Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρωμα πετροδολαρίων σύντομα και επενδύσεις

Στον τομέα των επενδύσεων υπάρχει μεγάλη κινητικότητα καθώς έχουν υπογραφεί ή αναμένεται να υπογραφούν το προσεχές διάστημα συμφωνίες συνολικής αξίας άνω των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (3-5 Φεβρουαρίου) αναμένεται να έρθει την ερχόμενη εβδομάδα (18-19 Φεβρουαρίου) στην Αθήνα 26μελές κυβερνητικό κλιμάκιο από το Αμπου Ντάμπι με επικεφαλής τον Dr Sultan Al Jaber, υπουργό Επικρατείας, διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου και άλλων αναπτυξιακών εταιρειών των Εμιράτων. Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει επενδύσεις σε τομείς όπως το εμπόριο, το real estate, η ενέργεια και ειδικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η άμυνα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, τα αγροδιατροφικά προϊόντα κ.ά.

Μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία και στα ΗΑΕ, αναμένεται να έρθει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα 26μελές κυβερνητικό κλιμάκιο από το Αμπου Ντάμπι προκειμένου να συζητήσουν για επενδύσεις.

Τον Μάρτιο έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη στο Ριάντ, ο οποίος θα συνοδεύεται από 40 επιχειρηματίες. Οι δύο αραβικές χώρες ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς τους με την Ελλάδα ώστε να την ενισχύσουν και στο γεωπολιτικό παιχνίδι απέναντι στην Τουρκία, καθώς έχουν αποφασίσει να πολεμήσουν με οικονομικά μέσα τις επεκτατικές τάσεις του Ερντογάν στον μουσουλμανικό κόσμο.
Στις 9 Μαρτίου ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Βερολίνο για το ελληνογερμανικό φόρουμ με αντικείμενο την πράσινη ατζέντα, και εκεί αναμένεται να ανακοινωθούν τρία μεγάλα πρότζεκτ.

Προσδοκίες για επιτάχυνση των επενδύσεων

Παρά την επιδημία του κορωνοϊού που έχει παραλύσει την Κίνα, φαίνεται ότι η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει όσο μπορεί την κανονικότητα και ενημέρωσε τις κυβερνήσεις που θα συμμετάσχουν, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, ότι η συνάντηση για την πρωτοβουλία «17+1» θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις αρχές Απριλίου στο Πεκίνο. Η επένδυση της COSCO στον Πειραιά αποτελεί πάντα έναν ισχυρό δεσμό ανάμεσσα στις δύο χώρες, αφού ενισχύεται με έργα ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πρωτοβουλία των τριών θαλασσών

Παράλληλα, αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον της Αθήνας για την πρωτοβουλία των τριών θαλασσών (Βαλτική, Αδριατική, Μαύρη Θάλασσα), ένα φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν 12 κράτη της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, τα οποία είναι μέλη της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν συμμετέχει προς το παρόν στο συγκεκριμένο φόρουμ, όμως αυτοί οι σχηματισμοί προσελκύουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως διαπίστωσε το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, στο οποίο συμμετείχε και ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης, ο οποίος επισκέφθηκε στο τέλος Ιανουαρίου την Ιαπωνία, μια χώρα που θέλει να εισδύσει επενδυτικά στα Δυτικά Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη και θα μπορούσε διευκολυνθεί από μια διαφορετική σχέση με την Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας και κάλεσε τον ιαπωνικό ΣΕΒ να πραγματοποιήσει την ετήσια σύνοδό του στην Ελλάδα και να συνδέσει την παρουσία του αφενός με συναντήσεις με ελληνικές επιχειρήσεις και αφετέρου με τους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020.

Οι νέες μονάδες ΑΠΕ και το φυσικό αέριο

Στον τομέα της ενέργειας, οι επενδύσεις – από την ανάπτυξη νέων μονάδων ΑΠΕ, την κατασκευή αγωγών και δικτύων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου, μέχρι νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις – αναμένεται να ξεπεράσουν τα 14 δισ. ευρώ. Η σημασία που έχει ο κλάδος της ενέργειας αποτυπώνεται και στο πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις που αγγίζουν τα 2,4 δισ. ευρώ το 2020 (π.χ. των Ελληνικών Πετρελαίων, ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΠΑ Εμπορίας). Η ΔΕΗ, στο πλαίσιο της στροφής της επιχείρησης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπέγραψε μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μνημόνιο με την Masdar Taaleri Generation, με έδρα το Αμπου Ντάμπι, προκειμένου να εξετάσουν τις δυνατότητες συνεργασίας σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα τουλάχιστον 300 MW. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το μνημόνιο με την πορτογαλική EDP Renewables, θυγατρική της Energias de Portugal, η οποία κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στον τομέα των ΑΠΕ, προκειμένου να αναπτύξουν έργα στην Ελλάδα τουλάχιστον 400 MW.

Πολυμέσα