Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άσχημα μπλεγμένοι στο σκάνδαλο της χρηματιστηριακής Goldman Sachs οι δύο νέοι Έλληνες επιχειρηματίες και γόνοι των γνωστών οικογενειών Νίκα και Λαβίδα. Το «μεγάλα κόλπα» για τα οποία τους κατηγορούν. Κύριο

Με άψογη παράδοση δεκαετιών οι οικογενειακές επιχειρήσεις ΝΙΚΑΣ, CHIPITA, LAVIFARM.

Στο σκάνδαλο φέρεται να εμπλέκεται και στέλεχος της Goldman Sachs στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής, το οποίο διοχέτευε έναντι αμοιβής σε τρίτους προνομιακές διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Συνέχεια από τα χθεσινό μας δημοσίευμα που γνώρισε μεγάλο βαθμό απήχησης. Σε υπόθεση insider trading εμπλέκουν οι αμερικανικές αρχές τους Ελληνες επιχειρηματίες κ. Γεώργιο Π. Νίκα και Τηλέμαχο Αθ. Λαβίδα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σκανδάλου σύμφωνα με το οποίο στέλεχος της Goldman Sachs στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής διοχέτευε έναντι αμοιβής σε τρίτους προνομιακές διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Με βάση το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο κ. Γεώργιος Π. Νίκας, ο οποίος όπως έγινε γνωστό χθες Δευτέρα μετά τις σχετικές αποκαλύψεις παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της φερώνυμης εταιρείας αλλαντικών, συμφερόντων Chipita, λάμβανε πληροφορίες από τον Μπράιαν Κοέν, της Goldman Sachs, και ενέγραψε κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων από χρηματιστηριακές συναλλαγές. Κατηγορείται ειδικότερα πως λάμβανε θέσεις σε εισηγμένες εταιρείες που επρόκειτο να εξαγοραστούν ή άλλως να έχουν θετικές επιχειρηματικές εξελίξεις, που δεν γνώριζε το ευρύτερο επενδυτικό κοινό, αλλά αυτός πληροφορείτο από τον τραπεζίτη της Goldman, και τις πουλούσε με κέρδος μόλις γινόταν γνωστή η θετική είδηση.

Το θέμα αποκάλυψε το Bloomberg σύμφωνα με το οποίο ο κ. Γιώργος Π. Νίκας αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση έως ότου συζητηθεί η υπόθεσή του από το αρμόδιο δικαστήριο. Κατηγορείται μεταξύ άλλων πως συμμετείχε και σε «μεγάλης κλίμακας, διεθνή κύκλο διαπραγμάτευσης εμπιστευτικών πληροφοριών» από το 2012 έως το 2017, περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε πληροφορίες σχετικά με εξαγορές και πιθανές εξαγορές εταιρειών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο από μη αναγνωρισμένο έμπορο κινητών αξιών στην Ελβετία.

Αναφορικά με τον κ. Τηλέμαχο Αθ. Λαβίδα, της οικογένειας που ελέγχει τη φαρμακευτική Lavipharm, το Bloomberg επικαλούμενο έγγραφα των αμερικανικών αρχών αναφέρει πως, στις 7 Οκτωβρίου, οι Αρχές άσκησαν δίωξη εναντίον του όπως και εναντίον του κ. Γεωργίου Νίκα για συνωμοσία, η οποία στόχο είχε να υποκλαπούν απόρρητες πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals, από τον πατέρα του πρώτου κ. Αθανάσιο Λαβίδα, ο οποίος συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μέχρι το 2016. Να σημειωθεί ότι η Takeda Pharmaceutical συμφώνησε να εξαγοράσει την Ariad, που ειδικεύεται σε αντικαρκινικά φάρμακα, για 4,66 δισ. δολάρια, το 2017. Στον Τ. Λαβίδα απαγγέλθηκαν κατηγορίες την Παρασκευή και κρατήθηκε χωρίς τη δυνατότητα καταβολής εγγύησης, λόγω του πιθανού κινδύνου να φύγει από τη χώρα αεροπορικώς, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία που επικαλείται το Bloomberg.

TΟ ΕΚΤΕΝΕΣ ΜΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το διεθνές Bloomberg σε ισχυρισμούς για δύο επώνυμες οικογένειες της Ελληνικής βιομηχανίας: Οι Γιώργος Νίκας και Τηλέμαχος Λαβίδας εμπλέκονται σε διεθνές σκάνδαλο στη Goldman Sachs. Αναλυτικά η όλη υπόθεση. 

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 00:01

Ο Γιώργος Παναγιώτη Νίκας και ο Τηλέμαχος Θανάση Λαβίδας εμπλέκονται σε υπόθεση insider trading, δηλαδή για αθέμιτη χρηματιστηριακή εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών. Αιφνιδιασμός από το δημοσίευμα και τις καταγγελίες.
Σοβαρές πρώτες κατηγορίες για υποθέσεις που άπτονται του χρηματιστηρίου αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ ο επιχειρηματίας Γιώργος Νίκας -γιος του Παναγιώτη Νίκα, της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας- όπως και ο Τηλέμαχος Λαβίδας -γιος του Θανάση Λαβίδα, της Lavipharm.

Ο Γιώργος Νίκας και ο Τηλέμαχος Λαβίδας εμπλέκονται σε υπόθεση insider trading, δηλαδή για αθέμιτη χρηματιστηριακή εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Αρχές έφθασαν στα ίχνη των Νίκα -που διατηρεί εστιατόρια στη Νέα Υόρκη και είναι ιδιοκτήτης της αλυσίδας GRK Fresh- και Λαβίδα, μετά τη σύλληψη του Μπράιν Κοέν, αντιπροέδρου της Goldman Sachs Group Inc.

Το χρηματιστήριο, η Goldman Sachs, οι Νίκας και Λαβίδας

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, ο Κοέν διέρρεε εμπιστευτικές πληροφορίες επί τρία έτη, με αντάλλαγμα μετρητά. Οι Αρχές επισημαίνουν ότι ο Κοέν λειτουργούσε ως «γρανάζι» ενός διεθνούς κυκλώματος insider trading που απέφερε παράνομα κέρδη ύψους 2,6 εκατ. δολαρίων. Τα έγγραφα που επικαλείται η Επιτροπή Ασφάλειας και Συναλλαγών των ΗΠΑ φανερώνουν σχέσεις με εκκρεμείς συμφωνίες με εταιρείες όπως η Syngenta AG και η Buffalo Wild Wings Inc.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Κοέν πέρασε τις εμπιστευτικές πληροφορίες σε έναν -άγνωστο μέχρι στιγμής- trader, ο οποίος με τη σειρά του τις μοιράστηκε με τον Γιώργο Νίκα, ο οποίος φέρεται ότι αποκόμισε τα 2,6 εκατ. δολάρια. «Σε βάρος του Νίκα, ενός 54χρονου ιδιοκτήτης εστιατορίων στη Νέα Υόρκη και της αλυσίδας GRK Fresh ασκήθηκε επίσης δίωξη από την κατηγορούσα Αρχή» σημειώνει το Bloomberg.

Βάσει του κατηγορητηρίου, ο Κοέν ειδοποίησε για πιθανή εξαγορά της εταιρείας Buffalo Wild Wings από το Arby's Restaurant Group στις 17 Οκτωβρίου 2017.
Ο Γιώργος Νίκας, τότε, αγόρασε 22.000 μετοχές της Buffalo Wild Wings, έναντι 2,5 εκατ. δολαρίων και λίγες ημέρες αργότερα πούλησε 9.000 εξ αυτών, αποκομίζοντας αρχικό κέρδος σχεδόν 80.000 δολαρίων.

Παραιτήθηκε ο Γιώργος Νίκας από τη ΠΓ Νίκας ΑΒΕΕ

Μια ημέρα αργότερα η μετοχή ανέβηκε κατά 24% και ο Νίκας πούλησε τις υπόλοιπες 13.000 με κέρδος 343.298 δολάρια. Στο κατηγορητήριο τονίζεται ότι ο Γιώργος Νίκας, μαζί με τον Τηλέμαχο Λαβίδα, συνωμότησαν για να υφαρπάξουν εμπιστευτικές πληροφορίες για την Ariad Pharmaceyticals Inc. από τον πατέρα του Τηλέμαχου που ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας μέχρι το 2016. Ο Λαβίδας θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τη δίκη, λόγω φόβων που εξέφρασε η έδρα για πιθανή έξοδό του από τη χώρα.

Σύμφωνα με το SwissInfo, o Γιώργος Νίκας κατηγορείται επίσης ότι συμμετείχε σε «μεγάλης κλίμακας, διεθνές δίκτυο αθέμιτης χρηματιστηριακής εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών» από το 2012 έως το 2017, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε πληροφορίες σχετικά με εξαγορές και πιθανές εξαγορές εταιρειών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο από συγκεκριμένο χρηματιστή της Ελβετίας.

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν ήταν καταιγιστικές. Όπως ανακοίνωσε η ΠΓ Νίκας ΑΒΕΕ, ο Γιώργος Νίκας υπέβαλε την παραίτηση του από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας και μέλους αυτού την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019. To ΔΣ αποφάσισε να μην ανανεώσει τη θητεία του.

Πολυμέσα