Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΣΥΡΙΖΑ τους ήθελε να καταθέσουν πάλι ως «μασκοφόροι» αλλά δεν το πέτυχε. Θα καταθέσουν ακάλυπτοι πολλαπλώς και με βολικές αοριστίες και αναδιπλώσεις: «Δεν είδα, δεν γνωρίζω άμεσα για μίζες της NOVARTIS.» Κύριο

Θα καταφύγουν σε δικαιολογίες-προφάσεις του τύπου: «Απλώς άκουσα, μου είπαν κάποιοι..».

Στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Λ. Σοφουλάκη και Ευ. Ζαχαρή, εστάλη ήδη η επιστολή της Προανακριτικής Επιτροπής με την οποία τους γνωστοποιείται η απόφασή της –χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ-για εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη, σε χώρο εκτός του Κοινοβουλίου και με αίτημα αυτή να γίνει χωρίς κουκούλες. Πρόθεση είναι η λεγόμενη Κελέση να εξεταστεί την Τρίτη και την επόμενη ημέρα ο αποκαλούμενος Σαράφης.

Εστάλη η επιστολή - ζητείται εξέταση με τις ίδιες συνθήκες χωρίς (;) «κουκούλες»

Σε αυτή ζητείται από τους αντεισαγγελείς να υποδείξουν τον κατάλληλο - για τη διασφάλιση της εχεμύθειας και μυστικότητας - χώρο εκτός Βουλής, καθώς και την ώρα, που μπορεί να γίνει η επίμαχη εξέταση, με την αξίωση αυτή να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε με τη φυσική τους παρουσία υπό τις ίδιες κι απαράλλαχτες συνθήκες που το έπραξαν οι μάρτυρες ενώπιον του κ. Σοφουλάκη στις 4 Δεκεμβρίου 2019, με ή χωρίς «κουκούλες» ή άλλο μέσο για την αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους.

Από εξαμελές κλιμάκιο η εξέταση

Βουλευτές της πλειοψηφίας κρίνουν πως μετά από αυτή την εξέταση σε εισαγγελικό όργανο πέραν της Εισαγγελίας Διαφθοράς που απέδωσε το καθεστώς προστασίας, καθίσταται απολύτως βάσιμο νομικά το δικαίωμα της Προανακριτικής να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες κλιμάκιό της, αποτελούμενο από τον Πρόεδρό της, Γιάννη Μπούγα και τους 5 εισηγητές των κομμάτων, με δεδομένο ότι η Προανακριτική διαθέτει εκ του νόμου όλες τις αρμοδιότητες εισαγγελικής κι ανακριτικής αρχής.

Παράλληλα, αν και η διαδικασία που ακολουθήθηκε ενώπιον των αντεισαγγελέων παραμένει στην πραγματικότητα ασαφής, βουλευτές της ΝΔ ερμηνεύουν ότι οι εκθέσεις καταθέσεων των «Σαράφη» & «Κελέση» στις 4 Δεκεμβρίου 2019 ενώπιον του κ. Σοφουλάκη, αποτυπώνουν μια διαδικασία που διεξήχθη με τη φυσική τους παρουσία άνευ οποιασδήποτε κάλυψης των χαρακτηριστικών τους, καθώς σε αυτές (σ.σ. αποτελούν δημόσιο έγγραφο) δεν περιγράφονται ειδικές συνθήκες αλλοίωσης χαρακτηριστικών με τεχνητά μέσα, αλλά επισημαίνεται αποκλειστικά ότι εμφανίστηκαν «ενώπιών μου» και ότι πιστοποιήθηκαν οι κωδικές ονομασίες τους από αρμόδιο αστυνομικό όργανο.

Λάππας: πρέπει να καταθέσουν με «κουκούλες»

Στον αντίποδα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Καρδίτσας Σπύρος Λάππας, χαρακτήρισε με δήλωσή του αδιανόητο το ενδεχόμενο την κατάθεσή των προστατευόμενων μαρτύρων στους αντεισαγγελείς άνευ οποιασδήποτε κάλυψης των χαρακτηριστικών τους, σημειώνοντας ότι η εξέτασή τους και από την Προανακριτική πρέπει να γίνει επίσης με «κουκούλες», ώστε να διαφυλαχθεί το απόρρητο της ταυτότητάς τους και το καθεστώς προστασίας τους. Δεν το επέτυχε.

Σε Άρειο Πάγο ή ΓΑΔΑ (;) η εξέταση

Η εξέταση εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει σε ειδικό χώρο του Αρείου Πάγου είτε στην αρμόδια υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, χωρίς να αποκλείεται άλλος χώρος που θα διασφαλίζει το απόρρητο της διαδικασίας.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται όχι στο εάν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου θα δώσουν το πράσινο φως για την επίμαχη εξέταση, καθώς η Προανακριτική θεωρεί το εν λόγω δικαίωμά της de facto, αλλά τις προϋποθέσεις που θα θέσουν οι ίδιοι ή η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στην οποία διαβιβάστηκε η ίδια επιστολή, για εξέταση κοινώς με ή χωρίς κουκούλες ή στο ενδεχόμενο άρνησης κατάθεσης με την πραγματική τους ταυτότητα από τους ίδιους τους προστατευόμενους μάρτυρες, παρότι μέλη της Επιτροπής υποστηρίζουν ότι δεν έχουν το δικαίωμα άρνησης.

 

Πολυμέσα