Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:58:39

Αισιόδοξες προβλέψεις ότι θα συνεχισθεί η πτώση των τιμών σε όλα τα είδη καυσίμων. Όλες τις κατηγορίες πετρελαίου και βενζίνης. Ήδη μειώσεις 30-40% των περσινών τιμών. Κύριο

Άρχισαν προμήθειες πετρελαίου θέρμανσης για τον χειμώνα, ενώ σε πολλές περιοχές η τιμή της κοινής βενζίνης κυμαίνεται γύρω στο 1,30 ευρώ το λίτρο. Νέα βουτιά των τιμών του μπρεντ στην ασιατική αγορά.

Στις πρώτες συναλλαγές στην Ασία, το Μπρεντ σημείωνε άνοδο, χάρη στις πληροφορίες περί συνομιλιών μεταξύ των παραγωγών, ενώ το West Texas Intermediate (WTI) ανέβαινε επίσης. Η τάση αντιστράφηκε απότομα.

Νέα μεγάλη πτώση υφίσταται σήμερα η τιμή του πετρελαίου Brent Βόρειας Θάλασσας στην Ασία, κατά 12%, ή κάτω από τα 17 δολάρια το βαρέλι, ενώ η αρχική άνοδος της τιμής ενός είδους αμερικανικού αργού διαγράφτηκε και υφίσταται πλέον νέα πτώση, καθώς η ήδη κορεσμένη αγορά πλήττεται από το σοκ της πανδημίας του Κορωναιού.

Στις πρώτες συναλλαγές στην Ασία, το Μπρεντ σημείωνε άνοδο, χάρη στις πληροφορίες περί συνομιλιών μεταξύ των παραγωγών, ενώ το West Texas Intermediate (WTI) ανέβαινε επίσης. Η τάση αντιστράφηκε απότομα.

Το Μπρεντ απώλεσε 12,31%, πέφτοντας στα 16,98 δολάρια το βαρέλι. Ενώ η τιμή του WTI προς παράδοση τον Ιούνιο, που κατέγραφε άνοδο 20% στο άνοιγμα της αγοράς, έπεφτε κατά 5% το μεσημέρι (τοπική ώρα), στα 11 δολάρια το βαρέλι.
«Η δυσθυμία θα διατηρήσει σίγουρα τις τιμές στο πάτωμα βραχυπρόθεσμα, μέχρι να φανεί φως στην άκρη του τούνελ, με τη σταδιακή επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων που έχουν ανασταλεί παντού, σε όλο τον κόσμο», σχολίασε ο Τζινγκγί Παν, ο οποίος χαράσσει στρατηγική στην IG.

Το χάος στην αγορά πετρελαίου «απλώς αντανακλά την εντύπωση ότι δεν υπάρχει ζήτηση για το πετρέλαιο και δεν υπάρχουν οι αποθηκευτικές δυνατότητες για να κρατηθούν στοκ» τόσο μεγάλες ποσότητες, συνόψισε ο Στίβεν Ίνις της Axicorp. Κατ' αυτόν, η «διάψευση των ελπίδων που ακολούθησε τη νέα συμφωνία (σ.σ. για τη μείωση της παραγωγής) συνεχίζει να αντανακλάται» στην πτώση των τιμών. Σύμφωνα με τον Ίνις, αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν χαμηλές βραχυπρόθεσμα, «όσο απουσιάζουν ενδείξεις για την ανάκαμψη της ζήτησης».

Την κρίση στην αγορά αργού που πυροδότησε η πανδημία του κορονοϊού επέτεινε ο πόλεμος τιμών μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας και, παρότι Μόσχα και Ριάντ έβαλαν τέλος στη διένεξή τους καθώς μαζί με άλλους παραγωγούς έκλεισαν συμφωνία για τη μείωση της προσφοράς στα 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αυτό δεν άρκεσε για να καταλαγιάσει η αναταραχή.

Σύμφωνα με τον Ίνις, η πετρελαϊκή κρίση αποτελεί επίσης άσχημο οιωνό «για άλλους τομείς» της παγκόσμιας αγοράς, «ιδίως τις τράπεζες, με δεδομένο το υψηλό επίπεδο έκθεσής τους σε αμερικανικές εταιρείες που εξορύσσουν πετρέλαιο από σχιστολιθικά κοιτάσματα».

Αυτό είναι λογικό εάν αναλογιστούμε ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου τον Απρίλιο υποχώρησε κατά 29 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το χαμηλότερο επίπεδο ζήτησης από το 1995. Η IEA εκτιμά ότι η μείωση της ζήτησης για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα κυμανθεί τελικά στα 23,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και σε ετήσια βάση θα είναι 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αντίστοιχα η ΙΕΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια διύλιση θα πέσει κατά μέσο όρο το 2020 κατά 7,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και τα διυλιστήρια αναμένεται ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα απορροφούν κατά μέσο όσο 16 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο λιγότερα.
Όλα αυτά δείχνουν ότι οι διεθνείς αγορές ενέργειας προεξοφλούν μια παρατεταμένη μείωση της ζήτησης και μια υποχώρηση των τιμών ακόμη και με αυτές τις μειώσεις της παραγωγής.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline