροποίηση στη περιοχή. Θα υπάρξουν μεγαλύτερες ροές στο προσφυγικό. Η Ελλάδα παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα. Όταν έχεις αύξηση των προσφυγικών ροών η διαχείριση του προβλήματος γίνεται δυσκολότερη».
Για τις προκλήσεις των Τούρκων στη Κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Γεραπετρίτης είπε «ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει την Κύπρο και αν χρειαστεί μέχρι και πλοία θα στείλουμε στη περιοχή».

Συντάξεις Νοεμβρίου 2019 ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ – Ημερομηνίες πληρωμής για κάθε ταμείο – Θα δοθούν μαζί τα αναδρομικά συντάξεων λέει ο υπουργός Επικρατείας

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Νοεμβρίου 2019 θα καταβληθούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019
Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019
Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019
Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019
Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019
Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019
Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019
Επικουρικές συντάξεις
Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Νοεμβρίου 2019 την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Αναδρομικά συντάξεων: Πότε καταβάλλονται

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι θα καταβληθούν σε 72 δόσεις και σε βάθος χρόνου 6 ετών προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός και να διασφαλιστεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Στελέχη του υπουργείου τόνιζαν πως η ανάγνωση των αποφάσεων δείχνει ότι οι αξιώσεις για αναδρομικά από τις παλαιές κύριες και επικουρικές συντάξεις (λόγω των μειώσεων του 2012) φαίνεται πως παραμένουν ισχυρές μόνο για το δεκάμηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) και μόνο για όσους έχουν ήδη καταθέσει αγωγές στα δικαστήρια.
Οι κρίσεις αυτές διατυπώνονταν με σχετική επιφύλαξη έως την ολοκλήρωση της μελέτης των τελικών δικαστικών αποφάσεων.

Τα αναδρομικά αυτά αφορούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Για να υπολογίσει κάποιος το ποσό για το δεκάμηνο πρέπει να ανατρέξει στα μηνιαία εκκαθαριστικά του, όπου αναγράφονται οι μειώσεις των αντισυνταγματικών νόμων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline