Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  21:45:24

Deutsche Welle: Ο Μητσοτάκης στρώνει κόκκινο χαλί στους επενδυτές αλλά αντιμετωπίζει και τα πρώτα δύσκολα. Κύριο

Μεγάλο αγκάθι το Μεταναστευτικό (που προκαλεί αντιδράσεις σε πολλούς Δήμους και πολίτες, ακόμα και νεοδημοκράτες), καλοί χειρισμοί στα οικονομικά-επενδυτικά. Οι πρώτες παρενέργειες από τον αποκλεισμό Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας.

Μια ακόμα γερμανική στήριξη από ένα έγκυρο και αξιόπιστο ΜΜΕ. «Έτσι θέλει να κερδίσει επενδυτές η Ελλάδα» είναι ο τίτλος εκτενούς και θετικού δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt που αναφέρεται στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που υπερψήφισε η Βουλή χθες το βράδυ.

«Την Πέμπτη η Βουλή στην Αθήνα εγκρίνει νέο νομοθετικό πακέτο για την ενίσχυση των επενδύσεων. Και αυτό είναι απολύτως αναγκαίο» γράφει η ΗΒ και προσθέτει: «[...] Με ένα πακέτο μέτρων το οποίο προβλέπει από μειώσεις φόρων και πάταξη της γραφειοκρατίας μέχρι απλοποίηση αδειοδοτήσεων και επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων, ο νέος συντηρητικός, φιλελεύθερος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στρώνει τώρα κόκκινο χαλί στους επενδυτές».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «[...] η Τράπεζα της Ελλάδας αξιολόγησε ήδη θετικά το νομοθετικό πακέτο: τα νέα μέτρα μπορούν να φέρουν τα επόμενα δέκα χρόνια πρόσθετη οικονομική ανάπτυξη πέντε ποσοστιαίων μονάδων αλλά και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η σχεδιαζόμενη πάταξη της γραφειοκρατίας και η απορρύθμιση των αγορών θα ενισχύσουν την διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας. Ο Μητσοτάκης καταβάλλει και προσωπικές προσπάθειες για να ανακτήσει η χώρα την εμπιστοσύνη (των επενδυτών). Αξιοποίησε το πρόσφατο ταξίδι στη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για πολυάριθμες επαφές με οικονομικούς παράγοντες, τραπεζικούς και θεσμικούς επενδυτές.

Σε τροχιά αποσταθεροποίησης τα Βαλκάνια;

Στην απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να μην δώσουν σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων αναφέρεται εκτενές άρθρο της Süddeutsche Zeitung που εκτιμά ότι το «όχι» των Ευρωπαίων οδηγεί σε αποσταθεροποίηση των δυτικών Βαλκανίων.

«Όταν χάνεται στα Βαλκάνια η ελπίδα για ένταξη στην ΕΕ τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος επιστροφής στον εθνικισμό και, στη χειρότερη, αναβίωσης παλιών συγκρούσεων. Εν τέλει για τη Σερβία και τους Κοσοβάρους, για παράδειγμα, η ευρωπαϊκή προοπτική αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. Οι σχετικές συνομιλίες που έχει δρομολογήσει η ΕΕ έχουν παγώσει εδώ και καιρό. Χωρίς ελπίδα για ένα μέλλον εντός της ΕΕ θα αναβιώσουν και τα σχέδια περί μεγάλης Αλβανίας.

Αυτό δεν αφορά μόνον την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο αλλά και τη Βόρεια Μακεδονία που έχει μια μεγάλη αλβανική μειονότητα. Στη δε Βοσνία αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερες οι φυγόκεντρες τάσεις. Ο φόβος τέτοιων σεναρίων είχε οδηγήσει την ΕΕ μετά το τέλος των συγκρούσεων της δεκαετίας του 1990 στην 'υπόσχεση της Θεσσαλονίκης': 'Το μέλλον των βαλκανικών χωρών βρίσκεται στην ΕΕ', ανέφερε η τελική διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του 2003, και προσέθετε: 'Η ταχύτητα της ενσωμάτωσης εξαρτάται από τις χώρες της περιοχής'. Μόνον που τώρα ο Μακρόν μπλόκαρε το δρόμο τους. Αντί σταθερότητας η ΕΕ φέρνει στα Βαλκάνια νέα αστάθεια. Εντούτοις δεν χάθηκαν ακόμη όλα. Την άνοιξη η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα επανέλθει στην ημερήσια διάταξη».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline