Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  13:13:14

Γιατί η επένδυση της Microsoft μπορεί να κάνει τη διαφορά

Τα οφέλη στο ελληνικό επιχειρείν και την οικονομία πέραν της κατασκευής των υποδομών και της απασχόλησης - Πώς πείσθηκε ο τεχνολογικός κολοσσός να κατασκευάσει τα data centers στην Αθήνα καθιστώντας την Ελλάδα περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών cloud computing.

Προστιθέμενη αξία που σε βάθος χρόνου μπορεί να φθάσει σε αξία το 1 δισ. ευρώ αλλά και μία ισχυρή ώθηση στην προσπάθεια της χώρας για την ψηφιακή μετάβαση φέρνει η επένδυση που ανακοίνωσε χθες η Microsoft σε ειδική εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μία επένδυση που αφορά τη δημιουργία ενός συμπλέγματος από τρεις μονάδες αποθήκευσης δεδομένων (data centers) στην περιφέρεια Αττικής, με τις τοποθεσίες των ακινήτων να παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό.

Τα Data Centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud. Πρόκειται για ένα έργο που για τις υποδομές του, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εκτιμάται ότι θα χρειασθεί περί τα 500 εκατ. ευρώ συν 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο ίδιος ο πρόεδρος της αμερικάνικης εταιρείας κ. Brad Smith μίλησε στη χθεσινή εκδήλωση για επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων αποφεύγοντας να αναφέρει ακριβή νούμερα.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης που έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης, η επένδυση αυτή καθιστά την Ελλάδα παγκόσμιο κόμβο όσον αφορά τις υποδομές cloud. «Η Ελλάδα έχει τον ήλιο της, τώρα απέκτησε και το cloud της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζεται η Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι μόλις η 8η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου η Microsoft έχει δημιουργήσει ή πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει ένα data center region, όπως αποκαλεί τα συμπλέγματα κέντρων δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την παροχή υπηρεσιών μέσω του αποκαλούμενου cloud computing, το οποίο και αποτελεί την κυρίαρχη τάση όσον αφορά στις πληροφοριακές υποδομές τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Microsoft λειτουργεί σήμερα Data Centers στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία και έχει υπό κατασκευή σε άλλες τρεις, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Αυτό που θα κατασκευαστεί στην Αττική δεν αφορά μόνο τους εν Ελλάδι πελάτες του αμερικανικού κολοσσού αλλά και αυτούς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Οφέλη
Εκτός από τα κεφάλαια που θα επενδυθούν για την κατασκευή και τη λειτουργία των Data Centers, η επένδυση αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και ως προπομπός για περαιτέρω επενδύσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Το οικονομικό αποτύπωμα ανάλογων επενδύσεων στην Πολωνία και την Ιταλία προσεγγίζει και υπερβαίνει, αντίστοιχα, το 1 δισ. ευρώ και το ίδιο ποσό αναφέρεται αντίστοιχα ως εκτίμηση και για την Ελλάδα.

Ως εκ τούτου η διακηρυγμένη αυτή επένδυση δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για τη χώρα μας. Κι αυτό διότι η επένδυση αυτή, όχι μόνον είναι η μεγαλύτερη από αμερικανικής πλευράς, αλλά αναμένεται να αποτελέσει «κράχτη» και για άλλες επενδύσεις εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και όχι απαραίτητα αμερικανικών εταιρειών. Η κυβέρνηση μάλιστα προσδοκά επενδύσεις τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από άλλες τεχνολογικά προηγμένες χώρες, όπως το Ισραήλ και την Κίνα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ίδια η αμερικανική εταιρεία μεγάλες εταιρίες στην Ελλάδα χρησιμοποιούν ήδη το cloudτης Microsoft για διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους, βελτιστοποίηση των διαδικασιών τους και αύξηση της ικανοποίησης των πελατών μέσα από ενισχυμένη συνεργασία και υπηρεσίες ανάπτυξης cloud. Οι Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να χρησιμοποιούν υπηρεσίες Microsoft Cloud όταν θα είναι διαθέσιμες από το νέο Data Center.

Πάντως, δεν υπήρξε κάποια αναφορά στο πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή των data centers ούτε ο αριθμός των εργαζομένων που θα απασχοληθεί.

Ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith επεσήμανε ότι η δημιουργία του data center θα βοηθήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις όσον αφορά στην αύξηση της ταχύτητας πρόσβασης στα δεδομένα και στις εφαρμογής, το χαμηλότερο κόστος αλλά και την ασφάλεια. Τόνισε δε ότι τα δεδομένα θα βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος και θα διέπονται από την ελληνική νομοθεσία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline