Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  02:34:40

Δεν έχουν ρεύμα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2022. Όλο το 2019 μόλις 460 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε σύνολο 118.000. Υπολογισμοί για 3.500 μόλις σε σύνολο 138.000. Κύριο

Στη φειδωλή γραμμή των διστακτικών εξαγγελιών Καραμανλή- Σταικούρα για την μειωμένη φορολογία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η αρμόδια ΓΓ κ. Αλεξάνδρα Σδούκου παραμένει οραματική.

Ωστόσο από την Κυβέρνηση δεν φαίνεται να συνοδεύονται και εντός του 2020 και του 2021 με τολμηρές μειώσεις στα τέλη εισαγωγής και τους άλλους φόρους, αυτών των πολύ ακριβών –για τα κυβικά τους- αυτοκινήτων Σήμερα στις 25.000 ευρώ..Η Αλεξάνδρα Σδούκου, ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, μιλά στο economistas.gr για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Υποστηρίζει ότι σήμερα τα οχήματα μηδενικών ή χαμηλών ρύπων -όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα- αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,4% της συνολικής αγοράς. Με αρκετή αισιοδοξία τονίζει ότι προς την εποχή των «καθαρών» οχημάτων, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, βαδίζει σταθερά η Ελλάδα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο economistas.gr, η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Συγκεκριμένα ότι σήμερα τα οχήματα μηδενικών ή χαμηλών ρύπων -όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα- αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,4% της συνολικής αγοράς.

Τούτο αποδίδεται στο υψηλό κόστος αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, στα μειωμένα κίνητρα αντικατάστασης των παλαιών(όπως έχουμε αναλύσει στο δημοσίευμα μας στις 5 Νοεμβρίου, μετά τις πρώτες ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών Μεταφορών και Οικονομικών) αλλά και στην έλλειψη ενός ικανού δικτύου επαναφόρτισης για τα συγκεκριμένα οχήματα.

Σύμφωνα με την κ. Α Σδούκου, «η ελληνική αγορά αυτοκινήτου θα κλείσει αυτή τη χρονιά με 118.000 οχήματα, ως νέες ταξινομήσεις, και η υπολογιζόμενη διείσδυση ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε άλλα 460 περίπου» μόλις. Για τον ερχόμενο χρόνο προέβλεψε ότι θα πωληθούν 138.000 αυτοκίνητα από τα οποία τα 3.500 θα είναι ηλεκτρικά. Μικρό αλλά πρώτο ενθαρρυντικό ποσοστό για αυτή τη νέα τεχνολογία αλλά και πάλι σε μεγάλη απόσταση από την Ευρώπη.. Με ελπίδες ότι το 2021 θα υπάρξει βελτίωση αυτής της αναλογίας.

Η Ελλάδα κινείται με σταθερό βηματισμό προς την εποχή «καθαρών» οχημάτων, μηδενικών και χαμηλών ρύπων, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λέει στο economistas.gr η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών. Ανάμεσα στις απόψεις της :

--- «Εκτιμούμε ότι το 2021 από τις υπολογιζόμενες 138.000 νέες ταξινομήσεις τα "καθαρά" οχήματα θα είναι περίπου 3.500. Αυτό μεταφράζεται σε ένα στόχο διείσδυσης 2.5% επί του συνόλου των καινούργιων ταξινομήσεων του 2021».

--Μεταξύ άλλων στα κίνητρα που θα δοθούν για την αγορά «καθαρών» και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, στη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τους στόλους φορέων του δημοσίου, αλλά και στη «χρυσή» ευκαιρία που έχει η Ελλάδα, ώστε να μπει στην αγορά κατασκευής εξαρτημάτων και μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
.
-Το δικό σας υπουργείο, το ΥΠΕΝ, θα κάνει κάποια αντίστοιχη ενέργεια;
Α.Σ: Στη λογική του «Πρώτα Εμείς», δηλαδή να εφαρμόζουμε, πιλοτικά αν θέλετε, τις ρυθμίσεις που προωθούμε, τo Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύντομα θα είναι το πρώτο υπουργείο που θα εντάξει την ηλεκτροκίνηση στην καθημερινότητα του, υιοθετώντας τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων για τις υπηρεσιακές μετακινήσεις των υπαλλήλων του αλλά και μέσω του συστήματος διαμοιρασμού ηλεκτρικών ποδηλάτων (bicycle sharing) για όσα στελέχη του υπουργείου επιθυμούν να μετακινούνται για τις συναντήσεις τους με ηλεκτρικά ποδήλατα.
Και η Βουλή των Ελλήνων προχωρά άμεσα σε αντικατάσταση των βουλευτικών αυτοκινήτων με νέα ηλεκτρικά, υποστηρίζοντας έμπρακτα τις «καθαρές» μετακινήσεις και δίνοντας πρώτη το καλό παράδειγμα.

-Ένα από τα πλέον κρίσιμα σημεία, στο οποίο ήδη εστιάσατε, είναι οι σταθμοί φόρτισης. Τι προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός σας;
-Α.Σ.: Στη Νορβηγία, στην Ολλανδία ο οδηγός ενός ηλεκτρικού αυτοκίνητου μπορεί να σταματά κάθε 50 χιλιόμετρα και να βρίσκει εύκολα φορτιστή. Μέσα από το κινητό του τηλέφωνο μπορεί να αναζητά τον φθηνότερο και πλησιέστερο διαθέσιμο σταθμό φόρτισης, να κάνει κράτηση και να πληρώνει. Μιλάμε για καινοτόμες συμπεριφορές που αλλάζουν πλήρως την κουλτούρα της μετακίνησης στην καθημερινότητα και από ένα εργαλείο το αυτοκίνητο αποκτά μια άλλη κοινωνική και οικολογική διάσταση.
Εμείς πρέπει πρώτα να ξεκινήσουμε από την ανάπτυξη επαρκών σημείων επαναφόρτισης σε όλη τη χώρα ώστε ο χρήστης να αποβάλει το άγχος ότι θα μείνει στο δρόμο. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα στον τομέα αυτό και να αποβάλλουμε την όποια γραφειοκρατία που καθιστά το εγχείρημα απαγορευτικό. Η ηλεκτροκίνηση θα επαναπροσδιορίσει την έννοια του πρατηρίου ανεφοδιασμού. Θα «γεμίζουμε ενέργεια» στο supermarket που ψωνίζουμε, στο γραφείο μας, στο γκαράζ του σπιτιού μας, στο parking του κινηματογράφου που θα πάμε το βράδυ.

==Δεν είναι μόνο μία ευκαιρία να ανανεώσουμε το στόλο των οχημάτων της χώρας μας που ηλικιακά, είναι ο 4ος γηραιότερος της Ευρώπης, με οχήματα που το 50% τους έχει ζωή μεταξύ 10 – 20 χρόνων και το 37% έχει ξεπεράσει τα 19 χρόνια κυκλοφορίας. Είναι μία ευκαιρία να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας στην πόλη που ζούμε.
--Προσωπικά, με συναρπάζει η εικόνα ενός δυνητικού μέλλοντος όπου άνθρωποι θα κάνουν πρωινό jogging στο κέντρο της Αθήνας χωρίς την ηχητική ρύπανση των αυτοκινήτων, μητέρες θα κυκλοφορούν με τα μωρά στα καροτσάκια χωρίς να είναι εκτεθειμένα στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και στην εισπνοή τοξικών σωματιδίων, οι πολίτες θα απολαμβάνουν τις μετακινήσεις τους με ηλεκτρικά λεωφορεία, οι διανομείς εμπορευμάτων θα παραδίδουν τα δέματα με τα πόδια ή με το ποδήλατο ή με ηλεκτρικά τρίκυκλα, όπως κάνει για παράδειγμα η UPS που έχει αναπτύξει έναν κόμβο οικολογικής παράδοσης δεμάτων. Αυτή την εικόνα ονειρεύομαι για όλους μας, για αυτό επιμένω ότι αξίζει να ασχοληθούμε με αυτή την πρόκληση για ένα καθαρότερο περιβάλλον.

ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΝΟΝPAPERNEWS

Φτωχά τα κίνητρα για την ανανέωση των παλαιών αυτοκινήτων και τα νέα ηλεκτρικά από τα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών. Σε αντίθεση με τη δυναμική της Κίνας, της Γερμανίας και των αυτοκινητοβιομηχανιών. Κύριο

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 23:48

Πάγωμα στην αγορά και τους ενδιαφερόμενους πολίτες από τα πρώτα σχέδια των υπουργών Χρ. Σταικούρα και Κ. Καραμανλή.
Πακέτο μέτρων και κινήτρων για την αντικατάσταση του «γηρασμένου» στόλου των οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους με νεότερα οχήματα φιλικά προς το περιβάλλον προωθεί η κυβέρνηση για το 2020 μέσω ειδικού σχεδίου που επεξεργάζονται από κοινού τα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών.
Στις άλλες χώρες της Ευρώπης ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι 5-7 χρόνια, ενώ στη χώρα μας ξεπερνά τα 14 έτη, επιβαρύνοντας σημαντικά το περιβάλλον.

Φτωχά τα κίνητρα για την ανανέωση των παλαιών αυτοκινήτων και τα νέα ηλεκτρικά από τα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών. Για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα προτείνεται η μείωση δασμών για εισαγόμενα τεχνολογίας EURO 5-6 ηλικίας έως 5 ετών. Για τα καινούργια αυτοκίνητα μόνο μείωση τελών ταξινόμησης, τελών κυκλοφορίας μια μηδενισμός του φόρου χρήσης. Για τα ηλεκτρικά-υβριδικά μόνο μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% και ομοίως για τα δίκυκλα. Μέτρα και σχέδια μίζερα και υποτονικά, περιορισμένα, σε αντίθεση με την όλη δυναμική της Κίνας, της Γερμανίας και των αυτοκινητοβιομηχανιών στον τομέα αυτό.

Την κατάσταση αυτή ευελπιστεί να αλλάξει η κυβέρνηση με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα παρέχει κίνητρα για την απόσυρση των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας και την αντικατάστασή τους με νεότερα οχήματα φιλικά προς το περιβάλλον.

Πως αλλάζει ο χάρτης στις αυτοκινητοβιομηχανίες
Έρχονται κι άλλα ντιλ μετά τη συμφωνία μεταξύ της Fiat Chrysler και της PSA.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline