Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:12:06

Τι ζητάει η αντιπολίτευση για απολύσεις και πλειστηριασμούς

Πως υποδέχτηκαν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το πολεμικό πακέτο μέτρων στην οικονομία τα κόμματα. Τι προτείνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ. Στο επίκεντρο τη απαγόρευση των απολύσεων και των πλειστηριασμών.


Στην ανεπάρκεια της αποτελεσματικότητας των μέτρων του «πολεμικού πακέτου» για την οικονομία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, συγκλίνει η κριτική της αντιπολίτευσης.

Από εκεί και πέρα το κάθε κόμμα θέτει και άλλες παραμέτρους στην κριτική με την οποία υποδέχεται τις κυβερνητικής ανακοινώσεις για την στήριξη της οικονομίας.

Μεγαλύτερο το μέγεθος της ύφεσης

Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ύφεσης, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι των 36 δις ευρώ όπως πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να μην σκεφτεί το δημοσιονομικό κόστος.

Θέτει σε προτεραιότητα τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τους εργαζομένους, οι οποίοι θα πληρώσουν στο άμεσο μέλλον και τα βάρη της δημοσιονομικής χαλάρωσης, επισημαίνει από την πλευρά του το ΚΚΕ.
Το ΚΙΝΑΛ ζητά πακέτο μέτρων για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σ' αυτές και ζητά αναστολή των πλειστηριασμών και όχι απλές συστάσεις προς τις τράπεζες.

Οριζόντια μέτρα

«Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ύφεσης στην οποία βυθίζεται η οικονομία, την επερχόμενη έκρηξη της ανεργίας και τις κοινωνικές διαστάσεις μίας νέας κρίσης που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της» δηλώνει ο Αλέξης Χαρίτσης.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ διερωτάται: «Αν δεν είναι αυτή η δύσκολη στιγμή, άραγε ποια είναι...» και προτείνει:

Πλήρη καταβολή μισθών και πλήρη κάλυψη του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων από το κράτος.
Οριζόντια μέτρα που θα καλύψουν όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες να υπάρξει ειδικό επίδομα, το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περυσινού καθαρού εισοδήματός τους, με ελάχιστο τον κατώτατο μισθό και μέγιστο ένα πλαφόν που θα ορίσει η κυβέρνηση.

Γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων

Απαιτείται γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε έκρηξη της ανεργίας. Απαιτείται επιπλέον ακύρωση των απολύσεων που ήδη πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα καθώς και απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων (για παράδειγμα, πλήρους σε μερικής).
Απαιτείται ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας λόγω κορωνοϊού με τις τακτικές άδειες εργαζομένων.

Πρέπει να προστατευθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων των οποίων τα ωράρια έχουν επεκταθεί (πχ σούπερ μάρκετ). Αντιθέτως έχει ανασταλεί η δήλωση των υπερωριών τους, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων χωρίς προστασία.
Είναι αναγκαίο να δοθεί έκτακτο επίδομα για τα χαμηλά εισοδήματα με στόχο την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

Απαιτείται αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας για την οποία δεν υπήρξε καμία μέριμνα.
Πρέπει, τέλος, άμεσα να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου οι τράπεζες να παγώσουν την καταβολή δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) και για τα φυσικά πρόσωπα που μέχρι πριν την κρίση ήταν συνεπείς. Ειδάλλως θα βρεθούμε μπροστά σε έκρηξη νέων κόκκινων δανείων και μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Μέτρα και όχι ευχολόγια για τους εργαζόμενους

«Παρά τις εξαγγελίες τις κυβέρνησης, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε, όχι μόνο είναι ανεπαρκή, δεδομένων των συνθηκών, αλλά θέτουν, για μία ακόμη φορά, ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων» αναφέρει το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ επισημαίνει πως «η αναφορά του υπουργού Εργασίας για την απογοητευτική κατάσταση στην αγορά εργασίας, τον μήνα Μάρτη, είναι ομολογία ενοχής. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για το κύμα απολύσεων και την αρνητική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων που έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε αρκετούς κλάδους».
«Σήμερα πρέπει να υλοποιηθούν μέτρα και όχι ευχολόγια» υπογραμμίζει το ΚΚΕ και ζητάει ακύρωση απολύσεων και βλαπτικών μεταβολών στις εργασιακές σχέσεις.

«Πραγματικό μέτρο ανακούφισης για τους εργαζόμενους, που έχασαν τη δουλειά τους τις προηγούμενες μέρες, είναι να θεωρηθούν με σαφήνεια άκυρες οι απολύσεις και οι βλαπτικές μεταβολές που έγιναν το μήνα Μάρτη. Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να αποκλειστούν από την χρήση των ευνοϊκών -για τις επιχειρήσεις- κυβερνητικών μέτρων» τονίζει ο Περισσός.

Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης

Συμπληρώνει ακόμη πως «ενώ η κυβέρνηση επικαλείται "συνθήκες πολέμου" όχι μόνο δεν διασφαλίζει τη δωρεάν διανομή του αναγκαίου υλικού προστασίας και προφύλαξης, αλλά ούτε καν προχωρά στην πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης και τα φάρμακα».
«Από τα μέτρα της κυβέρνησης απουσιάζουν το πάγωμα οφειλών για τράπεζες και δάνεια, που πρέπει να ισχύσει για όλους, και όχι μόνο για τους λεγόμενους "συνεπείς" δανειολήπτες.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι τα μέτρα προσωρινής δημοσιονομικής επέκτασης, που αποφάσισε το Eurogroup και εξειδικεύονται σε κάθε χώρα, θα φορτωθούν πάλι στο άμεσο μέλλον στις πλάτες των εργαζομένων και των λαών. Πολύ περισσότερο αυτά τα έκτακτα μέτρα δε συνιστούν κάποια φιλολαϊκή στροφή. Είναι η αναγκαία κρατική παρέμβαση προς όφελος του κεφαλαίου, που έχουμε δει κι άλλη φορά στο παρελθόν, και που αποτελεί αναμονή μιας νέας κρίσης, που θα πλήξει ιδιαίτερα τη λεγόμενη "εξωστρεφή οικονομία", όπως η ελληνική» καταλήγει το ΚΚΕ.

Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ@gt_kke

Παρά τις εξαγγελίες τις κυβέρνησης, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε, όχι μόνο είναι ανεπαρκή, δεδομένων των συνθηκών, αλλά θέτουν, για μία ακόμη φορά, ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline