Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:42:55

Οι εννέα βελτιώσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις του ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρα για χρέη δεκάδων χιλιάδων ιδιωτών. Οι περισσότερες για την προστασία της πρώτης κατοικίας και συναφή θέματα. Κύριο

Τις πρωτοβουλίες αυτές για επιπρόσθετες διευκολύνσεις όσον αφορά την εξόφληση του ιδιωτικού χρέους εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Οπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, σε διαβούλευση με τους θεσμούς - και εξαιρώντας τους κακοπληρωτές – θα πάρει η κυβέρνηση αυτές τις πρωτοβουλίες, επισημαίνοντας πως είναι μια «μεγάλη πρόκληση».

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του ψηλού ιδιωτικού χρέους με προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών έχουν πληγεί από την κρίση» σημείωσε. Πρόσθεσε δε πως «τους τελευταίους τέσσερις μήνες προχωρήσαμε σε συντονισμένες ενέργειες για να βελτιώσουμε το πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας». Κατά τον κ. Σταϊκούρα, εξαιτίας των αδυναμιών που υπήρχαν «η διαδικασία δεν προχωρά με τους ρυθμούς που επιθυμούμε, παρά τις μικρές βελτιώσεις». Με βάση τα στοιχεία μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδα είχαν δοθεί από τις τράπεζες μόνο 66 προτάσεις ρύθμισης σε σύνολο 31.217 χρηστών που είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής της αίτησης.

Ετσι, ο υπ. Οικονομικών τόνισε πως «εντοπίσαμε τις αδυναμίες και αναλαμβάνουμε πρόσθετες δράσεις. Υιοθετούμε μια σειρά βελτιώσεων» για να προσθέσει πως «σκοπός είναι η διευκόλυνση των οφειλετών, ώστε να καλυφθούν περισσότεροι δικαιούχοι. Θα αφορά νέες αιτήσεις αλλά και αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί αλλά δεν έχουν καλυφθεί».

Οι εννέα αλλαγές είναι οι εξής:

Καλύπτονται όσοι μένουν σε μισθωμένο ακίνητο σε άλλη πόλη επειδή έχουν μετατεθεί λόγω εργασίας (δάσκαλοι, αστυνομικοί κ.α.)
Σε περίπτωση που υπάρχουν πάνω από ένας ιδιοκτήτης μπορεί προστατευτεί ολόκληρη η κατοικία με αίτηση μόνο του ενός (π.χ. σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης είναι στο εξωτερικό).

Διευκολύνεται η υποβολή αίτησης από ζευγάρια που είναι σε διάσταση

Διευκολύνεται το πλαίσιο σε περίπτωση που είναι πάνω από ένας εμπλεκόμενος σε ένα δάνειο. Αυτό διευρύνει το εύρος των δικαιούχων
Παρέχεται η δυνατότητα να συμμετάσχει εγγυητής μικρότερης ηλικίας. Αυτό αφορά μεγάλης ηλικίας άτομα, που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν αξιοποιήσουν ρύθμιση σε βάθος 20ετία.

Δίνεται η δυνατότητα σε οφειλέτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από εταιρείες παροχής πιστώσεων να ρυθμίζουν τις οφειλές τους μέχρι της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ομοίως μπορούν να ρυθμίσουν και τα δάνεια που αγοράστηκαν ή ανατέθηκαν σε εταιρείας απόκτησης η διαχείρισης απαιτήσεων (funds και servicers)

Αν χρειαστεί κάποια αίτηση να υποβληθεί ξανά λόγω σφαλμάτων διατηρείται η προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι να γίνει εκ νέου η υποβολή
Αν οι πολίτες αναθέσουν σε εξειδικευμένο δικηγόρο την πορεία της αίτησης μπορούν να το πράξουν με χρηματοδότησης της αμοιβής του δικηγόρου από τράπεζα
9. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ο πολίτης μπορεί υποβάλλει αίτηση στο δικαστήριο για άλλες οφειλές (ληξιπρόθεσμα στο δημόσια και στα ασφαλιστικά κ.α.)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline