Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  16:16:09

Ικανοποίηση από το αυστηρό μήνυμα του Τσάρου Χρ. Σταϊκούρα προς τις τράπεζες: Ρυθμίστε τα κόκκινα δάνεια ταχύτερα και με σοβαρές εκπτώσεις. Κύριο

Ένταση στην αγορά από το γεγονός ότι οι Τράπεζες πωλούν αθρόα τα «κόκκινα δάνεια» για σπίτια, καταστήματα, κτίρια επιχειρήσεων μόλις στο 8% του χρέους του δανείου.

Σαφείς αιχμές κατά των τραπεζών περιείχε επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, σε σχέση με το μείζον θέμα των κόκκινων δανείων.. το οποίο κατά κύρια αρμοδιότητα ανήκει στον υπουργό Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη. .. Θέμα που συνδέεται με τις εκποιήσεις των ακινήτων αυτών από τις αρχές Μαίου κατά τρόπο μαζικό.

Επιστολή με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στις τράπεζες, οι οποίες αρνούνται να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στις ευνοϊκές διατάξεις του υφιστάμενου νόμου.

Πιο συγκεκριμένα, σε επιστολή που απέστειλε προς τη Γενική Γραμματεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Χαρ. Απαλαγάκη, αναφέρει: «Υπάρχει αριθμός αιτήσεων (σ.σ. οι οποίες έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα) για τις οποίες τα τραπεζικά ιδρύματα, αν και αναγνωρίζουν ότι οι οφειλέτες είναι επιλέξιμοι, δεν προσφέρουν πρόταση ρύθμισης και προτρέπουν τον οφειλέτη να προσφύγει στη δικαστική ρύθμιση». Σημειώνεται ότι μετά την 1η Μαΐου οι δανειολήπτες αυτοί χάνουν το δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια προκειμένου να επιλύσουν την όποια διαφορά τους με τις τράπεζες.

Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρει ότι, «ενώ υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον από οφειλέτες για την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα (63.516 χρήστες την 31n εβδομάδα λειτουργίας), εντούτοις μικρός αριθμός αιτήσεων έχει επιτύχει τη ρύθμιση (μόλις 686 προτάσεις ρύθμισης). Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ότι μόνον 273 υποθέσεις έχουν γίνει δεκτές.

Οι αιτίες για την απόκλιση μεταξύ του ενδιαφέροντος που σημειώνεται και του μικρού αριθμού των αιτήσεων που επιτυγχάνει τη ρύθμιση, ενδεχομένως να είναι τόσο διαδικαστικοί (π.χ. εσφαλμένα στοιχεία των δανείων τα οποία καθυστερούν την οριστική υποβολή της αίτησης) όσο και ουσιαστικοί (π.χ. διμερείς απευθείας διαπραγματεύσεις και επίτευξη ρύθμισης με επιλέξιμους οφειλέτες)».

Επιπλέον, ο Χρήστος Σταϊκούρας υποστηρίζει: «Υπάρχουν αναφορές από φορείς ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας (ιδίως αναφορικά με το ύψος του δανείου) καθώς και το ποσοστό που προσφέρεται ως ρύθμιση (120% της αξίας της κατοικίας, το οποίο είναι υψηλό σε σχέση με το ποσοστό που προσφέρεται στο πλαίσιο ένταξης στο νόμο 3869/2010), είναι αποτρεπτικά για την ένταξη των οφειλετών στον νόμο αυτό».

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε έρευνα, μέσω αποστολής e-mails σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή αιτήσεως για να λάβουν ρύθμιση του δανείου και συνακόλουθα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους. Αυτοί οι δανειολήπτες, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα.

Ρυθμίζουν τα δάνεια οι δανειολήπτες - Σχεδόν 100.000 ρυθμίσεις έγιναν το 2019

Υπάρχει διάθεση από κυβερνητικής πλευράς να "στριμωχθούν" τα funds τα οποία προσφέρουν καλές λύσεις σε σχέση με τις τράπεζες, αλλά δεν είναι ακόμα οργανωμένα.

Σε απευθείας ρύθμιση με τις τράπεζες κατευθύνθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 περί τους 43.400 δανειολήπτες με δάνεια άνω των 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που προήλθαν από τις τράπεζες και αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για το πρώτο εξάμηνο δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά αναλογικά υπολογίζουν ότι μπορεί να έχουν γίνει 80.000 - 100.000 ρυθμίσεις συνολικά στη διάρκεια του έτους. Οι πηγές αναφέρουν επίσης ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται πιο έντονα το τελευταίο διάστημα για ένταξη σε ρύθμιση. Όπως αναφέρουν επίσης υπάρχει διάθεση από κυβερνητικής πλευράς να "στριμωχθούν" τα funds τα οποία προσφέρουν καλές λύσεις σε σχέση με τις τράπεζες, αλλά δεν είναι ακόμα οργανωμένα. Όπως επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές υπάρχει δυσκολία επαφής με τους πελάτες/ δανειολήπτες και είναι ενδεικτικό πώς ούτε το υπουργείο Οικονομικών έχει ακόμα τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των διαχειριστών.

"Αγοράζουν αρκετά χαμηλά κι έτσι έχουν περιθώριο να προσφέρουν καλή αναδιάρθρωση κούρεμα. Χαρακτηριστική περίπτωση δανείου 300.000 ευρώ που κουρεύτηκε στις 120.000 ευρώ. Δεν αρκούν, όμως, οι μεμονωμένες περιπτώσεις και γι' αυτό θέλουμε συνολική εικόνα από τους διαχειριστές" τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Επισημαίνεται επίσης πως υπάρχει πρόθεση να γίνει κίνηση από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος έτσι ώστε η PQH (εκκαθαριστής 17 τραπεζών μεταξύ των οποίων η Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ευελιξίας που έχουν οι διαχειριστές, γιατί στην παρούσα φάση δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στους δανειολήπτες που προσφέρουν τα funds.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline