Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:48:16

Ιταλία, ζυμώσεις κορυφής για τη νέα Κυβέρνηση

Αυτόν που θέλουν για συνεργάτη στην Κυβέρνηση δεν θέλει και αυτός που είναι πρόθυμος, δεν τον θέλουν. Ο πρώτος είναι ο Πέπε Γκρίλο και ο δεύτερος ο Σ. Μπερλουσκόνι.

Με τον ηγέτη του κόμματος Αριστερά κι Ελευθερία Νίκι Βέντολα και με τον ηγέτη του κέντρου και υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι συναντήθηκε ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Βέντολα επανέλαβε ότι το κόμμα του, μέλος της κεντροαριστερής συμμαχίας, στηρίζει τις προτάσεις του κεντροαριστερού Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η κεντρώα Συμμαχία Πολιτών του Μόντι ανέφερε σε ανακοίνωσή της από την πλευρά της ότι «παρά τις εμφανείς δυσκολίες πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις που να βοηθήσουν την σταθερή διακυβέρνηση, με ανάληψη ευθύνης από μέρους των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, που επιθυμούν να στηρίξουν και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση και την ανάπτυξη».

Αύριο το πρωί, ο Ιταλός πρόεδρος πρόκειται να συναντηθεί με τον Μπέπε Γκρίλο, ηγέτη του Κινήματος Πέντε Αστέρων, που συνεχίζει να απορρίπτει συνεργασίες και επιθυμεί κυβέρνηση του δικού του κόμματος στο μέλλον και την κεντροδεξιά συμμαχία του κόμματος Λαός της Ελευθερίας με την Λέγκα.

Η συντηρητική παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται να τοποθετηθεί υπέρ μιας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής και μιας συμφωνίας για το του νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας ή την προκήρυξη νέων εκλογών για τον Ιούνιο.

Αύριο το απόγευμα ο Ναπολιτάνο θα συνομιλήσει με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) που διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στην βουλή και σχετική πλειοψηφία στην γερουσία. Αν και επίσημα υποψήφιος πρωθυπουργός του PD συνεχίζει να είναι ο Μπερσάνι, δεν αποκλείεται να προταθεί τελικώς μια κεντροαριστερή προσωπικότητα που να μην έχει εκλεγεί στο κοινοβούλιο ώστε να αναζητηθούν περιθώρια συνεργασίας με τον Γκρίλο.
Πιθανότερος Πρωθυπουργός ο νέος Πρόεδρος της Βουλής.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline