Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  17:09:58

«Oι τιμές του αργού πετρελαίου θα παραμείνουν χαμηλές»

Όπως επισήμανε με σημερινές (21/04) δηλώσεις ο πρώην επικεφαλής της BP, Τζον Μπράουν, η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει χαμηλή για κάποιο διάστημα καθώς η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση και η σημερινή κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θυμίζει τον κορεσμό της δεκαετίας του 1980.

Χθες, οι τιμές του αμερικανικού αργού υποχώρησαν κάτω από το 0 δολάριο για πρώτη φορά στην ιστορία, με τα futures Μαΐου για το πετρέλαιο των ΗΠΑ να βυθίζονται στα -37,63 δολάρια το βαρέλι, αν και οι τιμές επέστρεψαν σήμερα σε θετικό έδαφος.
Ο Μπράουν, που ήταν επικεφαλής της BP από το 1995 έως το 2007, δήλωσε ότι οι αρνητικές τιμές είναι αμερικανικό ζήτημα λόγω της έλλειψης αποθηκευτικού χώρου, αν και σημείωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση συνεχίζει να είναι χαμηλή λόγω κορωνοϊού, ενώ η παραγωγή παραμένει υψηλή.

«Οι τιμές θα είναι πολύ χαμηλές και νομίζω ότι θα παραμείνουν χαμηλές και πολύ ευμετάβλητες για αρκετό χρόνο», δήλωσε ο Μπράουν στο BBC. «Παράγεται ακόμα πολύ πετρέλαιο που αποθηκεύεται και δεν χρησιμοποιείται», πρόσθεσε, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Αυτό θυμίζει πολύ την εποχή στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν ήταν ακριβώς η ίδια κατάσταση -υπερβολικά πολλή πρόσφορά, πολύ λίγη ζήτηση και οι τιμές πετρελαίου παρέμειναν χαμηλές για 17 χρόνια», συμπλήρωσε.

Ο κορεσμός της αγοράς τη δεκαετία τoυ 1980 -όταν οι τιμές καταβαραθρώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980- οδήγησαν τελικά σε γεωπολιτικούς τριγμούς σε όλο τον κόσμο: η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1991 ενώ η Αλγερία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πολιτική κρίση που οδήγησε σε ένα αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline