Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:23:00

Εξαιρέθηκαν εκ νέου από τους αμερικανικούς δασμούς, ελαιόλαδο, τυριά και ελληνικά κρασιά

Για δεύτερη φορά, με απόφαση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, στις 15 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα εξαιρείται από τους αμερικανικούς δασμούς στην ΕΕ.

Το ελληνικό λάδι, τα προϊόντα ελιάς, τα τυριά, τα κρασιά και τα συναφή εξαγωγικά προϊόντα προς τις ΗΠΑ, βρέθηκαν εκ νέου εκτός στην αναθεωρημένη λίστα των προϊόντων που υπόκεινται στις αμερικανικές κυρώσεις. Επιπροσθέτως μάλιστα εξαιρέθηκε από τον κατάλογο των δασμών και ο χυμός από δαμάσκηνα.

Πρόκειται για μία δεύτερη επιτυχία της κυβέρνησης, όπως τόνισαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, που επιτεύχθηκε χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των συναρμόδιων υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνι Γεωργιάδη, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, η οποία έφερε το θέμα στο ψηλότερο επίπεδο διαπραγμάτευσης με διμερείς απευθείας επαφές και πέτυχε η εξαίρεση που ίσχυε από τον Οκτώβριο του 2019 να διατηρηθεί και με την νέα αναθεώρηση.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται με εντατικές διαβουλεύσεις η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την απαλοιφή των δασμών και στα ροδάκινα, που από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν επιβαρυνθεί με ένα υπερβολικό κόστος από την σχετική απόφαση του Αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Από πλευράς της Ελλάδας συνεχώς τονίζεται ότι ο αγροδιατροφικός τομέας έχει πληγεί δυσανάλογα και απαιτείται η λήψη μέτρων για την άμβλυνση των συνεπειών καθώς και η διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας με τις ΗΠΑ, ώστε να πέσουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στον τομέα του εμπορίου.
Η οικονομική διπλωματία που έχει αναχθεί ως μία εκ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης αποτέλεσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κοινό πεδίο των συναρμόδιων υπουργείων που ενεργοποιήθηκαν και πέτυχαν τόσο την ενημέρωση των φορέων στην Ελλάδα όσο και την ενημέρωση της Αμερικανικής Διοίκησης που την οδήγησε να υιοθετήσει τα ελληνικά αιτήματα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline