Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:19:45

Σοφία Βούλτεψη: Πολιτικά δικαιώματα στη Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία

«Περίσσεψε μέσα σε αυτή την Αίθουσα η λέξη «χούντα». Και το χειρότερο είναι ότι αναφέρονται οι συνάδελφοι σε αυτήν όχι επειδή είναι ανιστόρητοι, αλλά επειδή κάνουν μια συνειδητή επιλογή. Όποιος έζησε ή γνωρίζει ή έμαθε ή άκουσε τι είναι χούντα δεν τολμά να αναφέρει αυτή τη λέξη μέσα σε Κοινοβούλιο που λειτουργεί με δεδηλωμένη.


Και να μην εκπλήσσεστε και να λέτε ότι έγινε μετάφραση από τα διατάγματα της χούντας, διότι η χούντα -όσοι το ξέρουν- μετά το 1970 προσπάθησε να δημιουργήσει μία προβιά και χρησιμοποιούσε νόμους από κανονικές χώρες και μέσα σε αυτούς παραγέμιζε αυτά τα οποία η χούντα, εκείνη ήθελε, ό,τι πιο καταστροφικό πέρασε από τη χώρα. Κατεστράφη η Κύπρος και ήταν το πιο φαύλο καθεστώς που πέρασε από εδώ, διότι άρπαξαν κάποιοι την εξουσία για το «μαγαζάκι» τους και για να κάνουν μπίζνες με τον Τομ Πάπας και να τρώνε τα λεφτά από το «Τάμα του Έθνους».

Βλέπετε κάτι τέτοιο σήμερα στην Ελλάδα, για να αναφέρεστε σε αυτό; Γνωρίζετε τι σημαίνει «χούντα»; Γνωρίζετε πώς κυβερνούσε η χούντα; Με διατάγματα και με κλειστό το Κοινοβούλιο και με βασανιστήρια και με ξερονήσια. Λοιπόν, δεν συνεχίζω σε αυτό.

Θα έρθω σε αυτό που προανήγγειλε ήδη ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, ο Σπήλιος Λιβανός, διότι αν σας ακούσουμε, θα νομίζουμε ότι υπάρχει μια απέραντη χούντα σε όλο τον κόσμο.
Για να δούμε, λοιπόν: Στην Ισπανία του Σάντσεθ και του Ιγκλέσιας ο πιο αυστηρός νόμος με ενημέρωση των αρχών, δέκα μέρες προειδοποίηση, ανακοίνωση ονομάτων διοργανωτών, αστυνομικό σύνδεσμο, βαριά πρόστιμα έως και 30.000 ευρώ και πολλά άλλα, ενώ αν πρόκειται να κλείσει δρόμος, το αίτημα για άδεια πρέπει να υποβληθεί τριάντα μέρες νωρίτερα. Απαγορεύονται οι διαδηλώσεις έξω από δημόσια κτίρια, Σάντσεθ και Ιγκλέσιας δεν άλλαξαν τίποτα από όλα αυτά.

Και να σας πω και το ωραιότερο: Το σπίτι, η βίλα του Ιγκλέσιας, του φίλου σας, στο Γκαλαπαγάρ, που φυλάσσεται από την εθνοφρουρά, φυλάσσεται βάσει νόμου του Φράνκο το 1968. Αυτό απήντησε το Υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας σε ερώτηση Βουλευτών Ισπανών που ζητούσαν να μάθουν πόσοι απασχολούνται γύρω από την βίλα του Ιγκλέσιας. Τους είπαν «δεν μπορείτε, διότι βάσει του νόμου του 1968 αυτά είναι ζητήματα των μυστικών υπηρεσιών και δεν θα μπορούσαμε να θέσουμε σε κίνδυνο τα επιχειρησιακά μας σχέδια». Χούντα ο Ιγκλέσιας και η Ισπανία; Δεν νομίζω.
Ποιος υπέγραψε τον πιο αυστηρό νόμο για τις διαδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο του 2012; Ο Πρόεδρος Ομπάμα. Απαγορεύονται οι διαδηλώσεις, εάν πρόκειται για σημείο το οποίο παρακολουθείται από τις μυστικές υπηρεσίες, δηλαδή παντού. Μήπως θα τους πουν οι μυστικές υπηρεσίες πού παρακολουθούν στόχο; Χούντα και ο Ομπάμα, κύριοι συνάδελφοι;

Και άκουσα κάτι και για τη Γαλλία και για τα «κίτρινα γιλέκα». Ξέρετε ότι εκεί ο νόμος -που το Σύνταγμά τους βασίζεται στη διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη- είναι πάρα πολύ αυστηρός. Τα «κίτρινα γιλέκα» μπορούν να συγκεντρώνονται σε πλατεία και να διαδηλώνουν, αλλά απαγορεύεται να κάνουν πορεία. Και την τελευταία φορά που προσπάθησαν να πάνε στην Opera τους απαγορεύτηκε με παραπέτα, διότι κινδύνευε η ζωή και η περιουσία των καταστηματαρχών. Χούντα και η Γαλλία;

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ιταλίας που θέλει τρεις μέρες αίτημα για άδεια στην Αστυνομία, μετά από τρεις αναγγελίες διάλυση των διαδηλώσεων; Οι αυθόρμητες από το Facebook εκδηλώσεις –πρέπει να ξέρετε- καλύπτονται στην Ιταλία -την κεντροαριστερή Ιταλία- με διορισμό διοργανωτή επί τόπου.
Όσο για τα αθλητικά που λέτε ότι άμα κερδίσει μια ομάδα ή άμα χάσει μια ομάδα, τι θα γίνει, στην Ιταλία οι τρεις υπεύθυνοι της «Φιορεντίνα» πλήρωσαν τρία τεράστια πρόστιμα ακριβώς επειδή δεν απέτρεψαν να κλείσει ο δρόμος μετά από έναν τέτοιο αγώνα.

Στη Βρετανία -καλά δεν χρειάζεται, γιατί μπορεί, ξέρω εγώ, να μην τους θεωρείτε και πολύ δικούς σας- πάντως και εκεί έχει και διοργανωτή ο όποιος δίνει μέρα, ώρα, διαδρομή, ονόματα και διευθύνσεις υπευθύνων. Χούντα και η Βρετανία;
Πορτογαλία, Αριστερά –ζήτω η Αριστερά, κανονικά, ο Κόστα, ο φίλος σας- γραπτή ενημέρωση δύο ημερών, η Αστυνομία καλείται να διαλύσει διαδήλωση για συγκεκριμένους λόγους και κυρίως αν προκαλείται διατάραξη της κοινής ησυχίας. Χούντα και η Πορτογαλία;
Η Σουηδία, η «κοκκινοπράσινη συμμαχία», που μας την τσαμπουνάτε όλη μέρα; Εκεί να δείτε: Μια βδομάδα ενημέρωση, άδεια, η Αστυνομία μπορεί να επιβάλει γεωγραφικούς περιορισμούς, να απαγορεύσει κάθε εκδήλωση που παρακωλύει την κυκλοφορία. Χούντα και εκεί;
Η Ολλανδία, η χώρα με τις περισσότερες διαδηλώσεις; Η Χάγη είναι πρώτη σε διαδηλώσεις. Τριάντα μέρες ενημέρωση για να κάνεις διαδήλωση στην Ολλανδία.

Η Ρωσία, δεν ξέρω τώρα πού τοποθετείται -εν πάση περιπτώσει- πάντως και εκεί προειδοποίηση ημερών, γεωγραφικοί και τοπικοί προσδιορισμοί, απαγορεύεται έξω από φυλακές, δικαστήρια, ενεργειακές υποδομές, την προεδρική κατοικία, ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία για να προφυλάσσονται.
Καναδάς.

Στον Καναδά σε όλες τις πολιτείες και σε όλες τις πόλεις πολύ αυστηροί νόμοι, πρόστιμα μέχρι και 5.000 δολάρια, ακόμη και για πορεία άνω των πενήντα ατόμων ειδική άδεια.
Αυστραλία, τα ίδια παντού και μάλιστα η αριστερή κυβέρνηση του Κουίνσλαντ έχει τον πιο σκληρό νόμο κατά των συναθροίσεων.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες σας είπα για τον Ομπάμα -τελειώνω με αυτό- εκεί να ξέρετε -εκτός αν είναι χούντα και οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς και η Αυστραλία, ξέρω εγώ, ζούμε σε μια απέραντη χούντα και μόνο εσείς έχετε, ας πούμε, το δημοκρατικό κεκτημένο- υπάρχουν πάρα πολύ αυστηρά πρόστιμα. Και να ξέρετε ότι όποιος στις Ηνωμένες Πολιτείες -σε όλες τις πολιτείες- θέλει να κάνει διαδήλωση υπογράφει ο διοργανωτής ένα είδος συμβολαιογραφικής πράξης για ζημιές και επίσης καταβάλλει τέλος για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τους δρόμους για δικό του λόγο, από 50 δολάρια μέχρι 3.000 δολάρια.
Και εκεί χούντα; Και η Ρωσία χούντα; Και η Αμερική χούντα; Και η Αυστραλία χούντα; Και ο Καναδάς χούντα; Και όλη η Αριστερά και ο Ιγκλέσιας χούντα και μόνο εσείς είσαστε οι δημοκράτες; Δεν νομίζω ότι ισχύουν αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.( Η δημοσιογράφος Σοφία Βούλτεψη, είναι πρώην υφυπουργός και βουλευτής Νότιου Τομέα στη Β΄. Αθηνών της ΝΔ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline