Σάββατο 20 Απριλίου 2024  02:19:04

Κούρεμα 60%» στα αναδρομικά καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Αλ.Τσίπρας

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση στην οποία καταλόγισε «κούρεμα 60%» των αναδρομικών και «τριπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων» εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την Κω όπου περιοδεύει.


Ο κ. Τσίπρας επέριψε ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί δεν αξιοποιεί το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες και να περιοριστεί η ύφεση. «Αν δεν είναι τούτη την ώρα η δύσκολη στιγμή για να δαπανήσει, πότε είναι; Γιατί, εφόσον δεν υπάρχει δέσμευση από την Ευρώπη για στόχους και υπάρχουν τα λεφτά η κυβέρνηση δεν δαπανά;» διερωτήθηκε σε συζήτηση με τους φορείς του νησιού, προειδοποιώντας για «ακόμα μεγαλύτερη ύφεση που έρχεται, με λουκέτα στην αγορά και τεράστια ανεργία».

Αναφέρθηκε στα αναδρομικά των συνταξιούχων λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι από τα 3,9 δισ. ευρώ που επιδίκασε το ΣτΕ για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, θα δώσει στην πραγματικότητα 900 εκατ. μόνο για τις κύριες συντάξεις...Ο κ. Μητσοτάκης εξαπατά τριπλά τους συνταξιούχους: Πρώτον, τους λέει κούρεμα 60% σε όσα δικαιούστε. Δεύτερον, δίνοντας μόνο τις κύριες συντάξεις πίσω, ουσιαστικά αποκλείει τους χαμηλοσυνταξιούχους, όσους έχουν συντάξεις μέχρι 1000 ευρώ, διότι αυτοί είχαν απώλειες κυρίως από τα δώρα που επιδίκασε το ΣτΕ. Και η τρίτη εξαπάτηση είναι ότι όποιος πάρει τα αναδρομικά, δεν θα δικαιούται να ζητήσει αυτά τα οποία το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ορίσει ότι τα δικαιούται...Πρόκειται για καταφανώς αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης με αφορμή το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη, το οποίο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, σημειώνοντας ότι «πρέπει το επόμενο διάστημα να οργανώσουμε μία μεγάλη συζήτηση ανοιχτή, όχι κρυφά, όχι με επιτροπές σοφών που το μόνο που ξέρουν να λένε είναι 'απολύσεις και διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος για να πάει η οικονομία μπροστά'. Δεν πάει η οικονομία μπροστά χωρίς κοινωνική συνοχή». Υπογράμμισε την ανάγκη για «ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα απαντά στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής».

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Εμείς προτείναμε την απόλυτη κάλυψη ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις είναι εκτός λειτουργίας και παραμένουν σε αναστολή, για όσους επανεκκινούν να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης στο 100% του ασφαλιστικού κόστους και στο 40% του μισθολογικού κόστους ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, αλλά ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι να διατηρήσουν και τις θέσεις εργασίας και τις σχέσεις εργασίας και τους μισθούς. Και ταυτόχρονα προτείναμε μία επιδοματική πολιτική απέναντι στην επιχειρηματικότητα, διότι όλες οι επιχειρήσεις έκλεισαν για να αντιμετωπίσουμε μια έκτακτη ανάγκη, που αφορά τη δημόσια υγεία».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline