Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Δημόσιο ζητεί 850.000 ευρώ αποζημίωση από γιατρό – Τον υπερασπίζεται ο ΙΣΑ

Οι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων θα καλούνται να καταβάλουν στο δημόσιο οι ίδιοι την επιδικασθείσα αστική αποζημίωση, σε περίπτωση ιατρικού σφάλματος.

Την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προκάλεσε δημοσιοποίηση υπόθεσης σύμφωνα με τη οποία γιατρός του νοσοκομείου της Λάρισας καλείται να καταβάλλει στο δημόσιο για ιατρική αμέλεια.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο Χουλιαράκη, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ οι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων θα καλούνται να καταβάλουν στο δημόσιο οι ίδιοι την επιδικασθείσα αστική αποζημίωση, σε περίπτωση ιατρικού σφάλματος.

Διαμαρτυρία ΙΣΑ

Τις άμεσες ενέργειες των αρμοδίων υπουργών Υγείας και Οικονομικών, κκ Βασίλη Κικίλια και Χρήστου Σταϊκούρα σε ό,τι αφορά την περίφημη εγκύκλιο Χουλιαράκη ζητεί και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ).
Ειδικότερα, με επιστολή του στους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τον καταλογισμό ποσού 850.000 ευρώ σε γιατρό του Νοσοκομείου Λάρισας για υπόθεση ιατρικής αμέλειας.

«Πέραν του ότι τέτοιος καταλογισμός χωρεί, σύμφωνα με το νόμο, μόνο σε περίπτωση βαριάς αμέλειας, ρύθμιση που βεβαίως δεν μπορεί να τροποποιηθεί με εγκύκλιο, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί την ενέργεια αυτή, εφόσον πράγματι έχουν έτσι τα πράγματα, αδιανόητη, μοναδική και σίγουρα καταστροφική για το ΕΣΥ και τους ασθενείς» υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Δηλώνει επίσης το προεδρείο ότι είναι ευθέως αντίθετο σε τέτοιες ενέργειες «που στρέφονται κατά των ιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι ευρισκόμενοι στα όρια της αντοχής τους εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, της έλλειψης πιστοποιημένων δομών, διαδικασιών και εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας, αλλά συχνά και της έλλειψης υποδομών και ιατρικών μηχανημάτων, πασχίζουν καθημερινά για τους ασθενείς τους.

Τέτοιες ενέργειες θα οδηγήσουν αφενός μεν ακόμη περισσότερους Έλληνες γιατρούς στο Εξωτερικό, όπου είναι ήδη πολλοί και περιζήτητοι, αφετέρου στην άσκηση αμυντικής ιατρικής σε βάρος των ασθενών και της εθνικής οικονομίας» εκτιμά ο ΙΣΑ.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά οφείλονται σε εσφαλμένες επιλογές και πρακτικές προκατόχων σας, αλλά παρακαλούμε για τις άμεσες εκ μέρους σας ενέργειες και την παροχή των αναγκαίων διευκρινίσεων προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς τους γιατρούς του ΕΣΥ» καταλήγει η επιστολή.

Πολυμέσα