Τετάρτη 17 Απριλίου 2024  01:47:37

ΣΥΡΙΖΑ: Το νέο ασφαλιστικό φέρνει αυξήσεις σε εισφορές και μείωση εισοδήματος για εννέα στους δέκα

Το νέο ασφαλιστικό φέρνει αυξήσεις στις εισφορές και μείωση του εισοδήματος για εννέα στους δέκα ασφαλισμένους και συνταξιούχους, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ενημερωτικό σημείωμά του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η δαπάνη που προβλέπεται για τις συντάξεις στον προϋπολογισμό είναι κατά 200 εκ. μικρότερη από ότι δαπανήθηκε το 2019. «Άρα είναι προφανές ότι συνολικά οι συνταξιούχοι θα λάβουν λιγότερα από ότι το 2019, παρά τον επικοινωνιακό ορυμαγδό ότι θα υπάρχουν γενικευμένες αυξήσεις», σημειώνει η Κουμουνδούρου.

Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι, με το νέο ασφαλιστικό, καταργείται η 13η σύνταξη ενώ μόνο μέρος των χρημάτων κατευθύνεται επιλεκτικά σε αυξήσεις σε λίγους, όχι χαμηλοσυνταξιούχους με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία ανάποδη αναδιανομή. «Ακόμη και αυτοί που θεωρητικά αναμένουν αύξηση λόγω βελτίωσης κάποιων ποσοστών αναπλήρωσης, στην πράξη δεν θα την δουν. Θα είναι μόνο λογιστική αφού αυτή απορροφάται από την προσωπική διαφορά που θέσπισε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ προστατεύοντας τις καταβαλλόμενες συντάξεις, όπως τελικά ομολόγησε και ο ίδιος ο Υπουργός», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι την ίδια στιγμή «με προκλητική ρύθμιση βολεύονται οι μετακλητοί των υπουργικών γραφείων στους οποίους ο κ. Βρούτσης εξασφαλίζει ότι θα λαμβάνουν και μισθό και σύνταξη».

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι για τους συνταξιούχους πριν τον Μάιο του 2016, οι λογιστικές μεταβολές στις συντάξεις λόγω των αλλαγών των ποσοστών αναπλήρωσης θα απορροφηθούν από την προσωπική διαφορά και οι συνταξιούχοι δεν θα δουν κάποια πραγματική διαφορά στις αποδοχές τους από την αλλαγή των συντελεστών. «Θα δουν όμως απώλειες από την κατάργηση της 13ης σύνταξης». Δίνοντας, μάλιστα, παραδείγματα, σημειώνουν ότι η ετήσια μεταβολή από το νέο ασφαλιστικό θα κυμανθεί από απώλειες της τάξης των 350 μέχρι 500 ευρώ. Αντιστοίχως, για τους συνταξιούχους μετά τον Μάιο του 2016 οι απώλειες φτάνουν τα 500 ευρώ για όσους έχουν 15 χρόνια ασφάλισης και κέρδη 347 ευρώ για όσους έχουν 35 χρόνια.

«Συνολικά από τους 2.542.000 συνταξιούχους πραγματική μείωση στο ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις θα έχει το 90% των συνταξιούχων. Πραγματικές ωφέλειες στο ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις θα έχει μόνο το 10% των ήδη συνταξιούχων», σημειώνεται.

ΣΥΡΙΖΑ: Αύξηση εισφορών μέχρι και 20%

Αναφορικά με τις εισφορές, στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών θα έχει αύξηση 20% στις εισφορές τους. Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι επανέρχεται το άδικο σύστημα των κλάσεων που ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα ενώ στο επιχείρημα ότι οι υψηλότερες εισφορές σημαίνουν και υψηλότερες συντάξεις, θυμίζουν «ότι ήδη από το 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε την δυνατότητα να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι υψηλότερες εισφορές εφόσον μπορούν για να λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις».

«Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι τώρα η υψηλότερη εισφορά καθίσταται υποχρεωτική για όλους, θίγοντας προφανώς τους επαγγελματίες των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline