Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  13:46:40

Πρόβλεψη σοκ του ΔΝΤ για την Ελλάδα, που αιφνιδιάζει και ανησυχεί την Κυβέρνηση: Ύφεση στο -10% φέτος και εκτίναξη της ανεργίας στο 22,2%. Που στηρίζει τη πρόβλεψη. Κύριο

Το ΔΝΤ, που δεν έχει διακριθεί για τις πολύ επιτυχημένες προβλέψεις του για την οικονομία της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία. Προβλέπει μεγαλύτερη πτώση από όλες τις χώρες της Ευρώπης, επειδή η οικονομία μας κατά ο δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα εξαρτηθεί από τον τουρισμό, που προβλέπεται μηδαμινός.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την κρίση του κορωνοϊού θα είναι τεράστιες λόγω απωλειών από τον τουρισμό. Μοναδικές, οι χειρότερες από όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Βαρύτερο πλήγμα ακόμα και από αυτήν της Ιταλίας της εκατόμβης των νεκρών, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και την μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής Οικονομίας από τον Τουρισμό, προβλέπει για στη χώρα μας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Οικονομία (World Economic Outlook) που δημοσιοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, το βασικό σενάριο (δηλαδή το «καλό σενάριο») προβλέπει για φέτος ύφεση 10% στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη και έναντι 9,1% για την Ιταλία! Παρόλα αυτά, προβλέπει ύφεση μόλις 2,8% για τη Μάλτα και από 6,5% (για την Κύπρο) και άνω για όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Στο «κακό σενάριο» μάλιστα για την ελληνική και διεθνή Οικονομία, προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, στο 13% για φέτος και περαιτέρω πτώση 8% το 2021!

dbt56

Με τα σημερινά δεδομένα το ΔΝΤ προβλέπει έκρηξη της ανεργίας στο 22,3% του εργατικού δυναμικού ή σε περίπου 235.000 ανέργους για την Ελλάδα το 2020, ενώ για το 2021 δίνει πρόβλεψη Ανάπτυξης 5,1%.

Για την παγκόσμια οικονομία η Έκθεση προβλέπει επίσης ύφεση 3% ή 6 μονάδες χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις του Ταμείου πριν 6 μήνες. Το ΔΝΤ συγκρίνει ευθέως την ένταση και έκταση της σημερινής κρίσης με εκείνης της Μεγάλης Ύφεσης του 1930.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline