Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:29:47

Με προσεχτικά βήματα το άνοιγμα της Οικονομίας

Το ζητούμενο για την Κυβέρνηση όμως είναι πόσο απέχουμε από την εορταστική κανονικότητα, δηλαδή το κανονικό άνοιγμα της αγοράς.

Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντως ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή.
Το σίγουρο είναι ότι η έξοδος από την καραντίνα θα γίνει με αυστηρά μέτρα για να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν το καλοκαίρι.

Εξετάζεται δηλαδή να μπει πλεξιγκλάς στα εστιατόρια ανάμεσα στους πελάτες (όταν ανοίξει η εστίαση), ενώ επανέρχεται και η πρόταση να δοθούν επιδοτήσεις για την αγορά από τους καταστηματάρχες θερμαντικών σωμάτων ώστε να χρησιμοποιηθούν όσο γίνεται περισσότεροι οι εξωτερικοί χώροι.

Παράταση του lockdown και μετά την 1η Δεκεμβρίου

Έτσι, το lockdown είναι πλέον σχεδόν βέβαιο πως θα παραταθεί και μετά την 1η Δεκεμβρίου στη χώρα, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία και οι αριθμοί κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών δεν επιτρέπουν να ξεκινήσει συζήτηση για την άρση των μέτρων.
Ενδεικτικές είναι εξάλλου και οι τοποθετήσεις τόσο από στελέχη της κυβέρνησης, όσο και από τους ειδικούς που μιλούν μόνο για τη μάχη περιορισμού της έξαρσης της πανδημίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε πως δεν είναι ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου.
Ο κ. Πέτσας είπε πως «δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η 1 Δεκεμβρίου αλλά ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας μέσα στο Δεκέμβριο».
Την ίδια στιγμή, σοκάρει η δήλωση που έρχεται από τον καθηγητή μικροβιολογίας, Αλκιβιάδη Βατόπουλο, ο οποίος ζήτησε να υπάρξουν lockdown ανάλογο με της Κίνας και να κλείσουν όλα για 15 ημέρες.

«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν. Έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο είμαστε ακόμα πολύ ψηλά» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα.

«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί. Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Γιουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γιουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού», τόνισε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ και πρόσθεσε ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δε θα μπορούν να νοσηλευτούν».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline