Σάββατο 20 Απριλίου 2024  15:49:52

Ποιά είναι τα κίνητρα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τα οικονομικά κίνητρα είναι σημαντική. Επιδοτείται με 100 εκατ. ευρώ για περίοδο 18 μηνών η αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου. Έτσι θα καλυφθεί το 25% του κόστους για περίπου 14.000 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το όφελος ανά μονάδα αν συνδυαστεί με το οικολογικό μπόνους και τις φοροαπαλλαγές θα πλησιάζει τα 10.000 ευρώ και έτσι θα τα κάνει πιο προσιτά στα μέσα εισοδήματα.

Το πρόγραμμα "Ηλεκτρικά" θα επιδοτεί κατά 15% την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και ελαφρών φορτηγών και θα επιδοτεί επίσης κατά 25% την αγορά ηλεκτρικών ταξί. Τα οχήματα αυτά θα μπορούν να κινούνται στο δακτύλιο και για διάστημα 2 ετών θα απαλλάσσονται από τέλη στάθμευσης, ενώ οι δαπάνες για φόρτιση θα εκπίπτουν από τη φορολογία.

Για τις εταιρείες που θα χρησιμοποιήσουν ηλεκτροκίνητα οχήματα, θα εκπίπτει από τα εταιρικά έξοδα το 50% και το 70% στα νησιά για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και 40% για αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου ρυθμίζει την αγορά των υπηρεσιών φόρτισης και οργανώνει τις υποδομές υποστήριξης. Το ρεύμα κίνησης θα παρέχουν φορείς εκμετάλλευσης υποδομής φόρτισης οχημάτων. Αυτοί θα είναι οι διάδοχοι των σημερινών βενζινάδικων. Οι πάροχοι θα συνεργάζονται με τους φορείς εκμετάλλευσης. Το συντονιστικό κέντρο θα έχει την ευθύνη για τη διαλειτουργικότητα.
Παρουσίαση του προγράμματος για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα EUROKINISSI

Ο τρίτος άξονας περιλαμβάνει κίνητρα για την εγκατάσταση καινούργιων παραγωγικών μονάδων στις περιοχές απολιγνητοποίησης σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία και η Αρκαδία που σήμερα συγκεντρώνουν το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης χωρίς να προβεί σε αποκαλύψεις εξήγγειλε ότι ένα νησί θα γίνει πρότυπο ηλεκτροκίνησης καθώς όλα τα εν λειτουργία οχήματα θα είναι ηλεκτρικά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline