Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  14:49:54

Το θετικό κλίμα για τα ομόλογα θα συνεχισθεί

Την Παρασκευή, το ελληνικό 10ετές βρέθηκε στο 1,35% και στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα με πτώση άνω του 4%, ενώ «βουτιά» της τάξεως του 12% σημείωσε η απόδοση στο 5ετές ελληνικό ομόλογο.

Παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων το 2019, οι αναλυτές της Societe Generale και της Citigroup εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η βελτίωση των ελληνικών τίτλων έχει συνέχεια, ενώ επισημαίνουν πως οι έως τώρα φειδωλές κινήσεις των οίκων αξιολόγησης απέναντι στην Ελλάδα αναμένεται να «ξεπαγώσουν», οδηγώντας σε αρκετές αναβαθμίσεις φέτος, ξεκινώντας από τη Fitch στις 24 Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα ελληνοϊταλικά spreads έχουν μηδενιστεί, μετά και την περαιτέρω πτώση των αποδόσεων που σημειώθηκε την Παρασκευή, όταν το ελληνικό 10ετές βρέθηκε στο 1,35% και στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, με πτώση άνω του 4%, ενώ «βουτιά» της τάξεως του 12% σημείωσε η απόδοση στο 5ετές ελληνικό ομόλογο και στο 0,47%, τη στιγμή που η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου έκλεισε στο 0,52%.

Η Societe Generale σε ανάλυσή της επισημαίνει πως σε δύο Παρασκευές από σήμερα (24 Ιανουαρίου) η Fitch αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας ή τουλάχιστον σε αλλαγή των προοπτικών της χώρας σε θετικές, από σταθερές. Στην τελευταία του έκθεση τον περασμένο Αύγουστο ο οίκος είχε τονίσει πως οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης βελτιώνουν το επιχειρηματικό κλίμα και προσελκύουν ιδιωτικές επενδύσεις, και αυτό αποτελεί θετικό καταλύτη για τη δυναμική της ανάπτυξης του ΑΕΠ στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, ενώ η βελτίωση στα δημόσια οικονομικά επίσης στηρίζει την ανάπτυξη, αν και οι προκλήσεις παραμένουν. H SocGen τονίζει πως η Ελλάδα υπεραπέδωσε εντυπωσιακά των υπόλοιπων ομολόγων της Ευρωζώνης το 2019 και η ισχυρή ζήτηση σε συνδυασμό με τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για άντληση 4-8 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος, αναμένεται να στηρίξουν περαιτέρω την πορεία των ελληνικών τίτλων.

«Μπορεί οι οίκοι αξιολόγησης να μην το παραδέχονται, ωστόσο πολύ συχνά καταλήγουν να παρακολουθούν την πορεία των spreads, οπότε υπάρχει πιθανότητα η ζήτηση των επενδυτών να "σπρώξει" τις αναβαθμίσεις της Ελλάδας το 2020», τονίζει η τράπεζα.

Αναβαθμίσεις και περαιτέρω βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα βλέπει και η Citigroup. Όπως επισημαίνει σε νέο σημείωμα προς τους πελάτες της, διατηρεί ακόμη ανοιχτή τη συναλλαγή που σύστησε τον Δεκέμβριο για την αγορά ελληνικών 10ετών ομολόγων (λήξης Μαρτίου 2029) έναντι των γερμανικών 10ετών ομολόγων (λήξης Φεβρουαρίου 2029). Η τράπεζα τονίζει πως τα θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας φαίνονται πολύ ισχυρά, ενώ κάνοντας ειδική αναφορά στην Ισπανία και συγκρίνοντάς τη με Ελλάδα και Πορτογαλία τονίζει πως η χώρα μας έχει πολύ καλύτερες προοπτικές.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως, αν και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία έλαβε τέλος την περασμένη εβδομάδα, η δυναμική των μεταρρυθμίσεων φαίνεται περιορισμένη και υπάρχει κίνδυνος αντιστροφής των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων. Ένας άλλος κίνδυνος είναι η δημοσιονομική απόκλιση, την οποία και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης έχουν θέσει ως παράγοντα υποβάθμισης για την Ισπανία. Αντιθέτως, σημειώνει, η Πορτογαλία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες με ισχυρή δυναμική στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και με δυνατότητες αναβάθμισης της αξιολόγησής τους από τους οίκους.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline