Τρίτη 19 Μαρτίου 2024  09:07:36

Αύξηση προκαταβολής προσωρινών συντάξεων κατά 20%-30%

Συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τις συντάξεις και το ασφαλιστικό προανήγγειλε το Σάββατο ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Όπως τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η προσωρινή σύνταξη αυξάνεται στο 80% της κύριας συν αναδρομικά.

Ακόμη, δε θα μπλοκάρεται η προσωρινή σύνταξη σε περίπτωση που ένας συνταξιούχος εργάζεται. Εντός του Αυγούστου ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα παίρνει το 70% της κύριας σύνταξης, ενώ μαζί με την κύρια σύνταξη θα χορηγείται και προκαταβολή του εφάπαξ.
Από τον Αύγουστο κύρια και επικουρική θα πληρώνονται μαζί, ενώ από τον Σεπτέμβριο έρχεται αύξηση των κύριων συντάξεων με 30 έτη ασφάλισης. Τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων θα χορηγηθούν τον Οκτώβριο.

Ο κ. Βρούτσης παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα πληρωμών έως τον Οκτώβριο σε όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και ανακοίνωσε ότι έρχεται διόρθωση λαθών που προέκυψαν στην αίτηση για αποζημίωση των εργαζομένων. Επισήμανε ακόμα ότι η κάλυψη της πληρωμής των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στον τουρισμό γίνεται μέσω Εργάνης από το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνταν πέρυσι στα ξενοδοχεία.
Αναλυτικά, η προκαταβολή των προσωρινών συντάξεων αυξάνεται στο 80% για τους μισθωτούς και στο 70% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, από 50% που ήταν μέχρι σήμερα.

«Η προκαταβολή στις προσωρινές συντάξεις αλλάζει με τη νομοθετική πρωτοβουλία που εισάγουμε στη Βουλή μέσα στον Ιούλιο. Αυξάνεται στο 80% για τις συντάξεις που αφορούν τους μισθωτούς του ΙΚΑ βάζοντας χαμηλότερο πλαφόν τα 384 ευρώ και ανώτερο το διπλάσιο, και στο 70% των ελεύθερων επαγγελματιών και του ΟΓΑ . Αυτό το κάνουμε και με αναδρομική καταβολή κατεξοχήν για να δώσουμε στον κόσμο τη δυνατότητα να έχει υψηλότερο εισόδημα τη δύσκολη αυτή περίοδο. Οι αυξήσεις των προσωρινών συντάξεων εκτιμάται ότι θα ισχύσουν από τέλος Αυγούστου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης. Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις χηρείας, ανέφερε ότι και σε αυτές θα αυξηθεί η προκαταβολή κατά 20% φτάνοντας το 70%, μέσα στο καλοκαίρι.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την όσο το δυνατόν γρηγορότερη καταβολή του εφάπαξ. «Άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θα αφορά στο εφάπαξ που μέχρι σήμερα απαγορευόταν να δίνεται προκαταβολή. Τώρα με υπουργική απόφαση που θα δίνει εξουσιοδότηση στον υπουργό, θα υπάρχει η δυνατότητα για πρώτη φορά να γίνεται μια εκτίμηση του μέσου όρου του ύψους του εφάπαξ σε ταμεία διαφορετικά, διακριτά μεταξύ τους για να μην υπάρχει και περίπτωση που υπερκαλύπτουμε το εφάπαξ και θα δίνουμε αναδρομικά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για το εφάπαξ στον κόσμο που το περιμένει όσο πιο γρήγορα γίνεται», τόνισε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει και ειδική διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, η οποία θα επιτρέπει τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στη συγκεκριμένη κατηγορία, πράγμα που μέχρι τώρα απαγορευόταν.
Σχετικά με τα αναδρομικά, σημείωσε ότι στις 9 Ιουλίου θα καταβληθούν σε 250.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης τα αναδρομικά 8 μηνών, ενώ από το τέλος του μήνα και για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος, θα ξεκινήσουν να πληρώνονται μαζί κύριες κι επικουρικές συντάξεις.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline