Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:33:08

Οι νέες συνθήκες εργασίας και τα αναγκαία προσόντα

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εισηγήσεων από ειδικούς επιστήμονες στο συνέδριο της ΝΔ, ο κ. Γιώργος Δουκίδης στην τοποθέτησή του με θέμα «Ψηφιακές δεξιότητες: Προκλήσεις και νέες προοπτικές», αναφέρθηκε συγκεκριμένα «στο πως οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν τις απαιτήσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ποιες είναι οι προκλήσεις γιατί δεν υπάρχουν μόνο αρνητικά, αλλά υπάρχουν και θετικά και επίσης προοπτικές».

Επεσήμανε ότι «το 2020 περιμένουμε ότι 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας θα είναι κενές. Δηλαδή οι Ευρώπη θα ζητάει 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας με ψηφιακές τεχνολογίες. Και το ερώτημα είναι το κατά πόσο η χώρα μας θα μπορεί αυτό το πράγμα να το εκμεταλλευτεί».

Εστιάζοντας στην ελληνική πραγματικότητα τόνισε ότι «είμαστε αρνητικοί πρωταθλητές στο χώρο της εκπαίδευσης, στο χώρο της σύνδεσης της εκπαίδευσης με την εργασία και στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών. Έχουμε το εξής παράδοξο, και εδώ είμαστε πρωταθλητές. Το 26% των εργαζομένων έχει υπερβάλλοντα προσόντα.

Αυτό δεν είναι θετικό, είναι αρνητικό γιατί δεν έχουμε δώσει έμφαση σε αυτό που λέμε σωστή τεχνολογική εκπαίδευση» και πως «αν λάβουμε υπόψη ότι η ανώτατη εκπαίδευση δεν συνδέεται με την αγορά εργασίας, το αποτέλεσμα με το προηγούμενο είναι το 40% των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων είναι άνεργοι.

Ποτέ στην παγκόσμια οικονομική ιστορία δεν έχει καταγραφεί αυτό το ποσοστό». Συμπερασματικά ο κ. Δουκίδης κατέληξε πως «ο καλύτερος πόρος μας δεν είναι φυσικός, είναι το ανθρώπινο δυναμικό μας και αυτό πρέπει να εκμεταλλευτούμε».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline