Σάββατο 20 Απριλίου 2024  16:18:34

Τα δάνεια για τις κατοικίες

Οι Τράπεζες αρχίζουν να απλώνονται λίγο-λίγο σε νέες χορηγήσεις δανείων επαγγελματικών και κατοικίας, μετά το πάγωμα των ετών της κρίσης.

Για να λάβει κανείς (άγαμος 30 ετών) ένα στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, ύψους 100.000 ευρώ και διάρκειας 30 ετών (εφόσον δεν έχει κάποιο άλλο δάνειο), χρειάζεται να διαθέτει ετήσιο καθαρό εισόδημα της τάξεως των 15.000 ευρώ. Αν όμως διαθέτει παιδί/παιδιά, το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό αυξάνεται. Πάντως, συνηθέστερα, σε ένα στεγαστικό δάνειο εμπλέκονται τουλάχιστον δύο φυσικά πρόσωπα σήμερα, είτε ζευγάρι, είτε τέκνο με εγγυητή τον γονιό. Ένα τέτοιο δάνειο απαιτεί περίπου 450 ευρώ μηνιαίας δόσης για να εξυπηρετηθεί, ποσό που είναι αρκετά χαμηλότερο από το ενοίκιο, που θα πλήρωνε ο ενδιαφερόμενος για ένα ακίνητο αντίστοιχων προδιαγραφών και στην ίδια περιοχή, μετά την πρόσφατη εκτίναξη των ζητούμενων ενοικίων.

Ασφαλώς, αυξήσεις έχουν σημειωθεί και στις τιμές πώλησης, με τον κ. Γκιόκα να επισημαίνει ότι σε ορισμένες περιοχές, ιδίως στα νότια προάστια, όπου εντοπίζεται μεγάλο μέρος της ζήτησης, οι αξίες έχουν αυξηθεί έως 30%-35% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι αξίες των περισσότερων ακινήτων, π.χ. στη Γλυφάδα, στο Ελληνικό, ή στη Βούλα κινούνται εκτός του προϋπολογισμού των Ελλήνων αγοραστών, οι περισσότεροι στρέφονται σε όμορες περιοχές, όπως για παράδειγμα σε Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Άγιο Δημήτριο, Μοσχάτο και Ν. Φάληρο. «Επίσης, παρατηρούμε ότι όλο και μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης στρέφεται στα βόρεια προάστια, όπως σε Πεύκη, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Ν. Ψυχικό και Βριλήσσια, όπου με το ίδιο κόστος, είναι εφικτή η απόκτηση κατοικιών μεγαλύτερης επιφάνειας, σε σχέση με τα νότια προάστια», αναφέρει ο κ. Γκιόκας.

Σε κάθε περίπτωση, τα νότια και τα βόρεια προάστια εξακολουθούν να αποτελούν τις περιοχές πρώτης προτίμησης για οικογένειες με παιδιά, που αναζητούν ακίνητα έως 100 τ.μ. και ηλικίας έως 20 ετών.

Ανάλογα όμως με την περιοχή, το αγοραστικό ενδιαφέρον ενδέχεται να στραφεί και σε νεόδμητες κατασκευές. Για παράδειγμα, σε ορισμένα προάστια της Αττικής Ριβιέρας, λόγω υψηλής ζήτησης από το εξωτερικό, ένα ακίνητο 10ετίας δεν έχει μεγάλη απόκλιση σε κόστος σε σχέση με ένα νεόδμητο, με αποτέλεσμα, κάποιοι αγοραστές να προτιμούν ασφαλώς τη νέα κατοικία, ιδίως εφόσον μπορούν να τη δεσμεύσουν από τα αρχικά στάδια της κατασκευής, γεγονός που εξασφαλίζει και χαμηλότερο κόστος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline