Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  15:54:48

Ο χαμηλών τόνων αλλά παραγωγικός Χρήστος Σταϊκούρας έχει τρεις υψηλούς «φιλολαϊκούς στόχους» για το 2020. Φοροελαφρύνσεις, αντικειμενικές αξίες, πετρέλαιο θέρμανσης. Κύριο

Τον κορμό της οικονομικής πολιτικής για το 2020, στα νέα δεδομένα του νέου Προϋπολογισμού, με τρία βασικά μέτρα περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας στη Βουλή.

Τον κορμό της οικονομικής πολιτικής για το 2020 με τρία βασικά μέτρα – τη μείωση της φορολογίας χαμηλών εισοδημάτων, την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και την επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη την Ελλάδα περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας στη Βουλή.

Όπως είπε, κατά τη συζήτηση του σχεδίου προϋπολογισμού, στόχοι του για το 2020 είναι:

1. Η μείωση του φόρου φυσικών προσώπων για τα χαμηλότερα εισοδήματα το 2020, η μείωση της φορολογίας για τα νομικά πρόσωπα που αφορά και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η παροχή πρόσθετου αφορολόγητου 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι και τα 4 τέκνα, και η μείωση ασφαλιστικών εισφορών για πλήρους απασχόλησης εργαζόμενους.

Με τα μέτρα αυτά, όλα τα εισοδηματικά στρώματα έχουν όφελος στο διαθέσιμο εισόδημα, το οποίο είναι – σε ποσοστό – μεγαλύτερο στα χαμηλότερα κλιμάκια.
Έτσι προκύπτει επιπλέον μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, για δηλωθέντα εισοδήματα έως 8.500 ευρώ, η συνολική φορολογική επιβάρυνση μειώνεται, κατά μέσο όρο, 20%.
Αντίθετα, η αντίστοιχη μείωση σε υψηλά εισοδήματα, άνω των 26.000 ευρώ, ανέρχεται σε μονοψήφιο ποσοστό.

2. Η εμπροσθοβαρής αξιοποίηση του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο επιπλέον θα είναι και διευρυμένο, διευκολύνοντας τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα να θερμανθούν.

3. Το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα της αναμόρφωσης του πλαισίου προσδιορισµού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας.
Αυτό θα εδράζεται σε δύο βασικά στοιχεία.

Το ένα είναι η επέκταση και ο εξορθολογισμός του συστήματος ζωνών αντικειμενικού προσδιορισµού της αξίας της ακίνητης περιουσίας.
Και το άλλο είναι η βελτίωση του συστήματος των ιδιωτών εκτιμητών, δίνοντας έμφαση στην τυποποίηση της διαδικασίας ώστε να δίνει καλύτερα, πιο αξιοποιήσιμα και όσο γίνεται πιο αντικειμενικά αποτελέσματα.
Στόχος µας είναι, µέσα από αυτές τις αλλαγές, να καταστεί η φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline