Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:12:36

Μεγάλες οι πωλήσεις και τα κέρδη της Coca - Cola HBC από τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και στην Ελλάδα.

Με τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και τα mixers (αναψυκτικά για χρήση σε ποτά) να οδηγούν την ανάπτυξη για την Coca - Cola HBC AG, ο όμιλος το 2019 πέτυχε ιστορικό υψηλό σε επίπεδο όγκου πωλήσεων και συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών, παρά το γεγονός μάλιστα των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το καλοκαίρι.

Το μεγάλο στοίχημα για την Coca - Cola HBC το 2020 θα είναι η τοποθέτηση στην αγορά του καφέ Costa Coffee, αλλά και η επέκταση της σερβικής βιομηχανίας Bambi.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος, τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν το 2019 σε 7,02 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση σε σύγκριση με το 2018 κατά 5,5%. Ο όγκος πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 2,26 δισεκατομμύρια κιβώτια, ενισχυμένος κατά 3,3%. Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 11,5% το 2019 σε σχέση με το 2018, φτάνοντας τα 758,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 487,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9% σε σχέση με το 2018. Οι καθαρές ταμειακές ροές ανήλθαν σε 442,6 εκατ. ευρώ, μια βελτίωση της τάξεως του 19,6%. Αυτό το ισχυρό αποτέλεσμα οφείλεται στην υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία και στο βελτιωμένο κεφάλαιο κίνησης τα οποία υπεραντιστάθμισαν τις υψηλότερες πληρωμές φόρων και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Οι τελευταίες ανήλθαν σε 483,6 εκατ. ευρώ ή σε 6,9% επί των πωλήσεων, αυξημένες κατά 50 μονάδες βάσης σε σύγκριση με το 2018. Με βάση τα παραπάνω, το διοικητικό συμβούλιο προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,62 ευρώ/μετοχή, ποσό κατά 8,8% υψηλότερο σε σύγκριση με το μέρισμα που δόθηκε για τη χρήση του 2018.

Ο όγκος πωλήσεων στην Ελλάδα αυξήθηκε οριακά, κατά 0,8%, με τις καλύτερες επιδόσεις να σημειώνονται στα προϊόντα με μηδενικές θερμίδες (κυρίως Coca - Cola Zero και Fanta Zero), στα mixers (λόγω των νέων γεύσεων υπό το σήμα Schweppes) και στα ενεργειακά ποτά. Ενισχυμένη ήταν και η κατηγορία νερού, σε αντίθεση με τις κατηγορίες του τσαγιού και των χυμών, όπου παρατηρήθηκε κάμψη πωλήσεων.

Οι τάσεις στην ελληνική αγορά συμπίπτουν σε σημαντικό βαθμό με αυτές που επικρατούν και στις υπόλοιπες αγορές του ομίλου. Ενδεικτικά οι πωλήσεις της Coca - Cola Zero αυξήθηκαν σε επίπεδο ομίλου κατά 26,2% το 2019, των ενεργειακών ποτών κατά 28,3%, των Schweppes κατά 8,3%, ενώ την ίδια ώρα οι πωλήσεις τσαγιού και χυμών υποχώρησαν κατά 8,4% και 1,7% αντιστοίχως.

Ανάπτυξη 5%-6% και λειτουργικό περιθώριο κέρδους τουλάχιστον 11,2% είναι οι στόχοι του ομίλου για το τρέχον έτος. Βασικό συστατικό της φετινής στρατηγικής είναι η τοποθέτηση του Costa Coffee (που απέκτησε πέρυσι η Coca Cola Company) αρχικά σε δέκα χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ρωσία και η Ελβετία) εντός των επόμενων εβδομάδων για να ακολουθήσουν και οι λοιπές αγορές του ομίλου τα επόμενα τρίμηνα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, χθες, στη διάρκεια του σχολιασμού των αποτελεσμάτων με τους οικονομικούς αναλυτές ο Ζόραν Μπογκντάνοβιτς, διευθύνων σύμβουλος της Coca - Cola HBC AG, ο καφές θα διατεθεί σε όλα τα κανάλια και σε διάφορες μορφές. Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στις κάψουλες καφέ τόσο για χρήση στο σπίτι όσο και για χρήση στη δουλειά, ο καφές σε σπυρί σε συσκευασίες για το σπίτι αλλά και για το κανάλι της εστίασης, καθώς και στη μορφή του έτοιμου προς κατανάλωση καφέ, ο οποίος θα διατίθεται μέσω αυτόματων πωλητών.

«Για τα 2-3 επόμενα χρόνια θα χτίζουμε αυτή την κατηγορία και θα κάνουμε επενδύσεις με ταχείς ρυθμούς. Από τον τρίτο χρόνο αναμένουμε κέρδη και τότε η κατηγορία αυτή θα έχει σημαντική συμβολή στην κερδοφορία του ομίλου», επεσήμανε χθες η διοίκηση του ομίλου.

Αναφερόμενος στην Bambi, τη βιομηχανία σνακ που εξαγόρασε πέρυσι η Coca - Cola HBC, ο κ. Μπογκντάνοβιτς επεσήμανε ότι οι επιδόσεις είναι καλύτερες από ό,τι ανέμενε ο όμιλος και τα προϊόντα της θα επεκταθούν και σε άλλες αγορές, πέραν αυτών των οποίων ήδη είναι, καθώς ήταν θετικές οι σχετικές δοκιμές που έγιναν. Θετικό ρόλο, τέλος, στη χρήση του 2020 αναμένεται να διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Euro 2020) που θα διεξαχθεί από τις 12 Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου σε 12 διαφορετικές χώρες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline