Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το νέο ασφαλιστικό και οι εισφορές

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γ. Βρούτσης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τις βασικές αρχές που διέπουν το υπό διαμόρφωση ασφαλιστικό νομοσχέδιο.


Ιδίως αναφορικά με τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, οι αρχές αυτές αφορούν κυρίως την ελευθερία επιλογής και την ευελιξία εντός ενός νέου και απλού συστήματος.
Καθιερώνονται επτά επίπεδα εισφορών και παρέχεται στον κάθε ασφαλισμένο η δυνατότητα να επιλέγει το επίπεδο των εισφορών που θα καταβάλλει, το οποίο θα μπορεί να το διαφοροποιεί ετησίως ανάλογα με την εισφοροδοτική του ικανότητα.

Προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και τους αγρότες, ενώ ενισχύεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του ΕΦΚΑ (e-ΕΦΚΑ) στον οποίο εντάσσεται και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Θεσμοθετείται η πρώτη φάση μείωσης των εισφορών στη μισθωτή εργασία, κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες με έναρξη εφαρμογής το δεύτερο εξάμηνο του 2020, επιδιώκοντας μέσω της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, την ενθάρρυνση νέων προσλήψεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της συνολικής απασχόλησης.

Οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες εκπονούνται και όταν θα είναι έτοιμες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Από τον συνδυασμό φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα είναι σημαντικά ωφελημένοι όλοι οι πολίτες συμπεριλαμβανομένων των πολιτών μεσαίου εισοδήματος.

Πολυμέσα