Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατά το τελευταίο συνήθειο του ο ΣΕΒ με νέα αρνητική πρόβλεψη για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Περίπου 580.00 άτομα θα μείνουν άνεργοι το διάστημα Μαρτίου –Ιουλίου. Οι άνεργοι έως το τέλος του χρόνου. Κύριο

Το κοινωνικά βέλτιστο, υποστηρίζει ο ΣΕΒ, θα είναι τα χρήματα του SURE να μη γίνουν επιδόματα ανεργίας, αλλά επιδόματα εργασίας. Επιλογή και επιδίωξη, που έχει τονίσει η Κυβέρνηση με δηλώσεις του Πρωθυπουργού και αρμόδιων υπουργών αλλά αυτό δεν το επισημαίνει καθόλου ο ΣΕΒ και το προβάλλει, απλώς, ως δικό του μετέωρο ζητούμενο.

Άλλη μια ακόμη αρνητική πρόβλεψη, χωρίς συχνά ο ΣΕΒ να δέχεται ούτε καν ως αναφορά τις παράλληλες θετικές προβλέψεις και προοπτικές της Κυβέρνηση αλλά και διεθνών ΜΜΕ .Περίπου 580.000 άτομα αναμένεται να βρεθούν χωρίς δουλειά το διάστημα Μαρτίου - Ιουλίου 2020, εκτιμά ο ΣΕΒ στο δελτίο του για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα άμεσης αξιοποίησης των πόρων 1,4 δισ. του προγράμματος SURE, οι οποίοι αναλογούν περίπου σε 483 ευρώ ανά άτομο για 5 μήνες. Πλέον, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο των Βιομηχάνων και μεγάλων Επιχειρήσεων, το στοίχημα για την Πολιτεία είναι να στηρίξει την απασχόληση, η οποία εκτιμάται ότι συνολικά θα μειωθεί κατά 3,7%. Αυτό σημαίνει μια μείωση της απασχόλησης κατά 155.000 άτομα από την αρχή έως το τέλος του τρέχοντος έτους, με τη μισθωτή απασχόληση να μειώνεται κατά 101.000 και τους αυτοαπασχολουμένους, που αποτελούν διαχρονικά το 35% της απασχόλησης, κατά 54.000.

Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι από τις 101.000 άτομα που θα μειωθεί η μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, περίπου 13.000 θα είναι η μείωση της απασχόλησης στον τουρισμό και 88.000 στους λοιπούς κλάδους, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος κάθε κλάδου πριν από την τρέχουσα κρίση. Η οικονομία, όμως, παρουσιάζει εποχικές διακυμάνσεις, ιδίως στον τουρισμό, με πολύ μεγαλύτερη απασχόληση τους μήνες Μάρτιο έως Ιούλιο, που σταδιακά αποκλιμακώνεται τους φθινοπωρινούς μήνες.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη», διαχρονικά, προκύπτει ότι στην περίοδο Μαρτίου - Ιουλίου 2020 οι καθαρές προσλήψεις στον τουρισμό θα είναι μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 224.000 άτομα, και στους λοιπούς κλάδους κατά 141.000 άτομα, δηλαδή συνολικά περίπου 365.000 άτομα. Αν σε αυτούς προστεθούν οι αναλογούντες αυτοαπασχολούμενοι, το σύνολο των πληττομένων από τη νέα ανεργία θα ανέλθει σε περίπου 580.000 άτομα για 5 μήνες.

Για τον λόγο αυτό, ο ΣΕΒ επισημαίνει πως, στην προκειμένη συγκυρία, το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική πολιτεία είναι να στηρίξει την απασχόληση ώστε να περιορισθεί η ανεργία που προβλέπεται. Και για τον λόγο αυτό, τονίζει, είναι σημαντική η αξιοποίηση των πόρων του 1,4 δισ. ευρώ του προγράμματος SURE, οι οποίοι αναλογούν περίπου σε 483 ευρώ ανά άτομο για 5 μήνες. Το κοινωνικά βέλτιστο, υποστηρίζει ο ΣΕΒ, θα είναι τα χρήματα αυτά να μη γίνουν επιδόματα ανεργίας, αλλά επιδόματα εργασίας. Επιλογή και επιδίωξη, που έχει τονίσει η Κυβέρνηση με δηλώσεις του Πρωθυπουργού και αρμόδιων υπουργών αλλά αυτό δεν το επισημαίνει καθόλου ο ΣΕΒ και το προβάλλει ,απλώς, ως δικό του μετέωρο ζητούμενο.

Πολυμέσα