Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:35:33

Η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στην κατανάλωση

Άτολμα χαρακτηρίζει ο κόσμος της εστίασης τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση για τη στήριξη του κλάδου. Όπως υποστηρίζουν, η μείωση του ΦΠΑ μόνο σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου- 31 Οκτωβρίου 2020, δεν θα περάσει στους καταναλωτές γιατί οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί σημαντική ζημιά.

Όπως αναφέρουν, το μετρό αυτό θα είχε νόημα εφόσον αφορούσε όλο το φάσμα της εστίασης καθώς έτσι και αποτελούσε ένα σημαντικό κίνητρο τόνωσης της κατανάλωσης ενώ θα βοηθούσε σημαντικά και σε ό,τι αφορά την προσέλκυση τουριστών ειδικά φέτος που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς χαρακτήρισε ως λάθος την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ μονό για ροφήματα δηλαδή καφέδες και αναψυκτικά, επισημαίνοντας πως δεν προσφέρει καμία απολύτως στήριξη συνολικά στον κλάδο.

"Είμαστε ο πλέον παραγωγικός κλάδος της χώρας με 330.000 εργαζόμενους και 90.000 επιχειρήσεις που λόγω της επιδημιολογικής κρίσης έχει χάσει το 25% του τζίρου του. Η επιβράβευση της κυβέρνησης για τη στήριξη της εστίασης στην οικονομία είναι 83 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ, δηλαδή όφελος 920 ευρώ ετησίως για κάθε επιχείρηση", είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως απαιτείται η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ ώστε ένα μέρος της μείωσης να περάσει και στις τελικές τιμές αλλά και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του κλάδου απευθείας από το κράτος, χωρίς την εμπλοκή των τραπεζών.

Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση να είναι πολύ μεγαλύτερη (στο 6% από το 24% κι όχι στο 13%), να συμπεριλάβει όλα τα προϊόντα (κι όχι μόνο καφέ και μη αλκοολούχα) και η ισχύς της να μην εκτείνεται μόνο μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2020. Επίσης ζητά η κατάργηση της προκαταβολής φόρου για το οικονομικό έτος 2020 (εισοδήματα 2019) να έχει γενική κι όχι επιλεκτική ισχύ, με κριτήριο την πτώση του τζίρου για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο άνω του ενός ποσοστού.

Στο φορολογικό πεδίο η ΓΣΕΒΕΕ επαναφέρει τις προτάσεις της, για άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού. Κατάργηση του φόρου πολυτελείας στους μεταποιητικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, παράταση προθεσμίας αντικατάστασης φορολογικών ταμειακών μηχανών έως 31/12/20, μείωση συντελεστή φορολόγησης των εταιριών στο 20% για τα το τρέχον φορολογικό έτος. κ.ά.

Tην ίδια ώρα τη μείωση του ΦΠΑ στον ελληνικό οίνο ζητά, από την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (Σ.Ε.Ο.). "Το μέτρο που εξαγγέλθηκε αφορά μεν και ροφήματα της εστίασης όπως ο καφές, αποκλειστικά εισαγόμενο προϊόν, ενώ το κρασί, ως "αλκοολούχο ποτό" μένει κραυγαλέα απέξω" αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σ.Ε.Ο. και τονίζει "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δώσει πράσινο φως στην δυνατότητα εφαρμογής μειωμένου συντελεστή στα αλκοολούχα ποτά συμπεριλαμβανομένου του κρασιού".

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline