Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  08:49:58

Αστοχία του υπουργού Ν. Βρούτση ο όλος χειρισμός. Χωρίς πρόγραμμα voucher-επιμόρφωσης τα 600 ευρώ στους επιστήμονες, με παρέμβαση Κυρ. Μητσοτάκη. Κύριο

Οι δικαιολογίες του υπουργείου Εργασίας και οι επιθετικές δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που ζητούν την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού. Πλήρης η στήριξη από Μαξίμου.

Βαλλόμενο από παντού και διάτρητο από ισχυρά επιχειρήματα, παρά τν επίμονη υποστήριξή του από τον υπουργό Εργασίας (που υποσχόταν αντεπίθεση υπερασπίσεως του μέτρου στη Βουλή) ανατράπηκε από τον Πρωθυπουργό μέσα σε έντονο κλίμα αμφισβήτησης και πολεμικής όχι μόνο από την Αντιπολίτευση αλλά και από μεγάλες κατηγορίες ενδιαφερομένων. Οι διατάξεις ενίσχυσης με τον πρόσχημα της...μετεκπαίδευσης θεωρήθηκαν μειωτικές, ατυχείς και πρόχειρες. Έτσι, χθες μεσημέρι καταργήθηκε αιφνιδιαστικά το πρόγραμμα voucher τηλεκατάρτισης για τους επιστήμονες όπως ανακοίνωσε ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Οι χιλιάδες επιστήμονες θα λάβουν τα 600 ευρώ χωρίς μειωτικές προϋποθέσεις να ..μετεκπαιδευτούν έστω τυπικά.

Όπως εξηγεί ο κ. Βρούτσης, στόχος του προγράμματος ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. «Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση».

--Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αποπομπή Βρούτση: Θα περιμένει κι άλλες αποκαλύψεις ο Μητσοτάκης για να τον στείλει σπίτι του; Βρούτσης για επίδομα 800 ευρώ: Έχει καταβληθεί σε 686.000 δικαιούχους. ΣΥΡΙΖΑ: Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους η υπόθεση τηλεκατάρτισης

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Έτσι, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Τέλος, ο υπ. Εργασίας παραδέχθηκε ότι έγινε αστοχία: «Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται».

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος δημοσιεύματα του Τύπου έκανε λόγο για σκάνδαλο πρώτο μεγέθους και ζητούσε την αποπομπή Βρούτση για το θέμα του προγράμματος τηλεκατάρτισης των επιστημόνων.

Αναλυτικά η δήλωση Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση

Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).

Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ' επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις. Και από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και για 30 ημέρες, μόνο για τον Απρίλιο για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κλπ. χωρίς να πάθουν την ίδια ζημιά με όσους άλλους έμειναν άνεργοι ή έκλεισαν την επιχείρηση τους. Και με υπόσχεση για επίδομα 800 ευρώ για τον Μάιο.

Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.

Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται».

Αλ. Τσίπρας: Ομολογία ενοχής η απόσυρση της τηλεκατάρτισης

"Ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη" χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας την απόφαση για κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης.

"Η κακήν-κακώς απόσυρση του προγράμματος της τηλεκατάρτισης από την κυβέρνηση, μετά από την ογκούμενη αγανάκτηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, συνιστά ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη", σημειώνει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του μέσω κοινωνικών δικτύων.
"Ενοχής για το τεράστιο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών συνδέονται ευθέως με το ίδιο το κόμμα της ΝΔ", συνεχίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΝΔ ότι "βρήκε, καθώς φαίνεται, τη κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για να στήσει δουλειές εκατομμυρίων".

"Η απόσυρση μετά τη κατακραυγή, ωστόσο, δε λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ", υπογραμμίζει και κάνει λόγο για υπουργούς που "παρέλαυναν νυχθημερόν από τα ΜΜΕ εκθειάζοντας το πρόγραμμα-φιάσκο και κουνώντας το δάχτυλο στους επιστήμονες". "Θα πρέπει τουλάχιστον να ζητήσουν μια συγνώμη από τον επιστημονικό κόσμο", προσθέτει, τονίζοντας ότι "ο δε κ. Βρούτσης, όσο ακόμη βρίσκεται στη θέση του, τόσο μας φανερώνει ότι τη δουλειά την έστησε με συνευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου".
"Ο κ. Μητσοτάκης δε μπορεί πια να κρύβεται πίσω από τα χάδια και τα λιβάνια των ΜΜΕ. Οφείλει να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί για το οικονομικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που επιχείρησε να στήσει εν μέσω πανδημίας, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του επιστημονικού κόσμου της χώρας", καταλήγει ο Αλ. Τσίπρας.

Για μία αστοχία που διορθώθηκε κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές που απαντώντας στην αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ελεγχθεί η ποιότητα των παρεχόμενων προγραμμάτων και τόνιζαν ότι ο έλεγχος θα έχει χρονικό βάθος και θα αφορά και στα οικονομικά στοιχεία προγραμμάτων προηγούμενων ετών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline