Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  21:15:57

Νέα «βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου- Χαμηλό 17ετίας για το μπρεντ, ολοταχώς κάτω από 20 δολάρια το βαρέλι. Όμως μικρή η μείωση σχετικά στην Ελλάδα. Κύριο

Η τιμή του πετρελαίου συνέχισε και χθες την πτωτική της πορεία, ως αποτέλεσμα των αναταράξεων που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία Covid-19.

Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει και σήμερα(Δευτέρα) την πτωτική της πορεία, ως αποτέλεσμα των αναταράξεων που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία Covid-19, με το Μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη του 2002 και το αμερικανικό ελαφρύ αργό (WTI) να κινείται στο όριο και κάτω από το συμβολικό κατώφλι των 20 δολαρίων.

Το Μπρεντ παράδοσης Μαΐου έπεσε μέχρι και τα 22,28 δολάρια το βαρέλι, σε χαμηλό 17ετίας, καταγράφοντας μείωση άνω του 10% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Στη Νέα Υόρκη, το WTI κινείται κάτω από τα 20 δολάρια, πλησιάζοντας στο όριο των 19,46 δολαρίων το βαρέλι, τιμή που είχε πιάσει στις 20 Μαρτίου.

Η πτώση αυτή «αντικατοπτρίζει την εντεινόμενη συνειδητοποίηση ότι η ζήτηση κατακρημνίζεται, πιθανότατα περισσότερο από το 20% που προβλέπαμε για τον Απρίλιο και τον Μάιο», εκτιμούν οι αναλυτές της JBC Energy.

Όμως στην Ελλάδα η μείωση της τιμής της συνηθισμένης βενζίνης δεν είναι ανάλογη, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς και των βενζινοπωλών. Θα έπρεπε, δηλαδή, λένε, να φτάσει κοντά στο ένα ευρώ το λίτρο, εάν δεν ήταν τόσο μεγάλη η φορολογία του Κράτους(το 65% της τελικής τιμής) αλλά και της κερδοσκοπίας σε αρκετές περιπτώσεις. Σύμφωνα με τα χθεσινά δεδομένα η τιμή στην Αθήνα είναι γύρω στα 1,350 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη στα 1,360, με υψηλότερες τις τιμές στις Κυκλάδες γύρω στο 1,200 ευρώ και τα Δωδεκάνησα στα 158, ενώ στη Πελοπόννησο κυμαίνεται γύρω στα 1420 ευρώ. Βέβαια υπάρχουν κάποια πρατήρια με «τιμή προσφοράς» γύρω στο 1,3 ευρώ αλλά είναι ελάχιστα και τα συνοδεύουν αρνητικές φήμες σχετικά..

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline