Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  05:30:28

Δύο τα καλά σενάρια για την αύξηση των συντάξεων, παλαιών και νέων. Γύρω στο 10% και με αναδρομική καταβολή από 4.10.2019 περί τον Φεβρουάριο- Μάρτιο. Κύριο

Όσα προτείνει μια ειδική μελέτη υπηρεσιακώς παραγόντων του υπουργείου Εργασίας.

Δύο ειδικά σενάρια στο τραπέζι, όσον αφορά την αύξηση των συντάξεων μέσω της ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας, χαρακτηρίζουν τις κύριες προτάσεις της επιτροπής υπηρεσιακών παραγόντων στο υπουργείο Εργασίας για το θέμα της αναπροσαρμογής που έχει προκύπτει μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας. Μετά την ακύρωση των περικοπών και συρρικνώσεων, που επέφερε ο άτεγκτος νόμος Κατρούγκαλου.. Την ίδια ώρα καταγράφεται, όπως έχουμε καταγράψει σε ρεπορτάζ αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγου του νέου ασφαλιστικού νόμου που θα ψηφιστεί στη Βουλή το νέο έτος. Με τάσεις αυξήσεως τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα σενάριο είναι να αυξηθούν οι σημερινοί συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου κατά 10% μετά τα 30 έτη ασφάλισης, όπου και παρατηρούνται οι μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων ανεξαρτήτως μισθού, σε σχέση με τα ποσά συντάξεων πριν από τον νόμο 4387/2016. Σενάριο, που συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό προτίμησης από παράγοντες της Κυβέρνησης και του κόμματος της ΝΔ.

Το δεύτερο σενάριο είναι να αυξηθούν πάνω από 10% οι συντελεστές αναπλήρωσης μετά τα 33-35 έτη ή και μετά τα 37 έτη, ώστε να υπάρξει κίνητρο για μεγάλη σύνταξη μεν, αλλά με ανάλογη αύξηση των ετών εργασίας.

Πάντως το σχέδιο που θα επιλεγεί θα βασιστεί σε οικονομική μελέτη από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, η οποία θα αποτυπώνει τα βασικά σενάρια με τους νέους συντελεστές και τις επιπτώσεις (δαπάνη) που προκαλούν στο ασφαλιστικό σύστημα.

Οι νέες κύριες συντάξεις θα έχουν αφετηρία την 4η Οκτωβρίου 2019 και θα αποδοθούν αναδρομικά στους δικαιούχους όταν ψηφισθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τον σχεδιασμό των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας θα κατατεθεί στη Βουλή τον ερχόμενο Ιανουάριο. Με ορίζοντα καταβολής των αναδρομικών τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, ανάλογα με τον χρόνο ψήφισης και δημοσίευσης του νέου νόμου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline