Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  12:30:35

Η νέα λίστα των επιχειρήσεων που δικαιούνται μείωση ενοικίου τον Οκτώβριο - Οι ΚΑΔ και τα ποσά

Ο νέος διευρυμένος κατάλογος περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις που μπορούν να συμφωνήσουν μείωση ενοικίου με τους ιδιοκτήτες ακινήτου έτσι ώστε οι τελευταίοι να έχουν έκπτωση φόρου.

Νέο διευρυμένο κατάλογο με πολύ περισσότερους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) επιχειρήσεων που εξακολουθούν να θεωρούνται και τον Οκτώβριο "πληττόμενες οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού" και ως εκ τούτου δικαιούνται μειώσεις ενοικίων επαγγελματικής στέγης τουλάχιστον κατά 30%, για ολόκληρο το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Βάσει του νέου αυτού καταλόγου με τους ΚΑΔ, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής πώλησης προϊόντων και αγαθών, καθώς και επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού μπορούν να συμφωνήσουν με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων επαγγελματικών τους εγκαταστάσεων μειώσεις τουλάχιστον κατά 30% στα ενοίκια επαγγελματικής στέγης.

Επιπλέον, χιλιάδες μισθωτοί εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές δικαιούνται και αυτοί μειώσεις τουλάχιστον 30% στα ενοίκια των κατοικιών τους ή και στα ενοίκια φοιτητικής στέγης τα οποία καταβάλλουν για τέκνα τους τα οποία σπουδάζουν μακριά τους, σε άλλες πόλεις. Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση για να ισχύσει μείωση στα ενοίκια του τελευταίου τριμήνου του τρέχοντος έτους είναι να έχει προηγηθεί συμφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή για το ακριβές ποσοστό της μείωσης.

Η νέα διευρυμένη λίστα με τις «πληττόμενες» από την πανδημία του κορωνοϊού επιχειρηματικές δραστηριότητες για τις οποίες μπορεί να ισχύσει μείωση ενοικίων επαγγελματικής στέγης τουλάχιστον κατά 30% τον Οκτώβριο του 2020 και τους επόμενους δύο μήνες του τρέχοντος έτους καθορίστηκε πρόσφατα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Αποστόλου Βεσυροπούλου.

Οι δραστηριότητες που μπορούν να ενταχθούν στο ευνοϊκό αυτό μέτρο αποτυπώνονται στη λίστα βάσει δηλωμένου στις 20-3-2020 κωδικού αριθμού κύριας δραστηριότητας (Κ.Α.Δ. κύριας δραστηριότητας) ή βάσει δηλωμένου στις 20-3-2020 Κ.Α.Δ. δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος 2018. Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, οι επιχειρήσεις που θεωρούνται «πληττόμενες» και μπορούν να συμφωνήσουν - με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων στα οποία στεγάζονται ή με τους ιδιοκτήτες των χώρων στους οποίους δραστηριοποιούνται - μειώσεις τουλάχιστον κατά 30% στα ενοίκια των μηνών Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020.

Τέτοιες επιχειρήσεις είναι αυτές που εμπορεύονται χονδρικώς γουναρικά, τουριστικά είδη και είδη λαϊκής τέχνης, οι επιχειρήσεις των κλάδων της μαζικής εστίασης, των μεταφορών, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς επίσης και οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται λιανικώς κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ενδύματα, υποδήματα, δερμάτινα είδη, καλλυντικά, είδη καλλωπισμού, λουλούδια, φυτά, σπόρους, ρολόγια, κοσμήματα, διαφημιστικά είδη (μπρελόκ, μπλούζες, αναπτήρες κ.λπ.), είδη δώρων και μη εδώδιμα προϊόντα.

Επίσης δικαιούχοι των μειώσεων ενοικίων επαγγελματικής στέγης ή επαγγελματικών χώρων τουλάχιστον κατά 30% είναι τα πολυκαταστήματα καθώς επίσης και όσοι πωλούν λιανικώς διάφορα προϊόντα (τρόφιμα, ποτά, καπνό, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ενδύματα, υποδήματα και διαφόρων άλλα είδη) σε υπαίθριους χώρους, δηλαδή σε πάγκους και σε λαϊκές αγορές. Όλη η λίστα με τους Κ.Α.Δ. των επιχειρήσεων που υπάγονται παρατίθεται παρακάτω.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline