Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  11:16:32

Υπόθεση Siemens του 1998 και καταδίκες: Τέσσερις επικεφαλής την κοπάνησαν, με πρώτους Χριστοφοράκο- Καραβέλα.. Στη φυλακή τρεις για λίγο καιρό. (Μαυρίδης, Σκαρπέλης, Καραβέλα). Κύριο

Οι περισσότεροι αθώοι και αναστολές. Κανένας πολιτικός ως ένοχος.

Στη φυλακή οδηγούνται μόλις τρεις από (τους 64 αρχικά κατηγορούμενους) τους καταδικασθέντες για την υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Siemens, υπόθεση του 1998 από την εποχή του όλου σκανδάλου.

Πρόκειται για τους Πρόδρομο Μαυρίδη, Γιώργο Σκαρπέλη και Μάρθα Καραβέλα (σύζυγος του Χρήστου Καραβέλα) στους οποίους το δικαστήριο δεν έδωσε αναστολή στην ποινή του, έως ότου δικαστούν σε δεύτερο βαθμό. Πρόκειται για πρόσωπα που κρίθηκαν ένοχα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην υπόθεση της Siemens και είναι παρόντα στο δικαστήριο.

Αυστηρές αλά όχι βαρύτατες , σε σχέση με όλο αδίκημα, ποινές επέβαλε το δικαστήριο στους βασικούς κατηγορούμενους για την υπόθεση της Siemens, και συγκεκριμένα 15 χρόνια φυλάκισης στους Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα και Πρόδρομο Μαυρίδη.

Ανάλογες ποινές επιβλήθηκαν σε Γερμανούς υπηκόους άλλοτε υψηλόβαθμα στελέχη του γερμανικού κολοσσού, όπως οι Εντουαρτ Πιρερ σε 15 χρόνια,τον Τόμας Κάνσουιντ 13 χρόνια και στους Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαρντ Σίκατσεκ, Βόλφανγκ Ρούντολφ, Χανς Γιάγκερμαν, Φρανς Ρίχτερ, επτά χρόνια κάθειρξη στον καθένα.

Τώρα μένει να αποφασίσει το δικαστήριο ποιοι θα περάσουν άμεσα το κατώφλι της φυλακής και ποιοι όχι, αν θα δώσει δηλαδή ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή τους.

Ποιοι και για πόσο καταδικάστηκαν για την υπόθεση της Siemens

Η καταδίκη αφορά το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος καθώς η δωροδοκία παραγράφηκε με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που ίσχυσε από την 1η Ιουλίου και είχε μετατρέψει την εν λόγω κατηγορία σε πλημμέλημα.
Υπενθυμίζεται πως ο ισχυρός άνδρας της Siemens Mιχάλης Χριστοφοράκος δεν παρέστη στη δίκη καθώς βρίσκεται στη Γερμανία, ο Χρήστος Καραβέλας έχει διαφύγει από τη χώρα και μέχρι τώρα δεν έχει εντοπιστεί.

Επίσης το δικαστήριο επέβαλε ποινές από 12 έως 15 χρόνια στα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργο Σκαρπέλη, Νικόλαο Νίντο, Γιώργο Αργυρόπουλο, Δημήτρη Γυφτόπουλο, Δημήτρη Κουβάτσο, Παναγιώτη Νικάκη.

Οι επιχειρηματίες Γιώργος Καλδής, Αλέξανδρος Λέτσας καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια (τους έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό σύννομου βίου), ενώ οι τραπεζικοί Φάνης Λυγινός καταδικάστηκε σε 12 χρόνια, ο Ζαν Κλόντ Οσβαλντ σε 14 και η Μάρθα Καραβέλα σε 13 χρόνια. Οι δύο τελευταίοι έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

Η δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens κράτησε πάνω από τρία χρόνια και η απόφαση εκδόθηκε 14 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι έρευνες της ελληνικής δικαιοσύνης και 21 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης ΟΤΕ- Siemens.

Πολιτικό χρήμα δεν βρέθηκε κατά την πολυετή έρευνα, παρά τις αρχικές καταγγελίες και τα δημοσιεύματα του Τύπου εκείνης της εποχής.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline