Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  16:34:22

Τράπεζες σε ελάχιστη συνδρομή προς τους συνεπείς πελάτες της: Τρίμηνη αναστολή δόσεων, μόνο, σε ενήμερα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Τίποτα περισσότερο. Κύριο

Καμία μείωση λχ. του συνολικού δανείου ή μέρους των τόκων, σε συνεπείς πελάτες, όταν από την άλλη ξεπουλάνε τα «κόκκινα δάνεια» σε κερδοσκοπικά FUNDS στο 1/ 10 της αξίας του και κάνουν μεγάλες περικοπές-«ειδικές ρυθμίσεις» δανείων γενικώς.

Νέα, περιορισμένη δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), μετά από διαβουλεύσεις με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη. Δεν προκάλεσε ιδιαίτερο ενθουσιασμό και μάλιστα σε μια εποχή εκποίησης των κόκκινων στεγαστικών δανείων σε πολύ χαμηλές τιμές σε ξένα κερδοσκοπικά FUNDS.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα την Πέμπτη, οι τράπεζες θα αναστέλλουν για 3 μήνες την πληρωμή των δόσεων δανείων φυσικών προσώπων, αρκεί οι οφειλές να είναι ενήμερες.

Δικαιούχοι της διευκόλυνσης είναι εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που επλήγησαν άμεσα, λόγω αναστολής λειτουργίας των σχετικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των ληφθέντων από την κυβέρνηση ήδη μέτρων, και θα λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ.
Για τη συγκεκριμένη ειδικά κατηγορία των άμεσα πληγέντων, οι τράπεζες, κατόπιν επικοινωνίας με τον δανειολήπτη θα προχωρήσουν σε αναστολή των δόσεων για διάστημα τριών μηνών.

Περαιτέρω, οι τράπεζες προσαρμόζουν τον τρόπο επικοινωνίας τους με τους οφειλέτες δανειολήπτες στις σήμερα κρατούσες ακραίες και ευαίσθητες συνθήκες.
Στην ανακοίνωση της ΕΕΤ αναφέρεται ξεκάθαρα ότι ομάδες πολιτών (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων), που δεν πλήττονται από την κρίση θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες είχε ανακοινωθεί η παροχή περιόδου χάριτος έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 σε νομικά πρόσωπα με ενήμερες στο τέλος του 2019 οφειλές, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πληρώνουν μόνο τόκους.
Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι για 3 μήνες το δημόσιο θα επιδοτεί και τους τόκους των δανείων αυτών, διασφαλίζοντας μηδενικές πληρωμές με αυτόν τον τρόπο στις επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια.
Φυσικά προϋπόθεση για αυτές τις διευκολύνσεις είναι η επιχείρηση να πλήττεται άμεσα από τις έκτακτες οικονομικές συνθήκες.

Τι κάνουν οι servicers

Σε ανακοίνωσή τους οι εταιρείες μέλη της Ένωσης Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις αναφέρουν ότι προσαρμόζουν τη δραστηριότητά τους στα νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα.
Βρίσκονται για το λόγο αυτό σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές και, κατόπιν σύσκεψης με τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, αποφάσισαν να προβούν σε σειρά ενεργειών για την παροχή διευκολύνσεων σε δανειολήπτες που τεκμηριωμένα πλήττονται λόγω της διάδοσης του COVID – 19 και των μέτρων αντιμετώπισής του.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες μέλη μας προβαίνουν σε μια σειρά ενεργειών όπως:

• Επικοινωνούν με δανειολήπτες με πρώτο και άμεσο στόχο να καταγραφούν τα πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
• Για τους δανειολήπτες που τεκμηριωμένα δοκιμάζονται από την αιφνίδια μεταβολή στην οικονομική δραστηριότητα, προτείνουν εξατομικευμένες λύσεις, βασισμένες στο οικονομικό προφίλ του δανειολήπτη, είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για επιχειρήσεις, προσφέροντας τη δυνατότητα μείωσης ή αναστολής καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες.
• Ειδικά για όσους πιστούχους δικαιούνται την κρατική ενίσχυση των 800 ευρώ, προχωρούν αμέσως –κατόπιν επικοινωνίας με το δανειολήπτη- στην αναστολή καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες.
• Σε δανειολήπτες που επικαλούνται αποδεδειγμένο, σοβαρό και πραγματικό πρόβλημα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους, αναστέλλουν κάθε επικοινωνία σχετικά με τυχόν καθυστερούμενες οφειλές για συγκεκριμένο διάστημα.
• Υπαγορεύουν στους εξωτερικούς συνεργάτες τους, όπως τις εταιρίες ενημέρωσης οφειλετών και νομικά γραφεία, να εναρμονίσουν απόλυτα την απευθείας επικοινωνία τους με τους δανειολήπτες, ως προς το περιεχόμενο και τη συχνότητά της, με βάση όλα τα παραπάνω.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι παραπάνω πρωτοβουλίες αφορούν ενήμερους δανειολήπτες, ενώ κάθε Εταιρεία Διαχείρισης θα εξειδικεύσει περαιτέρω την πολιτική εφαρμογής των ανωτέρω, ανάλογα με τις δυνατότητές της και τα δεδομένα κάθε πιστούχου.

«Στις σημερινές συνθήκες, η αποφυγή καταβολής υποχρεώσεων από εκείνους που δεν πλήττονται από την πανδημική κρίση περιορίζει αντικειμενικά τις δυνατότητες στήριξης εκείνων που έχουν πραγματική ανάγκη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων είναι έτοιμες να ανταποκριθούν πλήρως στις παρούσες συνθήκες, στηρίζοντας οικογένειες και επιχειρήσεις με τις κατάλληλες για κάθε δανειολήπτη ενέργειες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline