Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:52:35

Μετρίου μεγέθους εύρημα τα «τεράστια κοιτάσματα» στη Μαύρη Θάλασσα

Την ίδια στιγμή, αρκετά χαμηλότερες των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί ήταν, τελικά, οι χθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την ανακάλυψη κοιτάσματος 320 δισ. κυβικών μέτρων σε βάθος άνω των 3.000 μέτρων στη Μαύρη Θάλασσα.

Γύρω από την παρουσίαση των ανακαλύψεων και τις σχετικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν στήθηκε ένα τεράστιο σόου, το οποίο, ωστόσο δεν φαίνεται να έπεισε τις διεθνείς αγορές, ούτε όμως και ενίσχυσε τη θέση της τουρκικής λίρας που παρουσίασε ξανά πτωτικές τάσεις. Ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για το «μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της Τουρκίας», κάτι που είναι γεγονός, ωστόσο μια σύγκριση με άλλα της ευρύτερης λεκάνης στην Ανατολική Μεσόγειο (αιγυπτιακό «Ζορ» περί τα 850 δισ. κυβικά μέτρα ή ισραηλινό «Λεβιάθαν» περί τα 450 δισ. κυβικά μέτρα), καθίσταται σαφές ότι το «Τούνα-1» είναι ένα μάλλον μετρίου μεγέθους εύρημα.

Με αυτή την αφορμή ο κ. Ερντογάν βρήκε ευκαιρία να πει ότι η Αγκυρα θα επιταχύνει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Είπε ακόμη ότι «θα εκδώσουμε κι άλλες άδειες για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Δικαιωνόμαστε με αυτά που κάνουμε στη Μεσόγειο. Δεν έχει δίκιο η Ευρώπη που κακομαθαίνει την Ελλάδα». Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε: «Η Ε.Ε. είναι διπρόσωπη. Αν συμβεί κάτι στη Μεσόγειο θα είναι κακό για την Ευρώπη. Δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα αυτό που κάνει η Ευρώπη, απλά θα μειώσει την υπόληψη της Ευρώπης».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline