Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:21:54

Το Δημόσιο παραιτείται από την ένσταση αποζημίωσης για τα θύματα της Marfin

Οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό της αποζημίωσης που είχε επιδικαστεί και για το οποίο το δημόσιο είχε ασκήσει αίτηση αναίρεσης.

Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Ελληνικό Δημόσιο, «ως ελάχιστο δείγμα ηθικής υποχρέωσης», σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα παραιτηθεί από την αναίρεση που αφορά την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin.
Ως εκ τούτου, οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε από το Εφετείο και ανέρχεται σε 2,24 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με όσα γωστοποιήθηκαν.

Το Σάββατο η αποκάλυψη της πλακέτας μνήμης

Σημειώνεται πως αύριο, Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει η αποκάλυψη της πλακέτας μνήμης για τους νεκρούς της Marfin, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο πρωθυπουργός είχε καλέσει και τους πολιτικούς αρχηγούς να παραβρεθούν στην τελετή μνήμης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε με τους διευθυντές των γραφείων των πολιτικών αρχηγών και τους μετέφερε την πρόσκληση του Πρωθυπουργού. Την πρόσκληση έκανε δεκτή η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Ανοίγει ξανά ο φάκελος
Αξίζει να σημειωθεί ότι με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, διατάχθηκε η αναψηλάφηση της υπόθεσης και ο επανέλεγχος όλου του υλικού: Βίντεο, φωτογραφίες, πιθανά κενά στην υπόθεση, καταθέσεις μαρτύρων.
Ο επανέλεγχος της υπόθεσης έχει ήδη ανατεθεί σε δύο στελέχη της κρατικής ασφάλειας. Τα όσα προηγήθηκαν της στιγμής που οι δολοφόνοι άρχισαν να πετούν τις μολότοφ στους εγκλωβισμένους υπαλλήλους της τράπεζας αλλά και τα όσα ακολούθησαν αμέσως μετά αποτελούν, ενδεχομένως, το πιο κομβικό σημείο στη νέα έρευνα.

Το χρονικό της υπόθεσης
Όλα έγιναν λίγο πριν τις 14:00 της 5ης Μαΐου του 2010, την ώρα που η πορεία βρισκόταν σε εξέλιξη, με τα μπλοκ των διαδηλωτών να απλώνονται σταδιακά σε μια μεγάλη έκταση, από την Ομόνοια, τα Χαυτεία, το Σύνταγμα, τα Προπύλαια.
Μια οργανωμένη ομάδα αγνώστων επιτέθηκε, αρχικά, σε ένα βιβλιοπωλείο απέναντι από την τράπεζα. Σύμφωνα με μαρτυρίες διαδηλωτών, τρία άτομα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους ξεκίνησαν να σπάνε το τζάμι της πρόσοψης της Marfin. Δευτερόλεπτα αργότερα οι ίδιοι δράστες έριξαν εύφλεκτο υλικό από την τρύπα στο τζάμι καθώς και βόμβες μολότοφ.
Στη δικογραφία, υπάρχουν αναφορές για προτροπές ατόμων προς τους δράστες, με ιαχές όπως «να καείτε ρε π...», ακόμα και ρίψεις πετρών προς την τράπεζα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline