Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:07:23

Πως επηρεάζονται εισφορές, φόροι, e-συναλλαγές

Στη σκιά του κορωνοϊού είναι: 1. H υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Ουδείς μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή πότε θα κλείσει το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis και πότε θα πληρωθεί η πρώτη δόση.

2. Oι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων και καταβολής των σχετικών φόρων για όλα τα φορολογικά αντικείμενα.
3. Οι έλεγχοι σε όλη την επικράτεια. Αναμένεται να υπάρξει αλλαγή της στοχοθεσίας των εσόδων.
4. Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Αναμένεται να υπάρξουν καθυστερήσεις.

Ο ΕΝΦΙΑ

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει για το 2020 τη μείωσή του κατά 8% μεσοσταθμικά, μέτρο το οποίο δεν περιλαμβάνεται στον ψηφισθέντα προϋπολογισμό για το τρέχον έτος. Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα είναι αποτέλεσμα του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει και θα κοστίσει στον προϋπολογισμό περί τα 200-250 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπολογιστεί το μέγεθος των συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στην οικονομία. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αναστείλει και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών για ένα εξάμηνο, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, και να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Εισφορά αλληλεγγύης

Σχετικά με την εισφορά αλληλεγγύης, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση, με στόχο να καταργηθεί το 2021. Μάλιστα, για φέτος η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, με το κόστος να προσεγγίζει τα 250-300 εκατ. ευρώ.
Και η εξαγγελία αυτή ενδεχομένως να ανατραπεί.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές

Η μείωση της κατανάλωσης είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στη μείωση του ποσοστού των συναλλαγών με κάρτα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από 1/1/2020 οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να συγκεντρώνουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αποδείξεις που ανέρχονται στο 30% του εισοδήματός τους. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουν, η εφορία θα επιβάλλει πρόστιμο με συντελεστή 22%, στη διαφορά δηλαδή μεταξύ των απαιτούμενων e-αποδείξεων και αυτών που θα εμφανίσει ο φορολογούμενος.

Ακόμη ένα μέτρο το οποίο τίθεται εν αμφιβόλω αφορά την ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος της κυβέρνησης είναι το 2020 να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, από 0,9 μονάδες που προβλέπει ο προϋπολογισμός.
Καθυστέρηση αναμένεται και στην απόδοση των αυξημένων συντάξεων (κύριων και επικουρικών) με βάση τον νόμο Βρούτση και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Στόχος είναι να αποδοθούν τον Ιούνιο, αλλά φαίνεται πως θα μετατεθούν για τον Σεπτέμβριο.
Οπως όλα δείχνουν δρομολογούνται νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και φορολογουμένων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline