Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  04:09:44

Έκκληση αγωνίας και κοινωνικής ευαισθησίας του Χρήστου Σταϊκούρα για τα κόκκινα δάνεια έως το τέλος Απριλίου: Να αξιοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες την ειδική ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας. Κύριο

Παράλληλα, ο «Πόλεμος» μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου με αφορμή την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Α.Νέα έκκληση προς τους πολίτες να αξιοποιήσουν έως τον Απρίλιο τη ρύθμιση για την προστασία της α' κατοικίας τους απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, Ιωάννη Στουρνάρα, επί της ενδιάμεσης έκθεσης για τη νομισματική πολιτική 2019.

«Κάνουμε έκκληση προς τους πολίτες να μπουν στην πλατφόρμα, να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση έως τις 30 Απριλίου 2020, να πάρουν την προστασία, δηλαδή το μερικό κούρεμα των δανείων, την επιδότηση της δόσης και όλα όσα προβλέπει η πλατφόρμα», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στον νόμο που -όπως είπε – έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση και βελτίωσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα εξέλιξη, καθώς μόνο 273 πολίτες αποδέχθηκαν τη συνολική ρύθμιση ενώ προ τεσσάρων εβδομάδων ήταν μόλις 124. Είναι μικρό το ποσοστό μπροστά στο σύνολο των αιτήσεων που γίνονται, «αλλά φαίνεται ότι αρχίζει η κοινωνία και το τραπεζικό σύστημα να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση», επισήμανε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους «θα προχωρήσουμε σε ολιστική προσέγγιση (του θέματος), ώστε να έχουμε ένα ενιαίο σχέδιο προστασίας. Αυτό θα δίνει μία δεύτερη ευκαιρία για πολίτες και επιχειρήσεις, καμία (ευκαιρία) για κακοπληρωτές, και ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά».

.
Β.30.1.2029.Σε τέσσερις άξονες θα βασίζεται το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου, όταν και θα πάψει να υφίσταται ο «νόμος Κατσέλη» για την προστασία της α' κατοικίας.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του OPEN, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξειδίκευσε τους άξονες αυτούς ως εξής:

1. Ένα ενιαίο σχήμα προστασίας έναντι οκτώ σχημάτων που υπάρχουν σήμερα

2. Θα υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για πολίτες και επιχειρήσεις που μπορούν να αντεπεξέλθουν και τα βρήκαν δύσκολα την προηγούμενη δεκαετία

3. Να βγουν στη «σέντρα» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να τους εντοπίσουν μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της ειδικής γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους. Σύμφωνα, πάντως, με τα πρώτα στοιχεία των τραπεζών, ένας στους τέσσερις δανειολήπτες είναι στρατηγικός κακοπληρωτής ή ένας στους δύο που έχουν ενταχθεί στον «νόμο Κατσέλη».

4. Οι ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου ή και αργότερα «όταν θα είμαστε έτοιμοι» είπε ο υπουργός, και δεσμεύτηκε να επανέλθει στο μέλλον όταν θα υπάρχουν επιπλέον στοιχεία.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, η προστασία της α' κατοικίας παρατάθηκε έως τον Μάιο και «πράγματι λήγει γιατί υπάρχει και συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2019 για τη λήξη της εν λόγω προστασίας, αφού δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη».

Κάλεσε τους πολίτες να κάνουν χρήση της υφιστάμενης πλατφόρμας μέσω του νέου «νόμου Κατσέλη» έως την 1η Μαΐου. Όποιος έχει πρόβλημα «να ενταχθεί στο σύστημα και να σώσει το σπίτι του», είπε. Δεσμεύθηκε πως την 1η Μαΐου θα υπάρχει ένα «πλαίσιο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, όχι όμως με τη σημερινή μορφή».

Ενώ, για το θέμα των πλειστηριασμών είπε ότι «οι πλειστηριασμοί γίνονταν και πριν την κρίση και θα συνεχίζουν να γίνονται και στο μέλλον» και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

- Γ. Ο «Πόλεμος» μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου με αφορμή την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αφορμή μια ανάρτηση του υπουργού Επενδύσεων και Ανάπτυξης στην οποία θυμίζει ομιλία στη Βουλή του τέως υπουργού Οικονομικών για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. «Αφιερώνω, ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως ΥΠΟΙΚ για τους Πλειστηριασμούς Ά κατοικίας, σε όλους τους υποκριτές του Σύριζα και κυρίως στους ⁦Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά, Κώστα Ζαχαριάδη και ενημερώνω ότι θα το παίζω σε κάθε μου συνέντευξη», γράφει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Τσακαλώτος: Κοπτοραπτική από τον Άδωνι

Απαντώντας στον Άδωνι Γεωργιάδη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνει λόγο για «κοπτοραπτική» και αποσπασματικές δηλώσεις και αναφέρει ότι «η αγορά κατοικίας πράγματι χρειάζεται προστασία όταν βρισκόμαστε σε περίοδο μη κανονικότητας», για να σημειώσει πως «περίοδος μη κανονικότητας για την αγορά κατοικίας είναι όχι μόνο η περίοδος της κρίσης, αλλά και η περίοδος μετά από αυτήν, όταν ο κόσμος έχει συσσωρευμένα χρέη και υποχρεώσεις». «Υπενθυμίζει» στον υπουργό ότι «καθήκον της πολιτείας είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου, τουλάχιστον των πιο αδύναμων μερών της και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».
Ο κ. Τσακαλώτος προσθέτει ότι «η ΝΔ δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας και δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη για το αν θα υπάρχει κάποια μέριμνα -και τι θα περιλαμβάνει αυτή- στο ενιαίο πλαίσιο που λένε ότι θα φέρουν για την μετά τον Απρίλιο περίοδο». «'Αρα», σχολιάζει, «θεωρεί ότι σε τρεις μήνες οι άνθρωποι θα βρίσκονται στα επίπεδα προ κρίσης και ότι ο κόσμος δεν θα χάσει τα σπίτια του σε εκτεταμένους πλειστηριασμούς». «Μακάρι, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα είναι ακόμα μία από τις προβλέψεις του κ. Γεωργιάδη που θα διαψευστεί», καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline