Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O ΟΤΕ σε αναταραχή για «εκκαθάριση» στην επιρροή και σύγκρουση με τους συνδικαλιστές του χώρου. Η διοίκηση μηνύει τους συνδικαλιστές της ΟΜΕ - ΟΤΕ για τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Κύριο

Ο ΟΤΕ, μετά την απουσία συμφωνίας για την παράταση του όρου περί προστασίας των θέσεων εργασίας που επέβαλε η ΣΣΕ, προχώρησε στην απόλυση των έξι φυλάκων που αρνήθηκαν να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά οκτώ σε σύνολο 75 εργαζομένων στη φύλαξη του ΟΤΕ δεν δέχθηκαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες, οι δύο από τους οκτώ τελικά αποφάσισαν την ένταξή τους.

Σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου προχωρά ο ΟΤΕ «για να αντιμετωπίσει το αντιδημοκρατικό φαινόμενο του αποκλεισμού κτιρίων από μερίδα συνδικαλιστών και της παρεμπόδισης εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασία τους» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ομίλου.
Παράλληλα, δηλώνει πως η παρεμπόδιση των εργαζομένων να μπουν στους χώρους της δουλειάς τους, με κλείσιμο θυρών - περιφρούρηση και εκφοβισμό, είναι παράνομη και προσβάλλει θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ, το νέο προεδρείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ ανακοίνωσε απεργία «πρωτοφανούς διάρκειας τριών εβδομάδων, εν μέσω εορταστικής περιόδου, προκειμένου να πιέσει καταστάσεις και να επιβάλλει όρους που θα φέρουν τον ΟΤΕ 20 χρόνια πίσω, σε ένα μοντέλο που η εταιρεία έχει αφήσει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν».

Από τις 21/12/19, που ξεκίνησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΜΕ-ΟΤΕ, συνεχίζει η διοίκηση του ΟΤΕ, οι συνδικαλιστές «προσπαθούν να επιβάλλουν με εκβιαστικό τρόπο την απεργία στους εργαζομένους κι έτσι παρατηρούνται φαινόμενα αποκλεισμού κτιρίων και καταστημάτων της εταιρείας και παρεμπόδισης εργαζομένων να εισέλθουν στους χώρους για να εργαστούν. Αν και έγιναν επανειλημμένα συστάσεις, τόσο από την εταιρεία όσο και από την αστυνομία, για συμμόρφωση, το φαινόμενο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα».

Η εταιρεία δηλώνει ότι:

* Όπως σέβεται το δικαίωμα στην απεργία, θα διαφυλάξει το δικαίωμα των εργαζομένων που επιθυμούν να εργαστούν, έχοντας ήδη καταθέσει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.
* Η παρεμπόδιση των εργαζομένων να μπουν στους χώρους της δουλειάς τους, με κλείσιμο θυρών-περιφρούρηση και εκφοβισμό, είναι παράνομη και προσβάλλει θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων σε μια δημοκρατική κοινωνία.
* Η τακτική αυτή αναγκάζει, όσους εργαζόμενους επιθυμούν να εργαστούν, να υποστούν οικονομική ζημία και τους στερεί το δημοκρατικό δικαίωμα της ελευθερίας επιλογής.
* Η παρεμπόδιση των εργαζομένων που θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμα να εργαστούν είναι αντιδημοκρατική και υποβαθμίζει τον ΟΤΕ και την χώρα μας.
ΟΜΕ - ΟΤΕ: «Συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας»

Νωρίτερα, η ΟΜΕ - ΟΤΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε, δήλωσε πως «η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας μέχρι την τελική μας δικαίωση» επισημαίνοντας πως «σήμερα, σε όλη την Ελλάδα, οι εργαζόμενοι απέκρουσαν τις απεργοσπαστικές προσπάθειες της διοίκησης και με αξιοπρέπεια έστειλαν το μήνυμα πως στον ΟΤΕ δεν είναι δουλοπάροικοι».

Τέλος, η ΟΜΕ - ΟΤΕ δηλώνει πως θα συνεχίσει και αύριο έξω από τα κτίρια να ενημερώνει την κοινωνία για το δίκαιο των αιτημάτων της.

Δεν εντάχθηκαν σε εθελουσία του ΟΤΕ και απολύθηκαν

Στην απόλυση έξι φυλάκων προχώρησε προχθές ο ΟΤΕ καταβάλλοντάς τους την προβλεπόμενη από τον νόμο αποζημίωση. Αν και η διοίκηση του οργανισμού δεν γνωστοποίησε τις αποφάσεις της επισήμως, συνδικαλιστικές πηγές επιβεβαίωσαν την απόλυση των έξι εργαζομένων μετά τη λήξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) την περασμένη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου.

Ο ΟΤΕ, μετά την απουσία συμφωνίας για την παράταση του όρου περί προστασίας των θέσεων εργασίας που επέβαλε η ΣΣΕ, προχώρησε στην απόλυση των έξι φυλάκων που αρνήθηκαν να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά οκτώ σε σύνολο 75 εργαζομένων στη φύλαξη του ΟΤΕ δεν δέχθηκαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες, οι δύο από τους οκτώ τελικά αποφάσισαν την ένταξή τους.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη του ΟΤΕ, η θέση των έξι εργαζομένων είναι ιδιαιτέρως δυσχερής, αφού δύο από αυτούς αρνήθηκαν πακέτο εθελουσίας εξόδου συνολικού καθαρού ύψους 230.000 ευρώ. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι δύο υπάλληλοι της φύλαξης απώλεσαν 185.000 ευρώ σε μετρητά που θα τους καταβάλλονταν χθες και 45.000 ευρώ σε διασφαλισμένους μισθούς για την επόμενη τριετία.

Αντιθέτως, παρασυρμένοι από τις συνδικαλιστικές φωνές για σύγκρουση, επέλεξαν να φύγουν με τη νόμιμη αποζημίωση, η οποία πλέον δεν επαρκεί να καλύψει τα δάνεια που έχουν λάβει από τον ΟΤΕ. Ετσι, αντί να αποχωρήσουν από τον ΟΤΕ λαμβάνοντας καθαρή αμοιβή 230.000 ευρώ, φεύγουν με καθαρή οφειλή ύψους περίπου 7.000 ευρώ.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ) που έσπρωξε την υπόθεση στα άκρα, σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε τη χθεσινή ως «μαύρη μέρα» για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ. «Για πρώτη φορά στην ιστορία του», ανέφερε η ανακοίνωση, «η διοίκηση (ΟΤΕ) έβαψε τα χέρια της με αίμα προβαίνοντας σε ομαδικές απολύσεις έξι εργαζομένων». Η κίνηση αυτή, κατά την ανακοίνωση της ΟΜΕ-ΟΤΕ, επιβεβαίωσε ότι «όλη η εθελουσία (έξοδος) ήταν μια συγκεκαλυμμένη ομαδική απόλυση».

Πάντως, παρά το καθημερινό απεργιακό δελτίο της ΟΜΕ-ΟΤΕ, η εργασιακή καθημερινότητα επιστρέφει στον ΟΤΕ. Από τα 130 καταστήματα, τα 110 βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Επίσης χθες το μέγαρο του ΟΤΕ στη Λεωφ. Κηφισίας, μετά την ολιγόωρη κατάληψή του από συνδικαλιστές, επανήλθε μετά τις δύο το μεσημέρι σε κανονική λειτουργία. Παράγοντες κοντά στις κινητοποιήσεις αναφέρουν ότι αν δεν απεργούσαν οι τεχνικοί του ΟΤΕ, πιθανώς η απεργία να είχε μηδαμινές συνέπειες.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ ωστόσο προχώρησε χθες σε μια κίνηση καλής θέλησης. Σημείωσε ότι «με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης στους συμπολίτες μας, αποδεσμεύει προσωπικό από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποκατασταθούν οι βλάβες στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές που έχουν κηρυχθεί ή θα κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». Την περαιτέρω στάση ωστόσο του προσωπικού η συνδικαλιστική ηγεσία θα επανεξετάσει σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, που θα γίνει την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020.

 

Πολυμέσα