Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:21:28

Οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν, διεθνώς, κατά... 30%. Η μεγαλύτερη πτώση από τον Πόλεμο του Κόλπου. Άγνωστο πότε θα γίνει η μείωση και πόση θα είναι στην Ελλάδα. Γενικόλογη ανακοίνωση ελέγχων του αρμόδιου υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη. Κύριο

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου οδηγείται σε μεγάλη μείωση τιμών, σταδιακά και συνεχώς κατά τους επόμενους μήνες έπειτα από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές και να αυξήσει την παραγωγή, κόντρα στην πολιτική τιμών της Ρωσίας.

Καταποντίστηκαν χθες Δευτέρα οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, ενώ αντίθετα οι τιμές του αργού κατέγραψαν βουτιά έως 33% (ευνοϊκό γεγονός για ην παγκόσμια οικονομία)αφού η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε πόλεμο τιμών με τη Ρωσία, οδηγώντας τους επενδυτές που ήδη ανησυχούν για τον κορωνοϊό να αναζητήσουν την ασφάλεια των ομολόγων και του γεν.
Η Σαουδική Αραβία αιφνιδίασε τις αγορές με τα σχέδιά της να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή ύστερα από την κατάρρευση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία για μείωση της παραγωγής.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ και το αμερικανικό αργό μειώθηκαν έως και 14 δολάρια στα 31,02 δολάρια και τα 27,34 δολάρια το βαρέλι, σε μια χαώδη διαπραγμάτευση πριν ανακτήσουν μέρος των απωλειών τους.

Ανάμεσα στους -κάποτε- συμμάχους Σαουδική Αραβία και Ρωσία οι διαφορές τους σήμερα οδηγούν την τιμή σε βουτιά μεγαλύτερη του 30% με το άνοιγμα των αγορών στην Ασία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη 30πτώση από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991. Λίγο μετά τις 06:00 ώρα Ελλάδος, το πρωί χθες η τιμή του αργού τύπου μπρεντ καταγράφει πτώση 28,65% στα 32,30 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και τα 31,02 δολάρια. Η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι θα μπορούσε σύντομα να βυθιστεί στα 20 δολάρια. Παρόμοια είναι η εικόνα για το αμερικανικό αργό. Υποχωρεί 30,98% στα 28,49 δολάρια το βαρέλι. Η κατάρρευση των τιμών είναι τέτοια που θα μπορούσε όχι μόνο να λυγίσει τους μικρότερους παραγωγούς και διυλιστήρια, αλλά και να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις σε κολοσσούς όπως η Exxon Mobil. Προβλέπεται δε να ανοίξει μεγάλη «τρύπα» στα δημοσιονομικά παραγωγών κρατών, όπως το Ιράκ και η Νιγηρία, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, αλλά και να φέρει τα πάνω-κάτω και στο γεωπολιτικό παιχνίδι. Αναλυτές προειδοποιούν πως η Σαουδική Αραβία με τη στάση της κινδυνεύει να δει την επιρροή της να περιορίζεται δραστικά. Σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική», μέσα στο Σαββατοκύριακο η Σαουδική Αραβία αιφνιδίασε τις αγορές αποφασίζοντας να προχωρήσει στις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών για τους πελάτες της εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Άφησε δε να εννοηθεί στους αγοραστές ότι θα αυξήσει την παραγωγή της. Η Ρωσία απάντησε διαμηνύοντας πως και οι επιχειρήσεις της είναι ελεύθερες να ρίξουν όσο πετρέλαιο στην αγορά επιθυμούν. Η πετρελαϊκή βουτιά έχει πυροδοτήσει πανικό και στις αγορές μετοχών. Στο Τόκιο ο Nikkei 225 καταγράφει πτώση 5,73% έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως και περισσότερο από 6%. Απώλειες 3,5% παρουσιάζει και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ. Tα futures των αμερικανικών μετοχών δείχνουν ότι το απόγευμα η Wall Street θα ανοίξει με πτώση άνω του 5%. Nα σημειωθεί ότι η αιμορραγία των τελευταίων εβδομάδων έχει ήδη σβήσει από την αξία των μετοχών διεθνώς 9 τρισ. δολάρια.

-Γεωργιάδης: Εντατικοί έλεγχοι και πρόστιμα για τις τιμές στα πρατήρια υγρών καυσίμων

Ξεκίνησαν έλεγχοι, από τη ΓΓ Καταναλωτή, για τις τιμές στα πρατήρια υγρών καυσίμων αναφέρει ο Αδωνις Γεωργιάδης. Πάντως παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι χρειάζονται και οι έλεγχοι τόσο στα διυλιστήρια όσο και τις εταιρείες διακίνησης των υγρών καυσίμων πριν από τα απλά πρατήρια.

Η ανάρτηση του Αδωνι Γεωργιάδη

«Η ραγδαία μείωση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου επιβάλει και την προοδευτική μείωση στις λιανικές τιμές πώλησης καυσίμων στα πρατήρια. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ξεκίνησε ήδη -μέσω της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή- άμεσο έλεγχο στα τιμολόγια αγοράς και θα επιβάλει πρόστιμα όπου υπάρχει παράβαση. Αυτό γνωστοποίησε, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Νίκος Παπαθανάσης, σχολίασε: «Παρακολουθούμε με όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων την εξέλιξη των καυσίμων στα πρατήρια της χώρας. Στόχος μας να δούμε περαιτέρω μείωση της τιμής στην αντλία, όπως αυτή αντιστοιχεί στο ποσοστό που επιβαρύνει το καύσιμο». Γενικόλογο και άχρωμο, χωρίς συγκεκριμένες αναφορές σε πόσα και ποιά συνεργεία ελέγχων κλπ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline